Анулиране на направление

• 256
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам един казус, тоест майка ми има казус. На 22 януари я изписаха от хирургично отделение, където й премахнаха едно топченце на главата. Малко след това жлъчката започна да й създава проблем за пореден път- с камъни е. Започна лечение като през това време се наложи да посети и кардиолог. След преглед, той й пуска направление за хирург с препоръка да махне жлъчката, без тя да е искала. Споменала е, че е лежала предния месец в хирургично, но не са обърнали внимание. След като се прибира вижда на епикризата, че не е минал месец от изписването и се връща, като казва на сестрата, за да не им създаде проблем, но тя й се е изрепчила нещо, казала че докторката е преценила и майка ми си тръгва. След това драматично въведение, въпросът ми е, може ли да се анулира това направление и в какъв срок? И нужно ли е или се гледа датата, на която специалистът ще го изтегли?

# 1
  • София
Това , че има направление по НЗОК не означава нищо. НЗОК плаща само ако то се реализира. Няма лимит за издаване на направленията. Не се притеснянайте. Единствено ако имате дата и час за постъпване в отделение е добре да се обадите по телефона и да отмените това за да не ви очакват и да вземат друг пациент в нужда. Направлението е валидно за цяла България, и не е обвързано със задължение да го анулирате вие.

# 2
Въпросът е, че тя има нужда от това направление, защото смята все пак да се оперира. Но се притеснява, че то е един вид неправомерно издадено и не може да го ползва, а също може да глобят доктора, който го е издал.

# 3
  • София
Тя може да се оперира по всяко време дори и без направление. То се издава в деня на постъпването ако някой няма предварително такова. Вашето направление е валидно 30 дни. Ако не го използвате просто нищо не се случва защото няма хоспитализация. Никой няма да бъде глобен!!! Кой ви е наплашил така? И двете хоспитализации тази за главата и тази за жлъчката са по 2 различни клинични пътеки. Нищо неправилно няма издадено.

# 4
Направлението не е проблем.
Проблем е, че в срок от 30 дни след изписването болните нямат право да посещават специалист, освен ако не са насочени от лекуващата болница. Може да накарат майка Ви да плати прегледа при кардиолога.

# 5
Е, защо? Тя е лежала в хирургии. Отива при кардиолог заради проблем със сърцето, тя е хипертоник. Как е възможно някой да я накара да плаща за това, че е имала нужда от този преглед точно в онзи момент. Това са различни специалисти, а и може ли някой в нужда да чака и да се съобразява с някакъв срок?

# 6
Такъв е регламента. Дори предупреждават при изписването.

# 7
  • София
Говорим за 2 различни КП , 2 различни МКБ на амбулаторните листа. Няма проблем с направлението. Ограничението е в рамките на 30 дни да не се хоспитализира лицето по една и съща КП какъвто не е този случай.

# 8
Не става дума за различните КП. А че жената е трябвало да потърси кардиолог в болницата, където е лежала. Те да я насочат.

Общи условия

Активация на акаунт