Бързи здравословни въпроси и отговори – 51

• 22 529
  • 739
  •   1
Отговори
# 720
Кафето, алкохола, плодовете (фруктозата) всичко изброено има подкиселяващ ефект и при  хранене с преобладаващи въглехидрати се натрупва излишни захари и бъбреците се опитват да ги изхвърлят, за това е и честото уриниране....

# 721
Да, май там ще отида..
Не ми е баш такава кашлицата, но нещо не иска да мине, и едно от предположенията на лекаря беше коклюш.

Здравейте! Как се диагностицира коклюш?

Май от храчка, но вече не си спомням. Преди години децата ми караха коклюш, синът тежко. Kашлицата е много специфична и характерна и само по нея лекарите го разпознават.  Има характерен реприз при поемане на въздух, като рев на магаре,  затова й казват магарешка кашлица. Ходихме в НЦЗПБ, там имат лаборатория. Тогава ги лекуваха с еритран, но май вече няма такъв АБ.

ПС От лабораторията на НЦЗПБ. Ако си от София, направо ходи там. Възможно е и цените да са по-изгодни.
https://www.ncipd.org/index.php/bg/structure/microbiology/nrl-molecular
Цитат
Коклюш още пертусис или магарешка кашлица е ваксинопредотвратимо, остро инфекциозно заболяване на  дихателните пътища, причинявано от грам-отрицателния кокобактерий Bordetella pertussis.

Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Засяга всички възрастови групи, но най-уязвимата група от обществото са кърмачетата под едногодишна възраст, при които е най-голям рискът от тежки усложнения или дори смъртен изход.

Подходящи материали за изследване чрез PCR са назофарингеален и гърлен секрет.

# 722
theblondeambition96, отиди в темата Свръхактивен пикочен мехур. Там са всички с такива проблеми и ще намериш много полезни неща за теб.

# 723
Да, коклюша е със специфична кашлица, много лесно се разбира от опитен лекар. Преди години брат ми беше с коклюш, за първи път чувах човек така да кашля, все едно наистина магаре ревеше в къщи.

# 724
Да, май там ще отида..
Не ми е баш такава кашлицата, но нещо не иска да мине, и едно от предположенията на лекаря беше коклюш.

Скрит текст:
Здравейте! Как се диагностицира коклюш?

Май от храчка, но вече не си спомням. Преди години децата ми караха коклюш, синът тежко. Kашлицата е много специфична и характерна и само по нея лекарите го разпознават.  Има характерен реприз при поемане на въздух, като рев на магаре,  затова й казват магарешка кашлица. Ходихме в НЦЗПБ, там имат лаборатория. Тогава ги лекуваха с еритран, но май вече няма такъв АБ.

ПС От лабораторията на НЦЗПБ. Ако си от София, направо ходи там. Възможно е и цените да са по-изгодни.
https://www.ncipd.org/index.php/bg/structure/microbiology/nrl-molecular
Цитат
Коклюш още пертусис или магарешка кашлица е ваксинопредотвратимо, остро инфекциозно заболяване на  дихателните пътища, причинявано от грам-отрицателния кокобактерий Bordetella pertussis.

Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Засяга всички възрастови групи, но най-уязвимата група от обществото са кърмачетата под едногодишна възраст, при които е най-голям рискът от тежки усложнения или дори смъртен изход.

Подходящи материали за изследване чрез PCR са назофарингеален и гърлен секрет.

Има телефон, питай първо по телефона. Може в тази лаборатория да изследват и други причинители. Че там са много лабораториите.

# 725
Здравейте, пак имам глупав въпрос, но си ме тормози. От вчера сутринта имам болка в предната част на десния ми глезен. Не е удрян, не е изкълчван, не е имало каквото и да било нараняване (не си спомням изобщо в последните 2-3 години). Не е постоянна болка, не е при движение, появява се изведнъж (без да сменям позицията на тялото), както и когато започна да стоя по-продължително време права (понякога болката се появява дори да са в хоризонтално положение краката), усеща се като болезнен натиск в самия глезен и се успокоява 5-10 минути след това.
Не е подут, на допир не се усеща да има нещо, което да ме притеснява, можете ли да ме насочите на какво би могло да се дължи и евентуално как да успокоя мястото и да не боли? Не ми се иска да ходя на ортопед при положение че абсолютно нищо не му се е случвало. Прикачвам снимка за сравнение (че не е подут поне в моите очи) ако е от полза:
Скрит текст:

Също - не съм сменяла обувки последните 2-3 дни, не съм качвала рязко кг последните месеци, нито пък последните дни съм носила тежко, за да го претоваря, наистина нямам обяснение.

# 726
Чакаш да ти мине.
Може да се мажеш с някой гел/крем за стави.

# 727
Момичета помощ! Кърлеж ли е това?
Снощи докато се къпах усетих, че закачих нещо с пръста без да искам, като скубане, обоцване ( малко под корема) . В първия момент си помислих, че е обърнат косъм и като изляозх от банята погледнах мястото, но не можах нищо да видя. Тази сутрин го погледнах и беше леко поддуто и имаше миниатюрна бяла точица и реших да го стисна, при което в дясната ми ръка излезе косъмчето с леко бяло по корена, а в лявата ръка видях тази черна точка. На пръв поглед е супер малко, но реших да го погледна под лупа и ми прилича на кърлеж или на нещо с пипала. Нямам представа. Страшна паника съм. Помощ

# 728
Кърлежът не изглежда така.
Най вероятно е косъм с мастно натрупване около него, т.н. "черна точка". Айде стига с тия паники за всичко!

# 729
Дори и ако съм го премазала ли? Защото мъжът ми го притисна да види дали ще има кръв?

# 730
Не е кърлеж! Нито цял, нито премазан.

# 731
Много, много ви благодаря!Вече ми е по-спокойно 😇

# 732
Не прилича на кърлеж въобще, нещо като косъм с много израстъци по-скоро. Но спокойно не е кърлеж!

# 733
Здравейте,
Онзи ден се обринах
Челото ми, зад ушите, ушите, отзад по врата, лицето
Не знам защо
Бях при личната преписа ми противоалергично и ми каза да се мажа с фенистил
Онзи ден спах на гости на едни приятели, дали може да е заради препарата за пране който ползват?

# 734
Petkanka Ivanka 719245, не разбрах какъв ти е въпроса.
На мен ми прилича на уртикария. С антихистаминови се оправя.

Дори и ако съм го премазала ли? Защото мъжът ми го притисна да види дали ще има кръв?
Пияш всичко това, защото сега е сезонът на кърлежите. Наскоро казаха, че лаймската болест се е увеличила.

Ако се премаже кърлеж, той изпуква.
Кърлеж не трябва да се стиска, защото може човек да се зарази и по такъв начин, ако е носител. Така казват лекарите. Кърлежите предават на поколението си всички зарази, с които са се сдобили. Поколението може да се набълбука с още и да ги предаде всички на своето поколение. Това е много кофти.
Проф. Кантарджиев съветва да се пия 2 дози доксиклин за 1 ден,  още като се открие кърлеж. Това намалявало с много тези, които се заразяват с лаймска болест.
Добре е да се изследава самия кърлеж за лаймска болест. Колкото по-рано се започне с АБ, толкова по-добре, ако има лаймска. Хапала ме е заразена нимфа и минах по този път.

Ето развитието, как изглеждат и размери. Имайте предвид, че и ларвите се впиват в кожата, а се забелязват най-трудно - под 1 мм, светли.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 15:53 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт