Градинарство - моето хоби 36

• 36 881
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
Тагетис, събирам семена като изсъхнат съвсем и на пипане да се усещат сухи и да пукат като стиснеш шушулките. Имам семена от преди 3или 4 години от тях си сея още. Няма никакви проблеми при мен стават като майчините растения всяка година. Аз правя разсад, че даже и вън си стоят не ги дондуркам да са на топло. Където паднат семена и в градината сами си поникват. Пробвала съм да разхвърлям без дори да ги заравям пак стават. Моите обаче са захванати пак от семена, а не от купени растения.

Гайлардията, и тази година не успявях нещо да я захвана. Имам цял пакет семена. Не ми се занимаваше да правя разсад, казах си директно ще нахвърлям в градината. Почна да расте нещо, аз се радвам, после почнах да се съмнявам, че е желано. Накрая се оказа рудбекия, не знам аз ли съм нахвърляла семенцата и сама си е поникнала. После сях в една кутия, обаче стана много горещо и не тръгна добре. Мъча ги няколко коренчета, но може и да загинат скоро.
Може пак септември да сложа семена,  тя май и есента може да се сади. Много ми харесва и на мен. Особено червеникавата.

# 676
  • Карлово
За Гайлардията да кажа. Преди някоя година съседка настоя да ми даде някое коренче като си почистваше градината. Не можах да и откажа. Засадих в моята. Саморасажда се без никакъв проблем.Почти никакви грижи не иска и си цъфти от ранна пролет до късна есен. Подозирам, че освен от семена и коренчетата се запазват през зимата и като се стопли тръгват наново.

# 677
Да, те я водят многодишна. Аз затова късно сях семена с идеята да пораснат до есента и да ги прехвърля в градината.

# 678
  • Карлово
Най-лесно е някой да ти отскубне наесен и да ти даде.

# 679
За Гайлардията да кажа. Преди някоя година съседка настоя да ми даде някое коренче като си почистваше градината. Не можах да и откажа. Засадих в моята. Саморасажда се без никакъв проблем.Почти никакви грижи не иска и си цъфти от ранна пролет до късна есен. Подозирам, че освен от семена и коренчетата се запазват през зимата и като се стопли тръгват наново.

Значи аз нищо да не ги правя тия туфи, дето ми изникнаха? Да не събирам семена да хвърлям? Нито пък да режа прецъфтялото растение? Оставям го на самотек, нали?

# 680
  • Карлово
Аз така правя. сами си никнат, сами си се разсяват. Само ако ми пречат ги скубя. А за прецъфтелите, аз ги режа, да оставя тук там някое само, мисля, че по-бързо разцъфтяват следващите цветове.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 16:38 от ДамаТрефа

# 681
Момичета, Извадих много Хамерокалиси. Някой иска ли? Цели туфи са.

# 682
  • Варна
Аз бих искала.Sparkling Heart

# 683
И за мен, ако може Simple Smile

# 684
Аз също бих искала хемврокалис, ако е удобно

# 685
Здравейте, писах и в двете теми.
Имам 4 лични. Има още Simple Smile
Напишете ми адрес за доставка / ваш или куриерски, име, тел.

# 686
  • густо майна Филибето
Гайлардията е най-благодарното цвете в моята градина. Simple Smile По разсадниците продават хибридни, по-ниски. После като се самонасее, става висока и поляга, поне при мен. но цъфти най-дълго от всичките ми цветя!
Аз премахвам редовно топчиците, още щом паднат венчелистчетата, заедно с голото стебълце. Правя го с ножичка, не могат да се скъсат. Така цъфти много по-обилно, иначе силите ѝ отиват в образуване на семе.  Късно есента я режа  до долу.

# 687
Алое Верата трябва да е на светло , но не на пряка светлина . Сложиш ли го на по сенчесто започва да линее . Умерено поливане по почвата ще разбереш .

Всяка година правя разсад на тагетис . Тая година обаче нещо не ми излезе и почти нямам , но друга година градината ми е пълна и си събирам семена , както и циния . Стават едни хубави кошерини .

# 688
Момичета , прекрасни съвети давате, а градините са ви за пример !
Пиша , за да питам за опит с бугенвилия в България. Мъжът ми я видя в Гърция тази година и оттогава ме навива да се опитаме да я развием на нашата тераса, която макар да е на север , е доста високо и едната половина е целодневно слънце (даже ни изгарят кленовете, а имаме и палма ,която е доволна от изложението) . Мислите ли, че ще и допадне нашият климат , разбира се мислим за другата пролет, не сега..
Благодаря предварително:)

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 11:41 от Kat :3

# 689
Дори в Пловдивско не издържа зимата вън

Общи условия

Активация на акаунт