Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 31 833
  • 746
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
Вие пък чунким от небето падате що банката оценила "надценен" имот. Абсолютно излишни са тези "оценки" лично за мен. Още една маймуна на клона, за което си плащаш "такса оценка". Има пазар, има купувач, има продавач. Нещо струва толкова, колкото някой е склонен да плати за него. И най-често това оценяване протича така: "Колко ще искаш, та да знам колко да пиша ..."

# 31
  • София
Абе то че са излишни е ясно, но така са ощетили купувача с кредита - можело е да дадат повече евтини парички Grinning
При купуване на автомобил е абсолютно същото - застрахователната оценка е по-ниска от продажната цена и се приема от нотариуса за продажна Confused
Днес по обяд ще видим какви пари са раздали за януари Blush

# 32
  • софия
Аз искам да попитам т. нар. "стоп капаро" за кого остава? За продавача, за неговият брокер или за моя брокер? Част от цената на имота ли е, или е част от комисионната на някои от брокерите?
При моята сделка мисля, че беше схема на брокерите, с която според мен ощетиха продавача, като вписаха в договора продажна цена без капарото, което оставих. Т.е. един път си разделят капарото, втори път си взимат комисионни?! Аз ли нещо не съм разбрала, или брокерите са били твърде нагли?

# 33
Но реално и със среден доход се купува, значи може. Което значи, че среден доход общо взето нищо не означава, да, може да е някаква база за някаква си статистика, но до там. Или малките детайли и особености са всъщност ключовите неща. А по повод дълговете, ами не ме интересува, че идните поколения ще плащат, защото всяко едно поколение плаща за грешките на предишното, така е устроен света.
То че може и със среден доход да изплаща жилище - може, нали и Танграта написа: ако не ходиш по ресторанти, по хотели, не купуваш маратонки и дрехи на децата (а най-добре ако нямаш деца).
Само че изплащането трае 20-30 години, та през тия години всички други сектори да замрат ли, а само в строителния да си наливат хората разполагаемия доход?
Разбира се, много хора вярват, че през тия 20-30 години и доходът ще им се вдигне, и цената на имота също, а лихвата ще е ниска.
Остава въпросът: що за човек е този, който ти дава парите си назаем при 2-3% на година, докато всичко останало се вдига с по 10% на година, и колко в реално изражение ще му върнеш след тези 20-30 години? Аз го наричам "будала". Но ако има достатъчно будали през следващите 20-30 години, може и така да продължават нещата.
Ако няма будали, инфлацията ще спре, а лихвите ще се вдигнат, даже всъщност е в обратния ред: централната банка има мандат да вдигне лихвите когато има инфлация, за да я стопира. Дали ще го направи - тя си знае.

Тук при мен докато бяха станали високи лихвите, да, имаше спад в покупките и задържане на цените, но пък държавата се наложи да финансира вече отпуснатите, чиято месечна вноска се беше качила много. Вече минаваха в графа уязвими групи. Та пак имаше наливане на някакви пари, няма правилни ходове, правиш и действаш както можеш.

# 34
Банките оценят имота според профила на купувача. Ако той има покритие, ако има бизнес, осигуровки, стабилна работа, други доходи ще го оценят по-високо. В крайна сметка при кредит последно беше, че купувачите са отговорни с цялото имущество, а не до стойността на имота. Нали така?
Никакво отношение няма оценката на банката към цената на имота. Начин е да приберат такса и да оправдаят отпускането на една определена сума.

# 35
Не съм съвсем съгласна. При нас дойде независим оценител и той не ме е питал какво работя. Оценката замина директно при банката, с копие до мен. Така видях аз колко е. Никой не ме е питал и колко искам. Справедливо оцени, поне според цената на сходните имоти в района, които разгледах.

# 36
Аз искам да попитам т. нар. "стоп капаро" за кого остава? За продавача, за неговият брокер или за моя брокер? Част от цената на имота ли е, или е част от комисионната на някои от брокерите?
При моята сделка мисля, че беше схема на брокерите, с която според мен ощетиха продавача, като вписаха в договора продажна цена без капарото, което оставих. Т.е. един път си разделят капарото, втори път си взимат комисионни?! Аз ли нещо не съм разбрала, или брокерите са били твърде нагли?

Както впишете в предварителния договор.

# 37
Не съм съвсем съгласна. При нас дойде независим оценител и той не ме е питал какво работя. Оценката замина директно при банката, с копие до мен. Така видях аз колко е. Никой не ме е питал и колко искам. Справедливо оцени, поне според цената на сходните имоти в района, които разгледах.
Този независим оценител вие ли го намерихте, или банката го изпрати? Защото ако банката го праща, нали не смятате, че не се обсъжда случаят ви. Той идва с всички документи. Банката му задава критерии. В повечето случаи няма проблем, защото апартаментите се продават на пазарни цени - тоест малко са случаите на истински надценени апартаменти, както и профилът на купувача е такъв, че да му отпуснат желания кредит.
Може би ако е голям град като София има такова нещо като независим оценител, но на практика всички работят с дадените банки всекидневно, а с хора като вас - инцидентно или еднократно. При всички положения комуникация с банката има по всеки един случай, който разглеждат.

# 38
Банката ми дава списък с фирми - много бяха, аз звъня и уреждам, придвижвам. Можеше да се прати оценката директно на мен и аз да я изпратя с банката (т.е. не са ме питали за коя банка е, аз пожелах да я изпратят те директно с копие до мен, тогава ме попитаха). Според мен тук отговорност носи оценителят.
Според мен банката си прави допълнителни оценки, когато има съображения относно тази на оценителя.

# 39
Аз където живея в щатите цените скочиха доста и като се вдигнаха лихвите пазара доста замря и много агента напускат бранша защото нямат сделки.
При вас ако искат да тръгнат сделките при тези високи лихви, май ще трябва да намалят цените. В момента броят  непродадени построени нови къщи е най-висок последните 25 години, като изключим 2008 точно след кризата:

Отделно Тръмп подгони да гони мексиканците, които бачкат по строежите и вдига митата на материали от Канада (дървен материал предимно), та строителите сега хем разходите им се вдигат, хем трябва да намаляват цени ако искат да продадат построеното.
То даже не ми се вижда толкова високо - 115,000 къщи за цяла Америка. То само в София има сигурно 40-50,000 новопостроени жилища последните 2 години - ама с тази разлика, че повечето са продадени. Явно тука сме били бездомни досега, та има голяма неудоволетворена нужда от апартаменти.

# 40
  • София
За януари 2024 нови жилищни кредити 430,3 млн.лв. /635,4 млн. лв. минус 205,1 млн. лв. рефинансиране/;
За декември 2024 нови жилищни кредити 778,2 млн.лв. /943,0 млн. лв. минус 164,8 млн. лв. рефинансиране/
За януари 2025 нови жилищни кредити 529,2 млн.лв. / 749,4 млн. лв. минус 220,2 млн. лв. рефинансиране/

Годишно увеличение – 22,98%
Месечно намаление – 32,00% 

https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/2 … s_press_a1_bg.pdf

# 41
Януари винаги е бил месеца на стягане на колани след безграничното разхищаване в декември. Съмнявам се да има бизнес който да отбелязва пик през януари.. освен фитнесите и диетолозите

# 42
  • Бургас
При теглене на кредит от една банка и рефинансиране впоследствие от друга, двама различни оценители дадоха коренно различни оценки на един и същ наш апартамент, предложен за обезпечение. Разликата беше 40%. Нито апартаментът се е променил, нито е остарял, нито се е сдобил внезапно с някакви "екстри". Толкоз за "независимите" оценители.

Да похваля още веднъж колко е полезна регистрацията в eGOV.BG. Схема от Кадастъра имах половин час след заявката и плащането. Данъчната оценка от общината също беше изпратена по-рано от срока. Без да съм стъпила в никоя от двете институции и без да съм изгубила повече от 30 мин. на компютъра.

# 43
  • София
Януари винаги е бил месеца на стягане на колани след безграничното разхищаване в декември. Съмнявам се да има бизнес който да отбелязва пик през януари.. освен фитнесите и диетолозите
Така е, - 15,8% е било за януари 2024 спрямо декември 2023 Confused

# 44
Да похваля още веднъж колко е полезна регистрацията в eGOV.BG. Схема от Кадастъра имах половин час след заявката и плащането. Данъчната оценка от общината също беше изпратена по-рано от срока. Без да съм стъпила в никоя от двете институции и без да съм изгубила повече от 30 мин. на компютъра.
Да, и аз имам - супер е. Вадят се и скици, и данъчни оценки, и удостоверения за наследници, даже оттам можеш да си пускаш молбата за по 300 лева помощ за осмокласник и ти я одобряват и превеждат по сметката, без да се редиш на гише.
И една глоба от КАТ там ми я връчиха.

Общи условия

Активация на акаунт