(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 30 062
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
В по-топлата ми градинка са избуяли маточина, джоджен и ягодова мента. Има ли желаещи за коренчета? В София може лично предаване.

# 196
Аз бих искала ягодова мента, ако може изпращане с куриер. Hug

# 197
Помагайте - каква гад може да ми пригризва доматитепод тунелите, прегризването е на около 2-3см в почвата, стои като гризано, дъвкано по-дълго време.. разжилено едно такова
Поливах с натуралис, надявам се да е някакво насекомо и да го сръбне от гъбичката .. , но явно и тази нощ е оцеляло.
Чудих се за сляпо куче, но дворът ми е пълен с гладиоли, лалета, нарциси.. и нямам изчезнало по редовете с цветята..

При нас снощи мина градушка, продължи около 15-20мин, чакам днес вечерта да видя какви са последствията, нали казват, че след слънчев ден си проличавало. Касиса е на 90% долу, бяха навързали плодчетата, сега са голи с по 1-2 звънца. Крушите не цъфнаха явно мраза ги засегна, ябълките бяха цъфнали и там не знам колко % ще е щетата след градушката.

Разсада пипер от местния сорт ми се изсече, съседката имаше и щеше да ми дава. Влиза вчера в нейната оранжерия от 3 сорта пипер само този налягал и при нея се изсякъл

Ужасна година до тук ..

# 198
Попово прасе.

# 199
  • София
И според мен е попово прасе.

# 200
И аз за това си мисля  и се надявам да се оттърва от него с натуралиса. Хвалеха се едните съседи, че си го донесли с оборска тор,   а то си лети гадинчето, та вероятно е това.

Някой сееше с рула от тоалетна хартия .. дали ще помогне, до тук 3 за пресяване

# 201
Увивам стеблото долу с тоалетна хартия 2-3 пъти. Малко под линията на пръстта и малко над. На мен това ми помогна.

# 202
Аз пикирам доматите направо в ролата от от Т.Х. Не съм имала проблем когато ги засаждам така в градината.
ПП. Ако се оттървеш от него сподели. Ние си ги отглеждаме шест години вече. С химия не сме третирали. А вече имаме и телен червей.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 11:33 от morskibriz

# 203
Toчно в нея част на градината намерихме гнезда на телен червей преди 3г,  и 3г пръсках преди сеитба земята с Натуралис, после ми се появиха телени червеи в ягодите, там поливах със същия препарат. Не сме имали загуби, с попово прасе за първи път се сблъсквам.
Както писах съседите се "похвалиха с тази екстра". Четох комбинацията за попово прасе на Амитица, натуралиса е инсектицида, а другите са торове https://www.amitica.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0% … D0%B0%D1%81%D0%B5..
Заживяла съм с надежда, че гадината ще я изядат гъбите

# 204
Ние използмахме някакъв продукт, натурален, на буртаски агроном, не помня как се казнаше, но само с надеждата си останахме. Две-три години ми го пращаше и нищо.

# 205
  • София
Дано се отървете от гадините.
Ние вчера бяхме за кратко и днес също, че заваля, а и е доста студено.
Затворих пак оранжерията и външните парници, че има риск от слана.
Един корен патладжан в края е с изядени листа, следващите дни ще го подменям.
Мисля и като мине това застудяване направо да садя и навън доматите.
Разсада пипер расте, доматите най-накрая почват да цъфтят. Краставичките и тиквичките се мотаят, но ще цъфна и те скоро. Виждат се вече миниатюрни тиквички.
Днес насях в оранжерията два пакета Капитано.
Граха навън е дръпнал. Късно сятият лук е поникнал, чесъна още се мотае. Салати има достатъчно за хапване.
Ягодите и те цъфтят.

Скрит текст:
Домати

Тиквичка

Краставичка

Много самонасял се копър. Тъкмо да има за краставичките и таратор.

Имам си нови подови плочки на външната тоалетна от остатъците от пода в кухнята. Само цокъла остава да боядисам и да сложа една табелка за цвят зад тоалетната Simple Smile

# 206
  • София
Здравейте, аз пък се ядосвам ,че разсъдът пипер в кофичките има въшки по върховете. Още е студено , още са малки и вече ядове. Само през деня са навън вечер ги прибирам от къде ги завъдиха.
Дайте идея с какво да ги пръскам?

# 207
  • София
С Нимазал.
Aila, супер е всичко при теб!
Аз също садя доматите с увиваме с тоалетна хартия и проблем не съм имала. Вадя от кофичката, махам малко от почвата, увивам от самото начало на стъблото една педя нагоре, т.е да стърчи малко след заравянето.  М.г вкарахме 7-8 м3 оборски тор в градината, кравешки. Ме съм виждала попови прасета, макар че ме убеждаваха комшиите, че няма начин да няма.

# 208
  • Русе
Здравейте отново. Тази година експериментирам . Рискувах и засях доматите около 10.04 първите (бяха прерасли ,а в Русе две седмици беше 26 градуса , сега е около 20-26 , сравнително топло ,вчера чушките , тиквичките и вторите домати. Салатите,лука и чесъна са от есента.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 209
Софи, поповото прасе живее в прясна овча тор. Така знам от съседи с много опит.
Аз съм много зле с градината тази година. Картофите не поникнаха равномерно, фасула никакъв го няма. По едно бобче през метър място, пипер нямам. Много рехаво никна и колкото го имаше го уморих. Нямаше кой да го отвие и загина. Доматите не съм разсадила още и са прерасли. Отпуската ми свърши, но пък цял месец имах мили гости.

Общи условия

Активация на акаунт