Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 46

• 19 806
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
Сидония, Таисия, Татиана са имена от православния календар. Татиана е по-стара версия. Отдавна вече в православните календари го изписват Татяна. Както и Дамиан - отдавна го изписват Дамян.

Авел е библейско име - братята Каин и Авел.

Относно Филипинка - сигурно е кръстена на някой дядо Филип, но звучи смешно - като жена от Филипините. Както и имената Йорданка и Македонка - като жена от Йордания и жена от Македония.

# 706
Йордан/ Йорданка е популярно в миналото не само мъжко, но и женско име. Днес не звучи особено съвременно и желано и почти не се среща, поне около мен. Идва от река Йордан, не от страната Йордания, която също носи името на реката. Македонка - да, свързва се с територията Македония, Филипинка - също, въпреки че и името на държавата идва от собственото име Филип.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 17:09 от Mama Ru

# 707
  • Пловдив
Специално пък Йорданка си е толкова старо популярно име в България.

# 708
  • Най-красивата страна
Сидония -името идва от града Сидон.
Било е аристократично име в древния Рим.

Таисия-древногръцко.
1.посветена на Изида
2.плодородие

Полимен-древногръцки-,,злопаметен,,

Савелия-от Сава-харесва ми

Салина
Нураира

# 709
Написах, че тези женски собствени имена звучат като националност, а не че идват от държавите. Така звучат на български. Ясно ми е, че Йорданка идва от Йордан и Филипинка от Филип. Написах го по-горе.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 00:43 от Radilena

# 710
На мен Йорданка никога не ми е звучало като националност, Филипинка и Македонка обаче си звучат така поне за мен, може би, защото са необичайни за България.

# 711
Македонка го свързвам основно с вид колбас Stuck Out Tongue Winking Eye

# 712
Нураира е арменско име. Неотдавна почина щангистът и треньор Нураир Нурикян. В едно предаване той каза, че името му означава „нов човек".

# 713
Йорданка си ми звучи като женско име, не като националност. Никога дори не ми е минавало през ума

# 714
От табела пред лекарски кабинет - Илария.

# 715
  • Пловдив
Йорданка си ми звучи като женско име, не като националност. Никога дори не ми е минавало през ума
Да, де, защото се среща често у нас, затова националността ни звучи като името, с не обратното, както при Филипинка. Wink

# 716
Мартея от една тайфа деца в парка вчера. Имаше Цветея, Цветодор и Мириян (момиче)...уж все българчета

# 717
Илея срещнах вчера.

# 718
не знаех, че рут колева има дете - езра логин кочишки. таткото е чужденец?

# 719
  • Пловдив
Да, таткото е северен македонец.
Нищихме вече - и двамата нямат еврейски корени, доколкото е известно, името на детето е просто екстравагантност. Wink

Общи условия

Активация на акаунт