В момента чета... 94

• 45 985
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
  • София
По-дъртите от 30+ 😃като деца го знаехме като левкопласт.
Лилито още си го изписват така https://shop.lillydrogerie.bg/domashen-lekar/domashna-aptechka/levkoplast

# 466
  • Русе
И аз чета "Другата двойка" на Сара Дж. Нотън в момента. На 100на страница съм, засега ми харесва, не знам как ще е нататък.

# 467
Аз пък винаги съм се чудила кое е правилното - лейко- или левко-. Не ми е потрябвало да го пиша явно, затова не съм проверявала.

А иначе дочитам "Евангелието на отровното дърво" и съм във възторг от книгата и от авторката. Отдавна не се бях вълнувала така с книга, нито се бях замисляла толкова -
Скрит текст:
за агресивното налагане на християнството и нерядко ужасните последици от това, за религията като цяло, за фанатизма, за мъжете, които бият жените и децата си, за различните гледни точки, вкл. към физическите увреждания, за Африка и колко малко знам за нея всъщност.
Смятам да прочета и Demon Copperhead.

# 468
Аз пък винаги съм се чудила кое е правилното - лейко- или левко-. Не ми е потрябвало да го пиша явно, затова не съм проверявала.

А иначе дочитам "Евангелието на отровното дърво" и съм във възторг от книгата и от авторката. Отдавна не се бях вълнувала така с книга, нито се бях замисляла толкова -
Скрит текст:
за агресивното налагане на християнството и нерядко ужасните последици от това, за религията като цяло, за фанатизма, за мъжете, които бият жените и децата си, за различните гледни точки, вкл. към физическите увреждания, за Африка и колко малко знам за нея всъщност.
Смятам да прочета и Demon Copperhead.
Тази анотация за Евангелието ли е?

# 469
Е, не е анотация, казвам за какво мислих тези дни покрай книгата.

Иначе чета и други книги де, едната е "Solstaden" на Туве Янсон, един от романите й, който трябва да излезе и на български тази година - това е книга за старостта, най-общо казано, няма много екшън, но също има за какво да се замисли човек. Сто процента всеки ще разпознае разни неща от хората около себе си, особено по-възрастните.

Чета и една испанска, романтична, която бъка от разговорен език и е много емоционално написана - "El arte de engañar al karma". Действието се развива в Мадрид и се говори доста за изкуство.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 08:48 от Sol y Sombra

# 470
  • Чукарландия
Прочетох "Истината за случая" Хари Куебърт"" и "Имало едно време... два пъти". Две петици от мен!
Първата ми се струва, че беше малко поразтеглена, можеше и по-сбито да се представи случая, но ми хареса! До последно не се знаеше кой какъв е и защо такъв е.
Започнах на хартия "Нора Уебстър" - Колъм Тойбин, а електронно - "Терапията" - Себастиан Фитцек. 🤗

# 471
Прочетох "Истината за случая" Хари Куебърт"" и "Имало едно време... два пъти". Две петици от мен!
Първата ми се струва, че беше малко поразтеглена, можеше и по-сбито да се представи случая, но ми хареса! До последно не се знаеше кой какъв е и защо такъв е.
Започнах на хартия "Нора Уебстър" - Колъм Тойбин, а електронно - "Терапията" - Себастиан Фитцек. 🤗

И аз съм хвърлила око на "Имало едно време... два пъти" Simple Smile
А "Терапията" ми беше много интересна. "Пакетът" от същия автор също е интересна Simple Smile

# 472
Здравейте, четящи!
Отдавна не съм писала,  но чета. Повече слушам книги реално да не си натоварвам очите, понеже записах магистратура и всичко беше електронно. И не бях държала хартиена книга от два месеца. Laughing Но ето дойде му времето. И е първата ми петичка за годината, макар и не съвсем пълна. Става дума за част втора от фентъзи двулогията "Кралят Пастир"- "Две преплетени корони". Страхотна, на моменти мрачна, но и много приятна книга.  Много харесах писането, атмосферата, героите. Доста време измина между първата и втората и малко ми се беше позагубило като атмосфера и герои ( харесах Гарвин/Елспет и Айони/ Бряст), но не ми бяха чак така легнали на сърцето, както други, а и както писах измина време и това също малко съсипа нещата. Въпреки това съм много доволна от четенето. За мен лично двулогията е едно от най-добрите фентъзи, които съм чела през последните две години.
 Изслушах и три трилъра, които  доста ми допаднаха- „Списъкът“- Луси Фоли
https://www.youtube.com/playlist?list=PL79rwzsGfI8_jkqIwO9Hr22bJuViSkyNl
Никога не ме лъжи- Фрида Макфадън  и "Фатална изповед", Кери Бийвъс.
https://www.youtube.com/playlist?list=PL79rwzsGfI8-M595x89kmSbitGxkEcopz

# 473
В началото съм на "Петдесет думи за дъжд". Познавам този тип сюжети - може да са завладяващи, но може и да залитнат бързо и безвъзвратно към дълбините, скоро ще разбера накъде ще ме отведе точно този. Започва обещаващо, но това невинаги е индикатор за успех.

# 474
В началото съм на "Петдесет думи за дъжд". Познавам този тип сюжети - може да са завладяващи, но може и да залитнат бързо и безвъзвратно към дълбините, скоро ще разбера накъде ще ме отведе точно този. Започва обещаващо, но това невинаги е индикатор за успех.

Чела съм книгата и честно казано много ми харесва!

# 475
"Хигиена на убиеца" Амели Нотомб 
Искрено се забавлявах с тази книга! Първите интервюта с главния герой Так не ме впечатлиха толкова ноо когато дойде Нина присъствах на абсолютен интелектуален "battle" . Краят хем го очаквах хем малко ме разочарова защото мислех, че Нина ще устои на провокациите ..

# 476
"Да бди над нея" от Жан-Батист Андреа е от онези книги, за които хем не мога да кажа нищо лошо, хем нещо не ми достига, за да кажа страхотна е и да се потопя в нея. Нямам забележки - интересна история, много добре издържана през цялото време, има загадка и оригинален замисъл, обаче ми липсва душа. Четях безстрастно, като страничен наблюдател, не усетих атмосферата и драмата, така както би трябвало, просто забелязвах, че са там някъде, без да стигат до читателя, усещанието ми е, че авторът е прекалено техничен и прекалено точен за сметка на емоцията.
Единствените ми дребни забележки са към превода - на места отделни изречения или думи звучат като нонсенс - не знам буквално ли са превеждани, нещо друго ли е, но определено не звучат адекватно, заедно с останалия текст. Не съм вадила примери, но ги има и си личи, когато се натъкнеш на глупост.
5 звезди съм дала, но не е от книгите, които са ме развълнували и ще чета отново.

# 477
На Джон Бойн още не съм довършила втората книга, но прочетох "Пасажер 23" на Фитцек - и тази, както Пакетът и Терапията, много ми хареса!

# 478
  • София
Андерш Де Ла Мота: Game, Buzz, Bubble; трилогия.
Трета книга: Измамата √ (прочетена)
Simple Smile Който си ги е набелязал и още не ги е почвал, да ги отупа от прахта и да се захваща! Онези, които пък обичат шпионско-психо криминале (трилър с елементи на игра) без хорър и кървища в повествованието - направо си е за вас. Екшън, бомби, конспирация обаче има в изобилие.
Направо ме е яд, че опуках и третата. Чудя се дали да не зарежа всичко друго и да се върна към "базовия макет" - Стиг Ларшон, че да съм още малко в такива настроение, емоции и следователска тръпка. Извън шегата - след края мога да ви река само, че нищо не е такова, каквото ви се привижда, четейки. Е, финалът можеше действително да е тъжен и житейски по-възможен от книжния... Но - ако и в Милениума нашите хора бяха изпозагинали като герои (какво от това?), Лагеркранс нямаше да може да напише още една трилогия пост фактум (пост мортем е по-точно, ако визираме загубата на Ларшон за интелигентния свят).
Поддържам си читателската констатация, че Стиг е мастера, а Де ла Моте - най-добрия му първи ученик.
Трябва да си призная (макар да не "употребявам" ФБ, ИГ и подобни), даже и с контактите ми с по-древни и днешни рокаджии, които не винаги говорят литературно..., че имах трудности на места с жаргона и трябваше да поглеждам в бележките. Да не пропусна: чудесен превод! (То, ако не бе такъв, книгите щяха да са безлични и дървени. Впрочем - за всичките х3 романа на 3-мата споменати до тук.)
Подробен разбор на последната част от Играта няма да правя. Предишните два (за първите две) говорят достатъчно за моите впечатления. Е-вариантите ги има в "рулит" на български. Явно аз пък ще трябва да издиря двете от поредицата за Леоноре Аскер (ако някой ги е намерил за сваляне - ще съм благодарен за инфото, може и на лични). Жалко, че няма филми по трилогията.

ПП. След удоволствието ми с Дикер и "изчезналата Стефани М." и връщането на Буденброкови, пардон - Балтиморови, като само жена ми я прочете..., сега държа на хартия неговото Диво животно и на екран продължението на оня старец, дето скочи през джама на Юнасон и с тях ще трябва да изкарам по празниците...

# 479
Здравейте, чета ви само, признавам без включване досега.
Препоръчайте ми, моля, автор подобен в сюжетните линии като Кейт Мортън, Сара Джио. Нещо от миналото с връзка в настоящето, преплитане, успоредно с историческо събитие би било бонус.

В добавка към темата, започнах на Борис Джонсън - Факторът Чърчил.  До тук ми харесва.
Изтеглих Кестеновия човек, краткото ревю ми харесва, но след като се зачетох в коментари колко детайлно са описани жестокости и брутализми, май ще я оставя да прашася. Не са за моята психика.

Общи условия

Активация на акаунт