Градинарство - моето хоби 36

• 37 856
  • 753
  •   2
Отговори
# 225
  • София
Трябва да са едри, за да им пречат, дребни камъчета и мулч ще им е още по-тоалетно.
https://www.actualno.com/curious/kak-da-izgonim-kotkite-ot-dvora … news_2243445.html
Това с пръскачките звучи обещаващо...
С ароматните растения никак, някакви обяеи за гел против котки ми излизат

# 226
Намерих камъни 6-10см., трябва да са достатъчни, поръчала съм и спирали с аромат на лимонена трева, освен да поставя и от тях(без да ги паля) и друго не се сещам, гелът ми е краен вариант.
Остават охлювите, за тях мислех стърготини да сложа, но котките ще ги харесат....положението е "параграф 22"Joy

# 227
  • На морето!
Като прочетох за ароматните растения се замислих, че откакто лавандулите ми пораснаха, котките които минават транзит през двора си промениха маршрута, може би това е причината.

# 228
Котката на съседите винаги спи следобедния си сън под моите лавандули:grinning:

# 229
Котките не се интересуват от лавандули. На мен ми съсипаха лехите тази година, въпреки че са оградени с лавандула. И аз се чудя как да ги изгоня. Докато имах котарак той си пазеше територията, но сега е хаос. Направиха ми ирисите на нищо, явно там са си харесали да се търкалят, буча пръчки но не помага много. Ако някой е видял полза от ултразвуковите устройства, моля да пише!  Мисля да купя такова.

От охлювите също няма спасение. Преди правех кръг около хризантемите и посипвах дървени стърготини, но явно си минават спокойно през тях и ги изпасаха до корен. Тази пролет са напитили ехинацеите голите охлюви и излизам вечер с фенерчето да ги спасявам 😃 Лалета обаче не ядат при мен.
Като имам време да се занимавам, намокрям малко почвата и слагам някакви стари дъски. На сутринта отдолу е пълно с охлюви.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 01:44 от Касия

# 230
Аз слагам чаши с бира.На сутринта всичко е пълно

# 231
1 . Лавандулата може да събира пчели , освен това е доста ароматна дали няма да ви е силна миризмата ?
2. Канна - Засявате я (моята миналата година беше на слънце ) и поливате , поливате ,поливате , като се сбие почвата прекопавате и пак поливате . Моята даже зимува вън .

Не знам обаче оная с едрите цветове дали е също толкова ароматна ?

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 10:39 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 232
  • София
Искам да си взема някакъв компостер, предимно за окосена трева и клонки,макс някакви обелки от плод и зеленчук рядко... има ли голямо значение какъв? И като дали ще мирише и събира плъхове и мишки, нямам намерение нищо освен растителни отпадъци да слагам...

И още една питанка - късно ли е да варосам черешата? Между другото има някои вързали😊

# 233
Искам да си взема някакъв компостер, предимно за окосена трева и клонки,макс някакви обелки от плод и зеленчук рядко... има ли голямо значение какъв? И като дали ще мирише и събира плъхове и мишки, нямам намерение нищо освен растителни отпадъци да слагам...

И още една питанка - късно ли е да варосам черешата? Между другото има някои вързали😊

Не е късно . И ние още не сме ги варосали . Скоро обаче трябва . За компостер не мога да ти кажа  мисля има някакъв пластмасов на дупки . Трябва да диша във всички случаи иначе се задушава.

# 234
  • София
Alisa, благодаря за информацията за канната!

# 235
Имам въпрос. Бананите в България зимата измръзват, но на пролет избиват от почвата. Нужно ли е да е студоустойчив, от вида Mussa Basjоo, или всичко ще оцелее?

# 236
За охлюви някъде бях видяла да дават съвет да се слага царевично брашно около растенията. Тази година, ако пак ми нападнат цветята ще го пробвам и аз.

# 237
  • София
За съжаление няма да помогне царевичното брашно. Логиката е, че няма да им хареса да пълзят по нещо сухо, затова се ръси около растението и пепел. Но това е до първата роса и дъжд.
Физическа защита - тунели с мрежа. Но ще е много досадно - завий- отвий, като трябва да се прави нещо. Химическата е ясна.
Тази пролет още не съм видяла от голите охлюви, вероятно им е студено още. Но след горещото лято е логично малко да се е ограничила популацията.

# 238
Има едни хора на село ,които имат голям банан . Есента го режат и до зазимяват , сега гледам са изчистели сухите и са го отворели .

# 239
Да изкажа своето разочарование от palmi .bg. Преди години поръчах от тях бяла вистерия, като ме увериха, че била току що прецъфтяла и е снежнобяла. Е, след години чакане днес видях това

Грандифлора, закупена  пак от тях, и тази година няма намек за цъфтеж.
И новите придобивки от Лидл, и от близкия цветарски магазин

Общи условия

Активация на акаунт