Дисхидроза+гъбична и бактериална инфекция

• 349
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте! Ще започна отдалеч: миналата година, януари месец ми се появи нещо като малки мехурчета и залющваме на средния пръст на лявата ръка. Не беше нещо възпалено, което да ми пречи, помислих си че може да е от една малко по-груба прежда, с която плетох(понеже ми е хоби плетенето на една кука). След около месец, месец и нещо изчезна от самосебе си. Тази есен пак се появи, но пак не беше кой знае какво, не ми пречеше, но не изчезна като предния път. Обаче преди месец и половина някъде започна да се възпалява и за кратко време, може би няколко дни стана доста зле. Отидох при дерматолог, който го видя и каза, че е екзема дисхидроза, изписа ми Бетафузин крем и инжекция Дипрофос. Мен ме е страх от тези кортикостероиди, още повече пък инжекция и го попитах няма ли шанс да мине само с крема. Отговори ми да опитам, но ако не мине да я бия. Мазах крема 10 дни и се оправи положението, беше останало само едно леко розовеене, там където беше най-разранено.
Та, спрях аз мазането и след 3-4 дни пак взе да избива. Една позната ми даде домашен крем с бял тамян и пчелен восък, който много помагал за рани и изгаряния. И с него почти се беше оправило положението, но пак в един момент нещата се влошиха. Та, ще съкратя малко историята, но в крайна сметка преди два-три дни пак се влоши много изведнъж, а беше почивен ден. Чаках аз да стане вторник и тръгнах да търся друг дерматолог, тъй като предишният ми каза, ако пак се появи, пак да мажа. Но как се маже кортикостероиден крем постоянно? Намерих аз друг дерматолог. Не беше доволна от гледката и се учуди как съм се държала така. Каза ми,бче има дисхидроза, но освен нея се е развила и бактериална и гъбична инфекция. Изписа ми Дипрогента и Фортекал за пиене, а също и инжекция-пак същата, като от първия лекар. Взех да се мажа снощи, правя и киснене в лайка преди това, по нейна препоръка. Мисля, че има подобрение, но като че ли Бетафузина по-бързо ми подейства. Исках да избегна кортикостероидите, а то пак на тях се натресох. Чудя се това може ли да е трайно решение на проблема. Тя ме пита дали съм ровила в пръст, аз казах че не, но после се сетих, че приблизително по същото време, когато се обостри за пръв път бяхме садили лук и чесън. Явно може да съм хванала гъбички, при вече нарушена кожна бариера, или поне така си го обяснявам. Още не съм била инжекцията, чудя се какво да правя, да не ми обърка съвсем организма тази инжекция. Някой има ли опит с подобни здравни проблеми, как се е лекувал, евентуално добри лекари-дерматолози. Просто си знам, че дори и да мине, като спра лечението, пак ще се появи. Това са снимки от вчера преди да отида на лекар и от днес. Има някакво подобрение, но не знам...
Благодаря, че ме изчетохте!

# 1
Ауч, изглежда доста зле.
Виж сега, ако имаш наистина гъбична инфекция, се изписва противогъбично. За бактериалната инфекция - антибиотик.
Аз лично тук не виждам да са ти изписали антимикотик. В Бетазон трио има - Клотримазол, освен това има и АБ - гентамицин, а и кортикостероид. В Дипрогента са само гентамицин и кортикостероид, което значи, че ако има гъбичка, то в момента изобщо не я лекувате. А Дипрофос пък съвсем няма да излекува каквато и да е инфекция, евентуално ще потисне екземата, но както виждаш - ефектът на кортикостероидите е временен.
В този ред на мисли - друг дерматолог. Ако си от София, силно ти препоръчвам д-р Рачева от Кожно-венерическия диспансер, тя е специалистка по гъбични инфекции. На детето ми се беше появила гъбична инфекция около нокътя на пръста на едната ръка, добре че ѝ го заведох, защото аз го мазах с Йодасепт, АБ мехлеми, лепенки слагах, изобщо бях направила една боза. Чак нокътя му се деформира. С лечението, което проведохме с 2 антимикотични мехлема се оправи напълно.

# 2
Благодаря за отговора! Не съм от София, но съм готова и да пътувам вече, все нещо трябва да се направи, не мога да мажа вечно кортикостероиди. Ще проуча въпросната докторка.

# 3
  • София
Предупреждавам, че ти давам съвет само на око и не съм специалист, но този трик ми го каза дерматолог. Прилича ми на Стафилокок Ауреус. Ние го изчистихме със вани с белина. Съотношението е 1 супена лъжица към 50 литра вода.

# 4
Предупреждавам, че ти давам съвет само на око и не съм специалист, но този трик ми го каза дерматолог. Прилича ми на Стафилокок Ауреус. Ние го изчистихме със вани с белина. Съотношението е 1 супена лъжица към 50 литра вода.
Благодаря! Засега ме е страх да експериментирам с белина. По-скоро мисля, че диагнозата е вярна (със сигурност има дисхидроза), но тези кортикостероидни кремове в дългосрочен план няма да доведат до добър резултат. Ще погледна снимки на стафилококови инфекции, дали прилича на моето.

# 5
Имай предвид, че дори дерматолозите не винаги могат да сложат диагноза само от вида на обрива и т.н., примерно на детето ми специално правиха диагностика с лампа на Ууд, така се виждат гъбичките например. За по-тежки случаи се правя посявка, за да се определи причинителя.
Съветвам те да не си правиш експерименти , а наистина да търсиш второ, пето, десето мнение със съответни изследвания.

# 6
Имай предвид, че дори дерматолозите не винаги могат да сложат диагноза само от вида на обрива и т.н., примерно на детето ми специално правиха диагностика с лампа на Ууд, така се виждат гъбичките например. За по-тежки случаи се правя посявка, за да се определи причинителя.
Съветвам те да не си правиш експерименти , а наистина да търсиш второ, пето, десето мнение със съответни изследвания.
Така е. Ще търся друг лекар, който да изследва все пак кожата.
А тази докторка Рачева, преглежда ли без предварително записване, защото ако трябва да чакам два месеца, не знам какво ще стане дотогава.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 11:06 от nod32

# 7
Без предварително записване е. Отиваш на регистратурата, взимаш си номерче и чакаш, но обикновено не се чака много, а и ако отидеш рано сутринта, ще минеш бързо. Всеки ден без вторник е там сутрешна смяна.
Но тъй като пътуваш от друг град, звънни на регистратурата предварително да свериш графика и дали е на работа, за да не я хванеш в някаква отпуска примерно.
Но ако имаш наблизо някой друг лекар, който да е наистина проверен, действай. Не знам в кой град си, за Пловдив знам, че също имат кожно-венерически диспансер и там има специалисти.

# 8
Без предварително записване е. Отиваш на регистратурата, взимаш си номерче и чакаш, но обикновено не се чака много, а и ако отидеш рано сутринта, ще минеш бързо. Всеки ден без вторник е там сутрешна смяна.
Но тъй като пътуваш от друг град, звънни на регистратурата предварително да свериш графика и дали е на работа, за да не я хванеш в някаква отпуска примерно.
Но ако имаш наблизо някой друг лекар, който да е наистина проверен, действай. Не знам в кой град си, за Пловдив знам, че също имат кожно-венерически диспансер и там има специалисти.
Благодаря! Ще помисля дали да търся по-близо, аз съм от Велико Търновско. Бях чела добри отзиви за една лекарка в Плевен, но като се обадих казаха, че записват чак за средата на април.

# 9
след като овладеете положението и остане само дисхидроза:
На мен ми помага леко търкане на пръстите с пемза, тъй като ръцете ми са доста сухи и задържам мъртва кожа. Тя пречи на потните жлези и оттам при топло време ми стават мехурчета.
Другото, което ми е помагало  - мазане с тампон със сребърна вода. Но това изсушава и предизвиква белене.

Общи условия

Активация на акаунт