Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 112
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
В системата има 30 милиарда банкноти, но някои хора вярват, че парите за изпиране са повече. Топ логика. Сигурно са напечатали фалшиви банкноти, защото друг начин няма.

# 646
  • Бургас
"Жените инвеститори стават все повече и вземат по-добри решения от мъжете. Те предпочитат по-дългосрочни и сигурни инвестиции".

https://www.capital.bg/moiat_capital/investments/2025/03/29/4761 … z2p-wB3ej51pkiyZQ

И нашата тема е една мини-извадка. Жените купуват, мъжете се оплакват Simple Smile

# 647
Имаше едни години между 2010 и 2015, когато лихвите бяха по 7-8%, а  инфлацията почти нулева.

Много е важно да не сме емоционални и да не гледаме краткосрочно на нещата. Исторически нито имотите, нито лихвите са само нагоре или само надолу.

# 648
Така е, тогава никой не купуваше и всички си държаха парите на високи лихви. Имаше и дефлация даже. А ти пробва ли да си намериш работа тогава? Защото аз пробвах и с доста добри умения, дипломи и тн получавах подигравателно отношение и трицифрени предложения за месечна заплата.

# 649
2010 искахме да купуваме НС и просто НЯМАШЕ. Никой не е купувал, защото нямаше никакво предлагане.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 07:51 от second

# 650
През 2013 г продадохме наследствен апартамент в блок ЕПК след ремонт за 40000 евро. В момента в същия блок и същата квадратура продават за 100000 евро.

# 651
2010 искахме да купуваме НС и просто НЯМАШЕ. Никой не е купувал, защото нямаше никакво предлагане.

Моите спомени са същите, читавото беше прибрано в очакване на по-добри времена.

# 652
  • Бургас
То май и сега е прибрано ...

# 653
Аз 2015та, 2016та, 2017 и 2019та съм купувал на макс, колкото и каквото мога.
Знаех, че цените са ниски и исках да купувам и повече, но банката не даваше повече заеми.
Сега знам, че е скъпо, ама плача и пак купувам.
Защото това ми е бизнеса.
Който е гъбар да си гледа гъбите и да не дава съвети по чужди бизнеси.
(края на 2016 и началото на 2017 банката даваше заем около 2.8-3%).
Явно за 2 години спадът на лихвите е 3ен. Малко ме съмнява.

# 654
Това не е вярно. Строителите бяха много словоохотливи , особено при споменаването на "КЕШ".

# 655
Аз пък купих 3 доста добри жилища през периода 2012-16. Вярно е че предлагане нямаше и съм обикалял с месеци по огледи, но който търси намира. И сега е така с разликата, че тогава цените бяха рекордно ниски, сега са рекордно високи. Според мен това с липсата на предлагане и тотално изкривения пазар се дължи на българската народопсихология. В други държави, въпреки високите цени, има предлагане и ако човек иска да купи скъпо, все пак има какво и не се налага да отделяш космическо време и контакти, за да намериш нещо. В този ред на мисли смятам нашия пазар за много недоразвит, недъгав и антикапиталистически.

# 656
Dany1, 2014 се случи КТБ и лихвите по депозитите от 10+ % паднаха на 2.5 и надолу.Аналогично и по кредитите.

# 657
Психологията на пазарите навсякъде е една и съща може бе с малки нюанси. В щатите където живея минахме през рекрдно ниско предлагане и сега имаме рекрдно високо предлагане на нива близки до 2008. Ако някой си мисли че Бг, където има толкова свободни жилища и рекордно ниска възвращаемост от наем, няма да мине през подобен цикъл предполагам ще остане доста разочарован. А във Варна вече гледам един квартал има над 600 обяви за 2 и 3 стайни. И това е без паника на пазара когато хората очакват че цените ще скачат като приемем еврото. Представям си какво ще е ако се позакучат малко нещата.

# 658
  • Бургас
От тези 600 обяви половината са повтарящи се - едно и също жилище, пуснато от различни агенции. А половината от останалото - фалшиви.

# 659
Ниска възвръщаемост от наем? В София? Или в Каспичан?
За година наемите скочиха с 50 процента

Общи условия

Активация на акаунт