Градинарство - моето хоби 36

• 37 748
  • 753
  •   1
Отговори
# 630

Благодаря, сега ще ги прегледам, тази фирма не я бях срещала до сега.

Това са най-качествените пречиствателни станции според мен. Ние имаме такава вече повече от 10 години. Два пъти сме сменяли само водата за 10 години. Работи си супер. Купихме я точно от тази фирма. Мисля че няма да сгрешиш. И друг път съм ги препоръчвала във форума. Помня, че изборът тогава беше мноого труден: много малко информация имаше.

# 631
  • Пловдив
Момичета ,от 3 дни нареждам новия кът .И съм засяла само белите лавандули,лейландитата и калината  (листопадна е ,не е розеум ).
 Накрая стигнах до тази схема .Вече съм блокаж, ако и вие имате някакви идеи за разместване  с цел подобряване ,моля да ги споделите .Обаче ,растенията са купени . Joy
Но,не  пречи нещо да отпадне .
Схемата

1. Лейланди-няма да е кастрено ,като единични растения
2 .  компактна бяла будлея (до 50см)
3 . бяла гаура
4 . Пурпурна армерия
5. Лимонова и обикновена мащерка ,компактен риган
6 .Ехинацея пурпурея
7.Червенолистна слива
8 .???
 Защрихованите квадратчета са гредите на люлката .Цялото пространство е с остри ъгли ,защото следва формата на другите пътеки около къщата и е тяхно продължение .Сложно е за обяснение ,но няма как да е със завой .Идеята е да не остават големи празни пространства зимата ,затова се редуват вечнозелени и листопадни  .Цялото пространство  е покрито със зебло , отгоре камъчета ,има навсякъде  капково .
 За номер 8 се чудя от следните вечнозелени (ще допълня снимки)
Фестука гаутиери

Сеслерия нитида

Някакъв зелен седум  или юниперус ???

Може би ,клоня повече към сеслерията ,макар че е леко синкава,а аз предпочитам зелено ,но ми се струва ще даде повече движение ,има цветове/класове .

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 16:59 от nelina_london

# 632
  • Варна
Нелина, не смея да коментирам цялостната композиция, нямам необходимите знания и опит. Бих казала, че ще стане приятно. Само за бялата Гаура мястото ми се струва малко. При мен стана огромна, около 1,50 диаметър и доста свива съседните растения. А розовата нещо не се получава. Аз купувам каквото ми хареса и после мисля къде да го сложа. Уж се стремя да предвидя колко място ще му трябва, но не винаги преценявам правилно.
Скрит текст:
За ориентир, блокчетата са дълги 40см

# 633
Аз имах розова Гаура 2-3 години, но Многп едно цъфтеше. Една зима умря. Дано в твоята композиция е по-добре.

# 634
  • густо майна Филибето
Много добро решение!
Аз също имам гаури, които , може би заради поливането, стават огромни и полягат, като потискат съседните растения. Съседни, съседни, на 50-60см са.
Може да помислиш за разместване на бялата будлея, с бялата гаура ще се дублират като цвят.
Котонеастрите, освен ако не са микрофила, трупат на височина, и задните растения няма да се виждат. Може да им размениш местата. Или пред лейланди и зад котонеастър да сложиш розовите ехинацеи, за да има и там цвят. И някъде на преден план мащерки, армерии...Лоницерата каква е?

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 00:09 от Ljuboznatelna

# 635
  • Пловдив
Засадих всичко ,защото ще умре в  жегата в  саксии,но явно ще размествам . mentolka,такива мнения са ми важни .Тук сме само любители - някои с голям стаж ,други ,като мен , с малък  .Имах бяла Гаура на неподходящо място .Пръскачките я заливаха сериозно .Преместих я до пампаската трева и мискантуса .Те пък като се разпериха ,остана под тях .ММ я окоси по погрешка ,после и робота мина няколко пъти върху нея и приключиха мъките и .Ще послушам съвета ти и ще я дръпна малко встрани .Ще има около 1м за нея и ще опре в Ехинацеите . Номер 8 в композицията отпада засега ,за да има място за всичко ,без да е нагъчкано .
  Розова гаура имах две години .И тя се пазперваше заради пръскачката .Тази пролет видях ,че има щитоносни въшки и на драго сърце я отскубнах .Просто ,и нейното място не беше там .А,иначе точно такива цветя харесвам -мънички ,ефирни на тънки дръжки  ,да цъфтят дълго .Ако не просъществува , съм решила да я заменя с аржентинска Вербена .Дали ще оцелее като многогодишна в Пловдив е под въпрос .

Любознателна  ,така хубаво ме замисли ...Най-вече за котонеастъра .Дамери е  ,обикновен .Имам котонеастър ,безименен ,според мен е parktepih ,на който режа всичко,което щръкне нагоре и го поддържам макс 10см висок .Сега ,ако този не расте по същия начин ще си изям шушоните .Няма нито едно  друго почвопокривно ,което да е вечно зелено ,да е зелено на цвят ,не инвазивно ,лесно за гледане .Аюга имах ,хем не ми пасва ,хем нама овладяване . Харесва ми и розовата гипсофила репенс .Проучвам я в момента .За Иберис също съм се замислила ...Усещам ,че с мащерката може и да не се спогодим и ме е страх да я сложа отпред .
Права си ,че и будлеята е бяла и гаурата .Може би ще разместя .
 Лоницерата или е нитида или пилеата .Трудно ми е да ги различавам двете .В близкия разсадник май сам определяш какво точно купуваш с липсата на табелка  Simple Smile  
Половината бяла Лавандула е друг вид  и пише ,че е за зона 8 (до -12° )Пловдив се води 7B ,да видим дали ще оцелее зимата .
Допълвам със снимка на мястото и скопения Котонеастър .

Тук даже съм се заиграла с някакъв колаж ,докъдето мога .

# 636
  • густо майна Филибето
Чудно! Много красиво ще се получи! Както винаги, със стил!
 Щом ще подрязваш котонеастъра, няма проблем.
Вербената оцелява, а ако не оцелее, доволно се сее. Особено между чакъла Simple Smile
За да покълне й трябва светлина. Това се случва по- късно пролетта, затова между растения не винаги успява от семе, те засенчват.
Но пък цъфти още същото лято.
Тази година опитах и от резник. Начупих като поотрасна, хем да сгъсти така. Боднах в саксия, в самия край. Така по- бързо пускали корен, затормозени от едната страна. Пусна, даже подарявах, и вече цъфти.

# 637
Аз усилено садя всякакви завземащи пространство растения, и те не завземат нищо Joy а едва кретат
Така оставих щедро място между растенията, и сега плешиви петна.
От тук насетне ще ги гъчкам.

# 638
При мен аржентинската вербена доволно се самозасява. Най-често във фугите на терасата Joy но все покарва и някое растение в лехата.

# 639
Neli, моят котонеастър е Хоризонталис. Покривен и пълзящ. Просто се извива по повърхностите. Всяка година го разреждам. Става много гъст, но нагоре не расте. Вечнозелен.

# 640
Коя градинска лейка има по-добра позиция на решетката - обърната нагоре

или челно

с коя се борави по-лесно - с малък наклон на ръцете водата да изтича равномерно ?

# 641
  • София
Ами то се върти... Че и маха.. В, имаш една и пробваш как ти е най-удобно

# 642
Аз не поливам с тези душове. Само омокрят , тече наоколо, и накрая изгарят платите листа от слънцето

# 643
Нямам течаща вода наблизо, поливам вечер цветята с бутилки - мислех , че е по-добре да оросявам цялото растение , не само почвата , че са на сухо и открито място в недобра почва. Мисля и тор , ако успея да намеря да ги подхраня малко.

# 644
  • София
Коя градинска лейка има по-добра позиция на решетката - обърната нагоре

Скрит текст:
или челно

с коя се борави по-лесно - с малък наклон на ръцете водата да изтича равномерно ?

Аз имам първия вид, но е 10 литра и решетката я обръщам надолу. Много ми е удобна, защото водата изтича без да се мъча да навеждам лейката и се изсипва като дъжд.

Общи условия

Активация на акаунт