Радост най- голяма е НОЕМВРИйчето за мама

• 10 742
  • 285
  •   1
Отговори
# 90
ЗДРАВЕИТЕ И ОТ МЕН!ИСКАМ ДА ПИТАМ ЗАЩО КАТО ИМА ВЯТЪР НЕ ИЗВЕЖДАТЕ МАЛКИТЕ НА РАЗХОДКА.АЗ ИЗЛИЗАХ И ВЧЕРА И ДНЕС МИСЛЯ ПАК ДА СМЕ НАВЪН,ВЪПРЕКИ ВЯТЪРА!ОСВЕН ТОВА И КОЛИЧКАТА МИ Е ПО СКОРО ЗИМНА ОТКОЛКОТО ЛЯТНА И Е ДОСТА ЗАТВОРЕНА.КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА КАТО ИМА ВЯТЪР? newsm78

# 91
gadamer, лично мое мнение, което е плод на майчиния ми инстинкт и попрочетеното от детски психолози е, че е ПРЕКАЛЕНО рано да се опитваме да наложим режим на толкова малки бебета, каквито са нашите. Преди време бях пуснала малко от Изкуството да бъдеш родител на д-р Додсън - напълно съм съгласна с него и отглеждам Марти в този дух. Пускам пак малко от моите записки по книгата:

НЕ СЕ БОЙТЕ, ЧЕ ЩЕ РАЗГЛЕЗИТЕ ДЕТЕТО СИ
Глаголът „глезя” не може да се употреби за бебетата. На този етап нашето дете не е способно да се държи по никакъв друг начин, освен като БЕБЕ. И ние като родители трябва да му дадем тази възможност да действа като такова. Според д-р Додсън ние много по-лесно ще се научим да рабрираме нашите деда, ако се откажем от термина „разглезване”. На две-три месечна възраст, даже дори на деветмесечна, е твърде рано да се опитваме да възпитаваме детето, че не може да върши всичко, което му се прииска.
Нека галим бебето, колкото си щем. Да му даваме да яде, щом пожелае. Да му пеем песни, да го обсипваме с ласки. Да се занимаваме с него винаги, когато плаче. Всичко това няма да го разглези. Напротив, това е най-доброто, което може да му се случи от психологическа гледна точка, защото всичките му потребности ще са задоволени и то няма да се чувства лишено от нищо.

НЕ ОСТАВЯЙТЕ БЕБЕТО СИ ДА ПЛАЧЕ
Единствения начин на изразяване на бебето е плачът. Чуем ли бебето да плаче, това винаги означава, че то иска да ни каже нещо.Като оставаме бебето да плаче, ние не обръщаме внимание на това, което то се опитва да ни съобщи и то се чувства напълно и абсолютно изоставено. Чувства ярост и отчаяние.
Според д-р Додсън редовно оставяните да плачат бебета ще си изградят песимистична представа за съществуването, ще изпитват горчивина и душевна болка. А би могло и да се превърне в типа дете, а по-късно и възрастен, лишен от агрсивност и неспособен да управлява живота си. Ако бебето принадлежи към типа дете, което никога не се предава, въпреки всичко, то може пасивно да приеме положението и и да се опита (изпълнено с горчивина) да принуди света да му обърне внимание. Колко пъти сме чували възрастни да коментират дете, което се прави на интересно – О, то просто иска да го забележат. Естествено, след като не са го забелязали, когато е било малко!
Често, когато бебето плаче, майката си мисли – току що е яло, преобуто е, не му е студено, следователно няма причина да реве. Пренебрегва плача му и по този начин не вижда основното: бебето винаги плаче спричина. То винаги се опитва да ни каже нещо. Така че трябва да отгатнем какво е то. Бебто може да плаче, защото се чувства самотно. То изпитва същото чувство на самота, както и ние, възрастните. Иска да бъде гушнато, приласкано и успокоено. Случва се бебето да плаче и по ред други причини – въпреки всичките си усилия ние може и да не можем да разберем. И все пак трябва да гушнем и прегърнем бебето, за да се чувства то сигурно и приласкано. Психологическото състояние на бебето е съвсем различно, ако пренебрегнем  плача му, и съвсем друго ако се опитаме да отгатнем какво го прави нещастно.

Hug

# 92
Забравих да кажа за косопада ....
Казаха ми , че спира да пада косата с маска от чесън ( стрит) , предполагам , че после 3 месеца ще смърдим на френска кухня  Laughingне смятам да пробвам , просто давам инфо ....

# 93
И още нещо - за гърнето. Тя Мишенце днес писа, ама и аз малко копи/пейст:

НЕ СЛАГАЙТЕ БЕБЕТО СИ НА ГЪРНЕ
Според д-р Додсън това е много рядка, но монументална грешка. За да се научи да не се изпуска, детето трябва да е овладяло известен брой сложни дейности, включително и нервно-мускулния контрол върху сфинктерите си. Последното е абсолютно невъзможно за дете, ненавършило две години. Именно след двегодишна възраст е момента, когато трябва да започнем да приучаваме детето към гърнето, а не докато е бебе. От психологическа гледна точка ранното привикване към гърнето води до множество проблеми – ужасен страх от училището, трудности в сприятеляването, крайна привързаност към майка си, неспособност да установява адекватни отношения с другите деца, редовно напикаване.

# 94
  • sofia
Личи си, че навън не става за разходка.....не мога да изчета.
Бедствието ЧРД, много здраве, щастие и всичко най-най....

За нощното хранене - Борис до две години си ядеше нощно време - шишето с АМ, Теди яде към 10-11, после 3 и после 6-7, но спи с мен и не ставам. Сутрин сме будни към 7 - всички.
За изпускащите Памперс - бяхме така, но с Либерото никакви грижи - по-дълбоки са.
За гърнето и махането на памперса - Бобо беше на 2г. и 3м. и за 5 дена го махнахме, но сега пробвам ЕБХ (естествена бебешка хигиена), има теми в майчинския форум....Теди не е акал в памперс от две седмици, като му дойде момента и недоволства, та чак реве....и не е вярно, че не могат да стискат - могат (разбира се не безкрайно).

Днес съм на зъболекар, дано нямам много кариеси.

Днес ще дам малко картоф. След тиквата (2 дни по 2-3 лъжички), акито ни стана по-зелено и слузесто, но иначе коремче не го боля.

# 95
Бедствие, Микеле според мен ще преглътне по-бавно ревността си \освен ако не е мойта зодия - тогава никога няма да я преглътне\ Mr. Greenкаките адски ревнуваха, аз ти казах преди...пък сега всичко е ОК....а това с корема, честно казано, каките са ми го въртяли най-редовно и в детската и в училище... Joyта може и да не е от ревност. Ти добре, че си спокойна жена, евала...
чакаме снимки!
ГАДАМЕР, абсолютно съм съгласна с теб, ама аз му изпуснах вече режима на Дани.На някои мами им звучи грубо може би, това с режима, но ви уверявам, че ако се "направи" толерантно, нежно, няма последствия детето да се тръшка и да има екшън на приучване към гърне и пр. неща. Каките от 4-5 месечни, ги събувах над легенче и ги издържах, като им казвах "пш-пш..." и друг ...баба им, мъжа ми им преливаха вода в легенчето, за да чуват звук на течеща вода...ох ама го обясних, и те свикнаха! В началото не ставаше, но като го правех на час, два ги хващах в момент на чуркане и това им стана като за добро утро, а за акането - думи нямам да се нахваля с тях, просто от 1 годишни не знам кво е наакано дупе. Имаше един период след ....сигурно 1г. и няколко месеца, когато инцидентно се наакваха, и казваха че са се наакали, но после ПАК се усещаха и хоп, искаха си , търсеха си гърнетата. НА памперси ВЪОБЩЕ не са били, щото и нямаше.То и от финансова гледна точка е добре дори..Ох, заспа, ще стана да мина като лисицата с опашката...

# 96
Деси, честит рожден ден   bouquet! Да си здрава, обичана и обичаща и много, много желана   bouquet!

# 97
пак ще се присъединя към режима - знам, че е по-лесно и за майката, и за детето. Мисля, че са крайно преувеличени всички мнения в двете крайности - или че детето не може да научи нищо и трябва ние постоянно да го следваме, или че трябва да го съсипем от рев докато се научи! Бебетата наистина ни учат на много и е добре да ги наблюдаваме и да се съобразяваме, но без да им робуваме от чувство на любов!

имаме съседче, което заради собствения си уникален режим никога не можеше да играе с останалите деца - то спеше от 4 нататък и будуваше след обед, когато другите деца спят. Слагах детето си сутрин на гърне - не си спомням точно кога, но преди 1 годинка и така се изпишкваше сутрин. постепенно не научавам да различавам признаците му за изхождане - така че отначало действията с гърнето бяха изпреварващи, но после започна да се стиска сутрин до гърнето! на 2 годинки махнах и нощния памперс без никакво насилие. в детската градина децата се смеят на децата с памперси - има едно-две такива.

е, разбира се, децата са различни и различно податливи на орежимяване, но това не значи да не опитваме - с обич, търпение и без насилие.

# 98
Бедствието, честит рожден ден! С пожелания за много щастливи мигове в живота, на работа, с децата, а мъжа.. и с родителите ти!
Karil, и а всички на които НИ падат косите - жените които нямат достатъчно коса - това им е по рождение... Карил, точно ти знаеш, че изхода от кризата зависи от човека и от неговата ВЯРА в добрия изход - не се шашкай излишно, ами се забавлявай на живота.
Гуги, може да не съм разбрала правилно.. но ще се включа за захранването - доколкото съм чела тук - захранване на навършени 4 месеца се препоръчва на бебета на АМ, а захранване на навършени 6 месеца за бебета на кърма. Защото кърмата е най-полезна , най-добре се усвоява от бебето и най-добре покрива нуждите му от хранителни вещества.
Мишенце, благодаря за пюретата, и за гърнето.. много си полезна. Абсолютно съм съгласна за слагането на гърне, че е добре да стане към 2 годишна възраст на детето.
Гадамер, абе и аз не съм съгласна с теб.. какъв режим, какво нещо на 3 месеца. Психолозите пишат, че до 6 месеца бебето НЯМА СОБСТВЕНА ИДЕНТИЧНОСТ. То се смята за свързано с майката (рождена или просто човека, който се грижи за него).
Бебето има нужди, заявява ги чрез поведение или плач, и ако тези нужди бъдат задоволени.. то получава правилен ответен отговор на стремежите си към щастие.
Няма страшно детето да има режим, и да спи само в стая, и да ходи на гърне, и да е спокойно и весело дете....
Просто то не е обект, който да бъде обработен.
И аз има приятели с нервно дете, което не искаше да ходи на гърне, .. и други приятели с нервно дете, което не искаше да ходи на гърне.
Не зависи от режима, а от детето (и тук са различни макар и на 3-4 месеца - ревливи, поспаливи, кокорчовци като мойто), и от отношенията в семейството. В едното семейство майката е спокойна, на 3х години, радва се на детето си, и знае, че щом е с труден характер сега - ще стане независим, сериозен и твърд човек, който ще се справя с живота си.
В другото семейство майката е много милозлива, нежна, дори мекушва, таткото е по-серт човек, и детето се лута между два противоположни модела на поведение... то е нервно и истерично заради средата.

и без връзка с горното.. Мерелин, ще ти пиша на лични, за великденския базар...

# 99
  • у дома...
Честит Рожден ден на Бедствието! Да си жива и здрава, много много любов и късмет!

Мамета, аз съм ЗА късното захранване. Ной-вече ако бебето е на кърма. Но Ани и една капка кърма не е опитала. На всичкото отгоре като яде два - три месеца от едно АМ в един момент просто отказва да го яде! С дни се мъчим по 30-50-60 мл през час-час и половина-два, и от тия милилитри половината е вън... Да не говорим и, че спря и да качва точно в месеците когато трябва да си качва нормално по кило, и то изкуствено хранено дете... Живот и здраве, ако е рекъл Господ, имаме второ дете, искрено се надявам и моля да мога да го кърмя и то възможно по-дълго време. Вие кърмещите сте благословени - имате моменти с бебчетата си които аз не успях да изживея.
Затова и се принудих да я захраня - предпочитам детето ми да е сито и доволно, отколкото едно постоянно ревящо и изтормозено дете.

А за режима - за сега поне се опитвам да я отуда да я приспивам на ръце... При вас как е? Щото ние сме като товарни коне...

# 100
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА БЕДСТВИЕТО !  nbirthdayДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА И МНОГО, МНОГО ЩАСТЛИВА ! newsm51

# 101
 Докторката ми каза, да давам сок след яденето между 9 - 12 сутринта. Аз и давах но после като дойде време да го изака и е рев....
Днес нали вали и не може навън, и нервничи и не ще да спи...
Само на ръце се изморявам...някой път заспива сама, но рядко..

Последна редакция: ср, 21 мар 2007, 12:13 от pepipetia

# 102
Ето за ПАМПЕРСИТЕ, напълно съм съгласна...http://bglog.net/blog/monaxa?bid=10435

# 103
естествено, че е по-хубаво без памперси, само да имаме търпение ...
но пък това ЕБХ ми е смешно - ей, нали сами преди 10 години със скъпите памперси и при нас беше така, а сега всичко - внос!

# 104
Вени, абсолютно си права! Няма нищо по-добро от кърмата и колкото повече време бебето е на кърма, толкова по-добре! При нас проблема е, че аз за съжаление не можах да кърмя, кърмата ми спря на 2ия месец, въпреки всичките мерки, които взех. Така че сме на АМ, Аптамил 1. И понеже като стане на 5 месеца ще минем на Аптамил 2, а това ще бъде натоварващо за бебето, нали е по-белтъчно млякото и по-тежко, ще трябва някакво време на адаптация да мине. За това според педиатърката е по-добре като стане на 6 месеца да захраня. Да не я натоварвам с по-тежко мляко и с нова храна едновременно. Така или иначе моето дете за сега не проявява абсолютно никакъв интерес към друго освен към млякото си. И то и стига за момента.

Общи условия

Активация на акаунт