(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 30 057
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
Во истину воскресе!

# 181
  • София
Честит Великден!

# 182
  • София
Христос Воскресе!

Пиша с пълна проза - някой ако има нужда от кофи от сирене или кутии от насипни салати от РР и ако ви е удобно да си ги вземете от кв. Стрелбище, в работно време, пишете ми. Моя приятелка работи там и много ще се радва тези прекрасни кофи да живеят втори живот. Аз взех предостатъчно и тя вече няма на кого да дава и отиват на боклука. Айла ?

# 183
  • София
Супер предложение, ще ти пиша да кажеш какви точно са кутиите.
Много харесвам аз тези от маслини, но в последните, които поръчвах е държано нещо супер мазно и мръсно и нямат измиване.
Аз да се похваля, че открихме сезона. В оранжерията успях да вържа всички домати, и да сложим мрежа на краставичките. За съжаление редовно се сече пипера, който е насят и не мога да открия защо за да взема мерки да не замине и останалият. Според мен е от поливането, но още не съм сигурна кое точно и защо само част.
Ето я и оранжерията към момента. Отдясно са близо 40 корена ръгби, отляво са краставички и зад тях разсада пипер. Не всичко, което липсва от сечене, има и такива които не изникнаха от стари семена пипер. В дъното са касетките с разсад домати.
Отляво на доматите са лютите чушки.
Скрит текст:

Насадихме патладжаните навън и сложих малките парничета.
Скрит текст:
Насадих общо :
Зелен патладжан от домашни семена - 34 броя
Зелен патладжан купен - 34 броя
Патладжан шарен Листада - 38 броя
Бг патладжан 12 - 22 броя
Рания патладжан хибрид - 16 броя
Общо 144 броя, може би ще събера още 6, за да ги закръгля за по-лесно помнене на 150.

Патладжаните, не всички са толкова големи. Едните дръпнаха много за седмица, не знам защо само те.

Първо ги садихме така, но след това ги сгъчкахме като на втората снимка, за да ги събера всички.
Има общо четири такива четворни да ги кажем реда, за четирите оранжерии.

А това е онзи самораляк корен домат от орхидеята, някакво едро чери според мен, другите все още не цъфтят:
Скрит текст:

И отново предложение за мащерка, реших първо да я вкореня преди да я пратя. Тя ми е дадена от форума.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 13:01 от Aila

# 184
И тук се постопли. Разсадът домати много дръпна и е готов за засаждане, но ще изчакам да мине празната седмица и тогава ще действам. Някои домати са готови да цъфтят вече. Ще ги засаждам полегнали, че са доста високи. Поне сложихме парниците, да са готови. Патладжанът, тиквичките, краставиците и чушките също напредват, но ще ги покъткам още малко преди засаждане.
Еспериментът миналата година с увиване на стеблото на доматите с тоалетна хартия беше успешен. Ниско долу, на нивото на земята. Хартията постепенно се разпада и не пречи, но пък пречи на разните вредители да прегризат стеблото в първите седмици. Предишни години се налагаше да подменям доста растения, миналата година нито едно не беше прегризано.

# 185
  • Пловдив
Айла, възхищавам ти се!

Имам питане относно : каква мрежа ползвате за предпазване за зелевите насаждения от зелева пеперуда? откъде я купувате?

По принцип избяхвам да садя зелеви в близост до останалите ми култури, но тази година няма начин. Затова искам да предпазя градината от тази напаст. Ще ги направя на тунелче, което да завия с мрежа.
Дайте идеи Simple Smile

# 186
  • София
И аз ще съм любопитна за такива варианти, ако има. Една единствена година садих зеле и броколи и изцяло го опасоха едни гъсеници и после и едни малки скачащи неща, които няма мрежа според мен, която да ги предпази. Затова оттогава просто не садя зелеви за съжаление.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 13:12 от Aila

# 187
Aila, би ли снимала конструкцията на твоята оранжерия? Купувана ли е, или вие сте си я правили?

# 188
Аз тази година за пръв път ще сея кейл и ме е страх точно от тези вредители, които ходят по зелевите култури. Общо взето то навъжда гъсеници, охлюви, пеперуди и всякакви гадини, затова съм малко на тръни , но ще го пръскаме с нимезал и дано помогне.

# 189
  • София
Aila, би ли снимала конструкцията на твоята оранжерия? Купувана ли е, или вие сте си я правили?
Не препоръчвам конструкцията. Дъгата е точно полукръг и в краищата е много ниско. Заварена е, тоест е правена от първият собственик, доста стабилна, смених и само найлона и си я ползвам. 5 на 12 метра е.
Като се скъса найлона или ако реша да сложа втора съм си харесала ето тези оранжерии. Дори с по-малко площ, ще имам повече използваема - https://www.metalgruptt.bg/%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B6%D0%B5% … B8%D0%B8-6%D0%BC/

Кейл имах, но макар да имаше въшки, не го опоскаха до корен като зелето и броколите. Никой не го харесваше обаче, освен на чипс от кейл.

# 190
В близост до нашата градина има зеленчукопроизводители, продават на пазара основно зеле, карфиол. Мъжът непрекъснато е с помпата и пръска, тревата се пръска с наса, чак ми става страшно какво ядем от магазините. Не ми тежи да копая, да се боря с тревата, ей това пръскане ми е неприятно , пръскам с нещо народна медицина, за това и има щети де.

# 191
  • София
Забравих да се похваля, че са оцелели от преместването аспержите и макар да са заровени на 30-40 см вече почват да се показват.

Скрит текст:

# 192
  • In transit
Здравейте, тези петна на какво могат да се дължат? Единични са, все още, има ги и отдолу. Досега се взирах в тях и приличат на тънка прозрачна мрежичка.
Скрит текст:

На мен ми приличат на трипси или нещо подобно, но ми казаха, че може да е гъбично заболяване.
Ако напръскам с масло от нийм дали ще даде резултат? Приемам и други предложения?

# 193
При мен станаха така  листата на тиквичките след като забравих да ги развия от найлона в един слънчев ден Sad.. Смятам, че е слънччев пригор

# 194
  • In transit
Скаридка, благодаря. Дано да си права. Ще ги наблюдавам.

Общи условия

Активация на акаунт