Градинарство - моето хоби 36

• 36 933
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
Eйнджи, в компоста много често се развъждат ларви на златка и е много вероятно някой, напр. таралежи?! (тук не съм сигурна) да рови, за да ги яде.

# 661
  • София
Ммм Кити... Имаме си таралежи, котки, белки... Ходих да гшедам що е то златка, понеже само тази от семейството на белките се сещах 😅 ам може, имаме си гущери и жаби и костенурка и косове често подскачат, реално сигурно вс може да е, просто се учудих защото цяло лято никой не й обръщаше грам внимание на купчината, а сега такава атака😁

# 662
Бръмбарчето златка, тя си снася яйцата в разлагащи се материи, а нейните ларви - големи тлъсти пръстеноподобни, се хранят от тях и ги преработват в хумус. Златката е зеленото бръмбарче. При мен то се храни от листата на ментата.
Къртиците също се хранят с ларви, но дали биха излезли над земята - за тях е рисковано.
А защо сега - който се интересува, вероятно е усетил раздвижване.

# 663
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Малко цветарско,но може да е интересно на някого.
Пасифлора в София. Очевидно не е от тази пролет. Значи на завет може да оцелее.

# 664
  • София
Много е красива пасифлората❤️

Кити, може. Къртици и попови прасета нямаме, мн ни е камениста почвата за тях😁

А и още един въпрос, ако искам да си събера семена от тагетис, колко го чакам, толкова или още, съвсем да опадат венчелистчетата?

Или да не се занимавам с глупости и да си купувам?

# 665
Да изсъхне съвсем, иначе може да мухляса, а семената да не са узрели и да нямат кълняемост.
Много е вероятно да се изроди и вместо жълти и ниски да са стандартните високи и оранжево кафяви.

# 666
  • София
Не са ми мн ниски чак, по към 2педи са.. Но ми каресаха точно защото са жълти и оранжеви, чисти цветове, но май по-добре да си купя пак, ако ще изродясват, ще събера малко за някъде по отстрани, но ако има риск ще си взема пак пакетчета, това е едно от малкото семена, от които наистина останах доволна. Мерси.

# 667
Моят опит е с чисто оранжеви, ниски и кичести. И аз събирах семена и те се самонасяха, но почти всички станаха високи, размятани на всички страни и съвсем обикновени оранжево кафяви.
Няма грозно цвете, но не това бяха очакванията ми.

# 668
  • София
😂 😂 😂 😂 😂 Ако има грозно цвете за мен е точно червено оранжево кафявия тагетис 😁

# 669
Привет,
някой от темата дали е наясно как мога да подобря състоянието на алое вера Барбаденсис? Растението е сравнително голямо по размери вече, пресях го в нова саксия, като най-отдолу съм сложила пясък. Има излезли три нови листа, които са добре, но старите ме тревожат. Изглеждат натежали, "посърнали", краищата им са сухи. Цветето е поливано преди две седмици, почвата е напълно суха и днес отново ще го полея. Близо година не са били полагани грижи за него.

# 670
Аз тагетис бих си купувала всяка година.
Пасифлора вирее в Пловдивско без проблем. В нашето село има прекрасна по една ограда.
Купих една / спасих пт Практикер преди месец. В саксия е, обмислям къде да я сложа

# 671
На моята пасифлора тази година не и позволих да се катери по дувара, пуснах по ,,земята" ).

# 672
  • София
Тагетесът изниква най -добре, когато се самозасее и най-трудно, когато се опитвам да ми направя разсад.
Според мен ще се разпадне видът. По- добре си купувай готов, цъфнал разсад всяка година.

# 673
  • София
Аз бях сложила семена, изникна си чудесно, не съм правила разсад.

# 674
Тази година в двора ми се самонася Гайлардия.
Бях купувала преди години разсад, който дори вече не помня къде букнах и който си загина без изобщо да се получи нищо.
Явно семена са се разнесли.
Бяха много красиви и ми се иска да се запазят. Но не знам нещо трябва ли да правя или да разчитам на самонасяване.

Общи условия

Активация на акаунт