Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 180
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас
Участват основно на СС. Ако намерят балами да купят на безценица, след това го лъснат малко и продават на висока цена.
Когато звънят по обяви, започват директно с: "не звъним за клиент, проявяваме интерес директно да го купим, кога можем да го видим", с което се опитват да се дистанцират от лошия имидж на брокерите - демек ние не сме брокери, ние сме инвеститори Simple Smile
Един такъв дойде да гледа мой имот, уж за тях, после върна обратна връзка, че "агенцията реши да купи друго". Това, че върна обратна връзка е добре, рядко се случва. Но че след седмица звъня дама от същата агенция със същата дежурна фраза "проявяваме интерес ние да го купим", не е добре. Казах й, че не проявяват и да си говорят повече в офиса Simple Smile

А тази идиотска реклама ми напомня на оня чат, дето една пише на един, че още не била готова, ама го чакала вечерта, а той - зарежи, всяка вечер гледаме "Съдби на кръстопът" и само го мачкаш през дрехите, пък карам през цяла София, а нафтата стана 3 лв.Simple Smile Точно за такива пишман любовчии - да карат между Левски и Възраждане Simple Smile

# 466
Ти като купуваш или продаваш, индексите ли гледаш, или цената на конкретния имот, който купуваш или продаваш?
Ако купувам, знам колко плащам, но не мога да знам за колко ще мога да го продам след години.
Или дали въобще ще го получа, след като съм платил няколко вноски на Черепа, на Артекс в Златен Век, или на Маджо:

Но може би ще мога да го съдя и да си върна парите, ако не довърши сградата?

# 467
Само минавам да кажа, че всички средства изплатени преди акт 14 на зелено НЯМАТ никаква гаранция! Ама никаква!

Насреща имате търговски договор с ООД, което ви обещава да ви построи имот. Това ООД за ден се изпразва от собственост и не носи отговорност. А самата практика не е незаконна! Евентуално може да търсите неустойка, НО само ако ООД-то е със отстатъчна собственост, и то чак след като банките вземат своето. Договорът НИКЪДЕ не е вписан и може самото ООД да е "продало" един и същ бъдещ апартамент 10 пъти.

На фона на това, ми е малко забавно да си говорим, как при акциите нямало гаранция.

# 468
Защото математиката така работи:
имам 100000лв:
- купувам имот струващ 92000лв. останалото са разходи по сделката
- той нараства с 10%
- цената му е 100200лв
- продавам го за 100200лв
- този който го купува трябва да плати 109297 за да го купи

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 17:19 от Анонимен

# 469
  • София
Митко, намали малко, виси от една година при брокери, даже  на 118к не я иска никой, готов съм на преговори.

# 470
donevM, да така работи математиката, да, не може цената на имотите да нараства до безкрайност. Да, някога ще има момент, в който кофти имотите ще са непродаваеми. Кога ще е това - никой не знае. Също и какво ще се квалифицира като "кофти имот".
Например, след кризата 2008г. имаше големи тристайни 170 кв.м., чиято крайна цена беше колкото за 120 кв.м. просто защото хората бяха без работа и нямаше кой да извади тия пари за голямо жилище. След Ковид пък стана точно обратното - търсиха се жилища с една стая за кабинет/хоум офис, по-просторни жилища.
 Аз също споделям мнението ти, че цените сега са като за продажба, а не за покупка. Бих продала 1, за да изчакам евентуален спад. Но в момента няма предлагане на нищо добро по лично моите критерии - около Южен парк, НС поне след 2000г., 4 неголеми стаи (хол 30 кв.м., спални 12-15), с голям зелен двор, паркомясто или гараж, да не е последен етаж и да не е партер. Че то в момента няма такова без да трябва да продам 3 други ап. на по-лоши места. Но стиска ли ми? Не. Евала, че ти си продал и си поел този риск. Може да спечелиш много, може и да загубиш много.
За риска на зелено си абсолютно прав и за мен е непонятно защо в последните години всичко се разпродава на чертеж, имайки предвид риска. Ние сме прехвърляли право на строеж още преди акт 14, но при недобросъвестност на строителя, това не те спасява особено.
На мен цената на квадрат на последния имот, който купих на дупка, ми се струваше ужасяващо висока. Сега като изповядвахме, ме хвана яд защо не се напънахме да вземем 2. Просто с покачването на цените последните години е много трудно някой вече купил да се забатачи.
Така че,да, и аз мисля вътрешно, че цените трябва да паднат, но не бих си заложила всичко на това, за да съм подготвена при евентуален спад. Но и не мога да се сърдя, че няма хора в спешни ситуации, които да продават на безценица точно на мен, при положение, че големи риби акули също чакат да лапнат същите имоти.

# 471
Моите имоти ги продадох, просто защото бяха два несъседни малки двустайни. Вярно на доста добра локация във Варна, но поради размера си, на мен не ми вършат работа и никога не бих живял в тях. А това наемите изобщо не са добър доход в момента, едва им избих последните ремонти. Сигурен съм, че взех правилното решение. А и имам най-големия лукс при сделките с имоти - не бързам.

И сега, съм в много подобно на Вас положение - дето се вика, с парите в джоба съм. Но и с ясно начертани очаквания - просторни стаи (30+м2 дневна, едната спалня да е над 14м2), по-хубав район и тн.

Като разбира се не очаквам това всичкото да го купя за 1500 евро на реален м2. Напротив бюджета ми е 2300-3000 евро на квадрат, в зависимост от състояние, екстри, район и тн.

И въпреки този, съвсем нескромен бюджет за Варна - не мога да намеря нищо. Просто няма предлагане. Което е много странен икономически феномен - високи цени, а няма предлагане...

Ако има оферти, те са на някакви невъзможно високи цени, от порядъка на 350-400хиляди евро за завършени жилища. Или 300 хиляди за БДС. Говоря си с брокери, които са ми близки и ми казват пряко нещата, на такива цени продажби няма, но ... народа не сваля цените.

# 472
Моите имоти ги продадох, просто защото бяха два несъседни малки двустайни. Вярно на доста добра локация във Варна, но поради размера си, на мен не ми вършат работа и никога не бих живял в тях. А това наемите изобщо не са добър доход в момента, едва им избих последните ремонти. Сигурен съм, че взех правилното решение. А и имам най-големия лукс при сделките с имоти - не бързам.

И сега, съм в много подобно на Вас положение - дето се вика, с парите в джоба съм. Но и с ясно начертани очаквания - просторни стаи (30+м2 дневна, едната спалня да е над 14м2), по-хубав район и тн.

Като разбира се не очаквам това всичкото да го купя за 1500 евро на реален м2. Напротив бюджета ми е 2300-3000 евро на квадрат, в зависимост от състояние, екстри, район и тн.

И въпреки този, съвсем нескромен бюджет за Варна - не мога да намеря нищо. Просто няма предлагане. Което е много странен икономически феномен - високи цени, а няма предлагане...

Ако има оферти, те са на някакви невъзможно високи цени, от порядъка на 350-400хиляди евро за завършени жилища. Или 300 хиляди за БДС. Говоря си с брокери, които са ми близки и ми казват пряко нещата, на такива цени продажби няма, но ... народа не сваля цените.
Не желая да обиждам Варна, но за нея това са брутални цени...

# 473
Нали, а се спори, като казвам, че имотите са крайно надценени Simple Smile

# 474
  • Бургас
имам 100000лв:
- купувам имот струващ 92000лв. останалото са разходи по сделката
- той нараства с 10%
- цената му е 100200лв
- продавам го за 100200лв
- този който го купува трябва да плати 109297 за да го купи

А така работи математиката при мен:
Имот, купен 2004 г., с кредит за 35 г. Кредитът е погасен предсрочно за 10 г. Отдаден под наем през 2013 г. През 2023 г. цената, заедно с разходите по кредита, е изплатена само от наемите. Цената му е нараснала междувременно не с 10,  а с 500%. Имотът продължава да се отдава, като наемът се актуализира своевременно.

Имот, купен през 2016 г., без кредит и отдаден под наем почти веднага, към момента е изплатен на 3/4 само от наеми. Междувременно е даден като обезпечение за банков кредит, с който кредит е финансиран собствен бизнес. Бизнесът носи дивидент. Цената на имота е нараснала с 300%. Продължава да се отдава под наем, като наемът се актуализира своевременно.

Имот, купен на зелено през 2017 г., с изключително облекчена схема на финансиране - 60% на акт 16,  и отдаден под наем през 2020 г. Към момента инвестицията е изплатена наполовина. Стойността му е нараснала към момента със 172%. Продължава да се отдава под наем, като наемът се актуализира своевременно.

Това са само три конкретни имота, в Бургас и София.
Не виждам никаква причина да продавам.

# 475

Имам 100000 лв:
- купувам акции за 99500лв
- цената нараства с 10% до 10945лв
- продавам ги за 10945лв
- на купувача всичко това му струва 10997лв
Еее, смени си брокера, колега. Като купуваш акции за 100к, може и $10 комисионна да платиш. Да не правя реклама на брокери, затова ето на моя комисионните - без име е, но ще се сетиш (най-големия):

Примерно 500 акции на Апъл са ти над $100к, ще платиш 500*0.005=$2.5
В Робинхуд е хептен без пари, но там екзекюшъна не е на най-добрата цена.
При златото наистина е по-високо (физическо), но аз купувам предимно "хартиено" злато, другото трябва да го криеш някъде, а в къщи не е подходящо.

Аз пак не разбрах защо ги бърка някои, кой в какво инвестира. Имат финанси хората и решават да рискуват
Ем виж, че през 1-2 страници някой пита "как ще върви пазарът на имоти, да купуваме ли, скъпо ли, евтино ли, вие купувате ли, продавате ли" - ама като кажем, че не купуваме, или колегата че е продал и си е вложил парите в акции, се почва: ма нас какво ни интересува това.
Който иска само реални данни за какво се случва сега, без мнения за бъдещето, да ходи на сайта на Агенция по Вписване и срещу 1 лев на справка може да си гледа реални сделки колкото иска.

# 476
Моите имоти, най-старите са учредяване право на строеж срещу %, няма ни комисионна, ни такси.
Следващата партида от 2015-2017, купувани в строеж, без комсионна, прехвърлени на акт 14 на данъчна, срещу стойност не помня точно, примерно 20к лв на апартамент. Не помня, примерно 1000лв на апартамент да са били нот и общ такси.
Имам 2 имота купувани на 100% пазарна цена и завършени, там съм платил само таксите, но пак без комисионна. (апартамент и един магазин). Имам и 2 гаража пак така купувани, не помня дали пълна цена, но така или иначе, цената им беше 9к Е и 11к Е.
Купих 3 парцела миналата година, там също без комисионна, изповядани на 100%. Там платих някакви такси.

Т.е. в резюме, повечето такси са били около 0та.
И има няколко, дето са около 3-4%
За парцелите, могат да се вдигнат към 7.5к квадрата, заедно с паркоместата, много груба сметка.
30% да ги дадеш на строител за обезщетение, 30% ръст за миналата година, кажи ги грубо 1/10та, че ме мързи да смятам 0.9.
7.5к квадрата по 2к евра, са 15млн Е.
Раздели на 10 и виж колко е скочил потенциалният доход за 1г.
Бълха ме ухапала, че съм платил 3% нот такси и общински.

# 477
Като гледам с каква лекота се говори за "коптори"- ще рече, че половината форум живеят в Бъкингамския,а другата в Елисейския дворец....

# 478
На знам ходила ли си бъгингамския дворец, но е коптор с големи размери - доста неподвижни мебели, влага, мухъл. Все пак, като обзавеждаш малко пространство може да се вложи малко чувство за уют, а не просто да купиш някаква мебел, защото е най, най- евтина, още повече, че наемът не е малък за локацията, а конкуренцията е висока в района
Това преди 25 г. можеше да мине в категория лукс.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 21:08 от mauigirl

# 479

400к ми се вижда много за Варна, това е цена като за София.
Не знам какво толкова гледаш и подбираш. Мъж си, направи компромис от нещо по избор.
Не става всичко на макс.

Работата е там, че предлагането на големи и качествени жилища със съвременно разпределение в най-хубавата част на Варна не е голямо. Той сам пише - няма предлагане. Логично, в редките случаи, когато се появи имот, отговарящ на високите критерии, да бъде и скъп.

Общи условия

Активация на акаунт