Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 159
  • 746
  •   1
Отговори
# 525

Simple Smile Понеже питаш персонално мен, да отговоря - когато нямам досег с практиката, избягвам да наливам акъл от типа "не знам, ама да кажа за пети път на тази страница". Или "от миналия век не съм стъпвал в град Х, ама там пазарът на имоти е много губещ". Или да правя вметки за ядрен взрив, понеже цените са еди какви си.

# 526
Е как не знаеш - ти каза буквално "чакаме я" (корекцията). Първо лице множествено число предполага, че ти лично си била една от чакащите, така че би трябвало да знаеш на какви цени си чакала да настъпи корекцията.
Аз на 600 не я чаках. Виждаше ми се атрактивно и купувах.
Сега, естествено, поради инфлацията, атрактивна цена ми се вижда да речем двойно оттогава - 1200 за София. За нещо средно качество. Естествено, за нещо по-хубаво повече, може и към 2-3000.
Ако няма нищо за тези цени, бих изчакал корекция.
Това за инвестиция. За живеене е по-друго - ако човек има нужда и няма покрив над главата, и наем не го устройва, може сметката му да е друга.

# 527
На мен преди ми даваха кредити на много гадни условия (когато цените бяха 600). Последните 3-4 години вече имах възможност и самоучастие, ама нямах желание, не ми вършеше работа София или някой от големите градове, а малките си имат проблеми. Та щом аз можех до преди 3-4 години, значи не са били недостъпни жилищата, ако трябва да съм честна на мен всичко останало ми беше много скъпо, не толкова наемът или вноската. Ама ситуации всякакви, всеки харчи за различни неща.

# 528
Е как не знаеш - ти каза буквално "чакаме я" (корекцията). Първо лице множествено число предполага, че ти лично си била една от чакащите, така че би трябвало да знаеш на какви цени си чакала да настъпи корекцията.

Simple Smile И корекцията я чакаме, и апокалипсиса чакаме, и ядрения взрив, и метеорита, потъването на континентите, и всички трагедии, описани назад през годините от различни потребители. И междувременно какво да правим - живеем, гледаме си децата, пътуваме, някои купуват, някои продават, годините минават...

# 529

Simple Smile И корекцията я чакаме, и апокалипсиса чакаме, и ядрения взрив, и метеорита, потъването на континентите, и всички трагедии, описани назад през годините от различни потребители. И междувременно какво да правим - живеем, гледаме си децата, пътуваме, някои купуват, някои продават, годините минават...

С колко % смятате, че ще се качат имотите в следващите 3 години? Сериозно питам.

# 530
Какво качване, ние срив чакаме. Сериозно.

# 531
Те цените като са били 600 евро, на мен никой е нямало да ми даде кредит. Майка ми взе на 13-14% год.лихва потребителски като това беше с най-преференциални условия възможни. Както каза Хипопотам, те жилищата като са били толкова евтини, ние сме имали разходи за друго.
Като купих на 800+ евро ми се струваше доста скъпо, изгладувах го за период от време. Та това е много субективно - на мен и на 800 евро ми беше скъпо.
 Беше ми евтино само когато имах достатъчно начален капитал + достатъчно доход за вноска (и отгоре) + добър план за плащане. Ама това не може вечно да продължава, иначе всички добре платени специалисти ще купят по 5-6 ап.за даване под наем и няма да има кой да работи.

# 532
2015 г. купих на 650 евро, стандартно лихвите бяха около 5.5-6% тогава, аз имах преференциална служителска към ОББ на 4.16 или 4.18, нещо такова, по спомен. Но да - лесно и тогава не ми беше.

# 533
Какво качване, ние срив чакаме. Сериозно.

Очевадно не чакате срив и се подигравате на приказки за надути цени и балони. Та сериозно, какво увеличение очаквате в следващите три години?

p.s. виждам, че си говорим за лихви, средната лихва по ипотечни кредити за последните 20 години е над 5%! ако някой смята, че вечно ще са по 2.3%, да си прави сметката.

# 534
Доматите са поскъпнали 700 процента за десет години...
По данни на статистиката....
Ликопенът е полезна съставка...
Какви са очакванията за в бъдеще?

# 535
Подиграват се на празните приказки, на "Ганя е такъв, Ганя е онакъв" и подобни.

На обрани откъм драма и квалификации включвания и на разумни доводи по темата за имотите в България още никой не се е подиграл.

Отново да спомена - четенето на стари теми, да речем от последните пет години,  е много полезно. Препоръчвам го за всеки, който сега се включва, особено ако се счита за ексклузивен носител на факлата на истината за цените на недвижимите имоти.

# 536
Доматите са поскъпнали 700 процента за десет години...
По данни на статистиката....
Ликопенът е полезна съставка...
Какви са очакванията за в бъдеще?

Доматите ще поскъпнат с 12% за три години. Кажете Вие сега за имотите, за три години:

- ще поскъпнат с 10%
- ще поскъпнат с 50%
- ще поскъпнат с 100%

?

# 537
В макро-рамката на приетия държавен бюджет се залага инфлация 2.4% за 2025 и 2% за 2026.
Ако жилищата поскъпнат примерно с 12%, разликата от 10% (от 2 до 12) обаче не можете да си искате от Баце, който е правил бюджета Simple Smile
Ако паднат с 10% пък вие сега сте купили с кредит и на отгоре на всичко и лихвата скочи, също няма от кого да си искате разликата.
Абе въобще, трудно е. Така че сега вярвам разбирате и тези, които седят и наблюдават и нито купуват, нито продават имоти.

# 538
Ще споделя опита ми от преди 5 дни;
Появи се обява на двустаен 76 кв.м. чиста площ, тухла, ет.3 от 7/8 не помня вече в ж.к.Стрелбище; Състояние  -по мои стандарти за ремонт за още поне 50 000 евро, нищо,че имаше дограма и сравително свестна баня;Цена 215 000 евро;
Звъннах 1-2 часа след публикуването на обявата и бях записана за оглед 6 -та за следващия ден сутринта;
В 9,30 ч сутринта ми звъннаха да не ходя, защото вече е капариран без пазарлъци;
Явно цена от 2800 евро /кв.м. жилище за ремонт се продава за по-малко от 24 часа;

# 539
Аз седя и наблюдавам, и нито купувам, нито продавам, понеже няма с какво в момента Simple Smile)))), няма пари, няма проблем. И кой знае какъв смисъл в следеното на всички тези проценти, бюджети и т.н. не ме вълнува и не виждам какво общо има. То или имаш за нещо, или нямаш.

Общи условия

Активация на акаунт