Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 194
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Точно това правя, продадох в пика и сега чакам без да бързам...

Ама оставете ме мен, не за мен е темата, а за имоти.

# 391
https://www.economy.bg/economy/view/61014/Lihvite-po-krediti-i-d … ezhdane-na-evroto
Лихвите по кредитите няма да се променят след въвеждане на еврото.

На едно мнение сме. Цените са безумни.

Само дето не падат, а се качват още.

# 392
Единствения шанс да се сринат имотите с над 40% е да повторим гръцкия сценарий- фалит на държавата, и ето какво казва гугъл по- въпроса.
Причините за възможността Гърция да обяви държавен банкрут са комплексни. От една страна, различните гръцки правителства в предходни периоди от момента на приемането на еврото в страната, редовно са подправяли статистиките и данните за икономическото и финансово състояние на Гърция. От друга страна, Гърция е зависима и обвързана със световната финансова и икономическа система и финансовата криза след 2007 г. се отразява значително върху икономиката на страната, голяма част от която се формира в туристическия сектор.

От друга страна, гръцкият държавен бюджет е зле структуриран и балансиран, с висок годишен дефицит, като въпреки това в приходната си част е редовно неизпълним. За финансиране на този дефицит, Гърция е принудена редовно да поема нов държавен дълг, и по този начин непрекъснато се увеличава нетната задлъжнялост на страната.

Кризата с държавния дълг от своя страна сваля кредитния рейтинг на страната, и тя е лишена от достъп до евтин капиталов ресурс на свободния финансов пазар, което от своя страна допълнително утежнява ситуацията и Гърция изпада в невъзможност да финансира бюджетния си дефицит. От друга страна, тъй като страната не разполага със собствена валута, а е част от Еврозоната, тя не може да емитира на пазара нови пари, с които да покрива старите си задължения. Пряко засегнати от гръцката финансова криза са гръцките банки, които са притежатели на голяма част от гръцките държавни ценни книжа с които се финансира държавния дълг. [1]

На 23 април 2010 г. Гърция официално е принудена да търси финансовата подкрепа на ЕС, с цел да се избегне държавен банкрут. Получава заем от 240 милиарда евро от ЕС, ЕЦБ и МВФ (т.нар „тройка“). Макар че през 2012 г. някои от кредиторите отписват част от дълга, към февруари 2015 г. Гърция дължи 315 милиарда евро, което представлява 175% от БВП. От тях 60% са към държави от Еврозоната, 10% към МВФ и 6% към ЕЦБ, като остатъкът е разпределен към други финансови институции. [2]
Открийте разликите?

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 23:18 от mauigirl

# 393
Да не говорим тогава за вас. За голямо мое съжаление миналата година зелето беше около лев,сега е 2,50 лв килото....Уви ....Дано някой прогнозира"взрив" и там....

# 394
Отивам в магазина преди няколко дни и какво да видя.
Сиренето е с пари.
Ужас, си викам. Нищо не е като едно време.

# 395
Човекът това казва. Че пазарът ще се охлади. Но пък наемите ще се вдигат.

Там му е грешката в анализа че наемите ще се вдигат. Ако цените на имотите скочиха от реалн нужда трябваше и наемите да са скочили пропорционално, а това не се случи защото има голям излишък на свободни апартаменти за отдаване под наем. Отделно като замрат продажбите доста хора които са директно или индиректно свързани със сектора ще имат намалени доходи и оттам цялата икономика ще пострада. В щатите като скачаха цените, наемите също скочиха, обаче като увеличиха лихвите и замряха продажбите наемите започнаха да падат здраво тоест не се случи това което прогнозира господина ами силите на свободния пазар определиха цената на наема според колко търсене и предлагане има в даден район.

# 396
и как да не са скочили наемите?!? Ти не четеш ли в другата тема за наеми?
Ние наехме 4-стаен за 1560 в Иван Вазов преди 8 месеца. Преди 1 месец приятелката ми нае 4-стаен в Стрелбище за 2 000. Едностайният на Дани1 се отдаде за 950 лв
А на моето ателие предвиждам да вдигна наема от 500 на 680/700 от 01.05.
Е ТОВА ако не е скачане на наемите - аз направо, не знам какво е!
Споменах ли за двустайния за 1400 лв в Дървеница от преди 10 дена?
wake up, pls

# 397
Да не говорим тогава за вас. За голямо мое съжаление миналата година зелето беше около лев,сега е 2,50 лв килото....Уви ....Дано някой прогнозира"взрив" и там....

Не следя цената на зелето, съжалявам, но без да ми се сърдите, не разсъждавате рационално, а емоционално, най-вероятно имате имоти и не искате да паднат цените, дори да не ги продавате.

Преди 5 години си купих нова кола за 65 хиляди, сега същия модел е към 90. Това е нормален процес, инфлация.

Обаче защо един имот за пет години е нараснал не с проценти, а 3 пъти имаме ли обяснение различно от спекула? При положение, че очевадно не са дефицитна стока?

А как завършва всяка спекула... ами с балансиране, то не винаги е рязко и със срив. Възможно е просто няколко години подред  имотите да растат по-бавно от инфлацията, което пак ще ги обезцени.

Но на сценарии, че ще продължават да растат с големи темпове не бих дал и 5% шанс.

# 398
Чета, чета какво пишете и невярващо търкам очи. Невярващо по отношение на спада, краха и т. н. който някои хора очакват. Няма да има такъв. Цените станаха много високи, особено от втората половина на миналата година към момента още растат. За какво говори след като в Люлин 5 накрая до околовръстното в строеж е 1470 евро?! На тези пари преди малко повече от година имаше широк център, пак в строеж вярно малко по на зелено но имаше. Сега под 2000 евро трудно на добро място дори и на дупка или без дупка само с ограда. Така че спада е блян в главата на хората които нямат пари.

# 399
и как да не са скочили наемите?!? Ти не четеш ли в другата тема за наеми?
Ние наехме 4-стаен за 1560 в Иван Вазов преди 8 месеца. Преди 1 месец приятелката ми нае 4-стаен в Стрелбище за 2 000. Едностайният на Дани1 се отдаде за 950 лв
А на моето ателие предвиждам да вдигна наема от 500 на 680/700 от 01.05.
Е ТОВА ако не е скачане на наемите - аз направо, не знам какво е!
Споменах ли за двустайния за 1400 лв в Дървеница от преди 10 дена?
wake up, pls

Ти май четеш доста избирателно и се захващаш за отделни думи а си пропуснала момента където съм написал че наемите не са скочили пропорционално със скока на цените, а не че изобщо не са скочили. Във Варна има квартали където цените са се утроили от 2017 обаче наемите едва ли са скочили с много повече от 50%

# 400
Браво за утрояването, който купил купил. Затова обичам препродажбите повече от наемите, но вече за дребните риби стана трудно намирането на изгодни оферти на зелено, инвеститорите и те ще стават наемодатели, или задържат и не продават или вече са продали на много големи купувачи на едро цялата сграда. Споделям информация от последните 2 седмици, в които за мое съжаление разбрах че дори и в Люлин 5 е атрактивен и разпродаден един обект. Купува се бързо, купува се... Охлаждане няма, инвеститорите вдигат цените защото интерес има, вероятно в паниката какво ще се случи след приемане на Евро то.

# 401

Инак охлаждането е факт.

По какво съдиш, че е факт - цените ли са замрели, търсенето ли?
Аз лично не виждам охлаждане - и от цените, и от разговори със заети в сферата. Като гледам и другите в темата не са забелязали, та ще бъде интересно на какво се основава твоята теза, че охлаждането е факт.

# 402
  • Бургас
donevM, значи хем лихвите ще се вдигнат, хем жилищата стават недостъпни, хем не се наемат, щото няма толкоз търсене? Хубаво мнение, логично.

Neymar, пропорционално на цените може да не са скочили наемите, но жилища, купувани последните 5-10 години за отдаване под наем са удвоили, някои и утроили цените си. Веднъж имаме поскъпване на актива, втори път - увеличение на наемите. Който не се занимава активно с отдаване, не може да повярва, но жилищата под наем в София се разграбват страшно бързо и двустайните вече гонят 1500 лв. без да са нещо уау.

dany JoyJoyJoy

# 403
Така е, Tintina. Нашият единият точно преди 10 г. беше 60 с гараж, сега е х4. Над нас отдават идентични на нашите два, за няма и седмица си намериха наематели - единият 850 евро, другият 750 - съответно тристаен и двустаен, а сме краен квартал. Отделно си плащат таксите към комплекса и си наемат паркомясто от собствениците на апартаментите, които в момента се отдават на 250 лв. всяко. От друга страна не вярвам след 10 г. да има чак такъв скок при текущите цени на имотите, но пък наемите вероятно ще се покачват.

# 404
Така е, Tintina. Нашият единият точно преди 10 г. беше 60 с гараж, сега е х4. Над нас отдават идентични на нашите два, за няма и седмица си намериха наематели - единият 850 евро, другият 750 - съответно тристаен и двустаен, а сме краен квартал. Отделно си плащат таксите към комплекса и си наемат паркомясто от собствениците на апартаментите, които в момента се отдават на 250 лв. всяко. От друга страна не вярвам след 10 г. да има чак такъв скок при текущите цени на имотите, но пък наемите вероятно ще се покачват.

Много добре, 1 500 лв. за двустаен. И то в този умрял сезон.

Общи условия

Активация на акаунт