Градинарство - моето хоби 36

• 37 831
  • 753
  •   1
Отговори
# 330
Някъде бях виждала да се продават семена за декоративен щир, с червени листенца. Иначе нормалния щир е бурен, питай познати от други региони дали имат, да ти съберат семена.

# 331
Това,ако го засееш,не можеш после да се отървеш от него.Рано му е още,де.А са доста видове.

# 332
  • Варна
Здравейте момичета! От скоро почнах да чета, благодаря ви, много сте полезни, а и красотите които показвате са много вдъхновяващи! Simple Smile
В етрополския балкан имаме вила, далече ми е, но все по-често ходя натам и се опитвам да помагам в поддържането. А мечтата ми е един ден да живея там поне ... без зимата.Simple Smile
Миналата година успях да купя съседния и парцел, 1 декар. Успях и да го оградя наскоро. Не знам как се справяте с намирането на майстори, много е трудно. Както и да е. Вилата е близнак, с един вход за двора, сега вече с тази ми покупка, мога да отделя и обособя самостоятелен имот. Другата ми идея беше, да предотвратя зстрояването му, че наоколо във вилната зона и селото кипи голямо строителство.

И градинарския ми въпрос - имам60 метра ограда обикновена телена мрежа, граничеща с пътя. Искам да засадя някакви растения, не искам така обичаните туи и подобни. Искам да попитам ако имате наблюдения и/или опит с дива лоза - много ли е тежка? Дали е подходяща ако се пусне по мрежа и дали няма да е проблем...май не го обясних добре. Какво друго бързо разстящо, няма значение дали е листопадно мога да ползвам за тази ми цел - оградната мрежа да не е съвсем гола и евентуално да не гледам толкова лесно вечната строителна площадка на едните съседи през пътя?

# 333
  • София
Не знам колко е подходящо, но аз все си мечтая за ограда с катерещи се рози или малинови храсти😅
Не харесвам никакви брашляни, диви лози, лиани и не зням какво си, което после да преследвам из парцела 😅 иначе предполагам еднакъв змиярник става и в двата случая. А някакъв жив плет? Едни приятели си сложиха така зад телена ограда сега е второ лято и вече си крие стабилно двора...

# 334
Катерачите рози тежат, не са за телена ограда. Бих насадила цъфтящи храсти, ако комбинираш умно ще имаш нещо цъфнало от ранна пролет до първа слана. Какви точно - зависи от условията.
С малко поливане и торене, повечето храсти ще пораснат бързо.

# 335
  • Варна
Мерси,
за розите знам, че си искат по-стабилна опора. Ще садя и рози, но не по тази част на оградата.
Змиярник е точно определение Simple Smile)) макар че според баба, освен смочета и някоя водна змия от съседната рекичка, други рядко се появяват.Simple Smile

Angel_Dust, какви растения ползват приятелите ви, знаеш ли?
Климата си е планински, само на 4 км е от града а всичко цъфти и се развива поне с две седмици по-късно.
Ще е на проба-грешка, то е ясно. Simple Smile
Малини ще има.Simple Smile
Ще чета.

# 336
  • София
Трябва да питам, идея нямам, но ако вашият климат е планински, нашият клони към сахарски😅
Иначе ми изглежда съвсем класически жев плет... Хубавото при тях е че не висят на оградаите, а си растат самостоятелно.

# 337
  • Deutschland/HE
А лавровишня харесва ли ви? Тя няма да тежи на оградата, а е и вечно зелена.

# 338
  • Бургас
Много сполучлива е зелената ограда с орлов нокът. Съседката не я обгрижва много и пак си е ок, но видях такава в Белоградчик, където стопанката я постригвала с голямата ножица с дълги дръжки и я беше направила 10 см тясна. Въпреки това си беше плътна, и макар и посред лято -продължаваше да цъфти, защото всички нови клонки се напъваха за това.

# 339
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Тук има живи плетове от Орлов нокът, стрижат ги безмилостно и така ги уплътняват.
Имахме и на старото местенце. Тъжна картинка са, когато паднат листата, но иначе е зелено и ароматно до късна есен.
Имайте предвид, че избиват много нови, а всяко паднало до земята клонче пуска корени и се захваща.

# 340
Четох, че орлов нокът и клематис могат да се отглеждат в големи саксии. Искам да сложа катерливи цъфтящи храсти до една съвсем малка ограда на входа на къщата, но мястото, макар да е на юг, през повечето време е сенчесто заради кооперацията пред къщата. Преди години посадих там роза в земята, но само се мъчеше и я преместих на друго място в двора. Освен това почвата ни е много стара, а скоро нямаме възможност за обновяване, затова търся вариант за храсти в голяма саксия и попаднах на тези двете. Някой може ли да даде отзиви, ако ги отглежда в саксии, също и дали могата да виреят на полусянка. Иначе мястото е на завет.

P.S. Всъщност в момента до към обяд огрява точно там, т.е. все пак има слънце до някое време, но следобед се скрива зад кооперацията и мястото остава в сянка.

# 341
Ако някой предлага устойчив инвазивен отлвл нокът, бих се възползвала
Мога да си купя, но повечето купени растения ми умират

# 342
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Подпира се на тръбата за висока пръскачка, покрита е с кокосови влакна.тичнонтози не е подстриган, но обикновено са като топка върху тръбата.

Подпира се на парапета на моста, засаден е в полянката и клонките са изведени на моста (около 20м).

А това е жив плет около вадичката. Не се вижда да се подпира на нещо, но е стриган и уплътняван много.

Хепи, освен да събера клончета, когато го стрижат и да ти донеса Joy

# 343
  • Бургас
Моите родители дълги години гледаха клематиси в две големи саксии на балкона. Бяха от най-обикновениа, "бабиния". Това е за Бургас, но и в близкия град , в Странджа, също виждам на 4 етажи.

# 344
Носи, тамън ще държи на суша и жега Joy

Общи условия

Активация на акаунт