(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 30 065
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
  • In transit
Каква е идеята на увиването стеблата на доматите с тоалетна хартия?

# 211
Каква е идеята на увиването стеблата на доматите с тоалетна хартия?
Да не ги прегризват разни гадинки (щурци, попово прасе).
И аз слагам, сякаш има ефект.

# 212
  • София
morskibriz важното е че си имала гости, градинката колкото толкова.

# 213
  • София
briz, радвам е, че си се заредила с положителни емоции! ❤️
 За боб и пипер не е ли много рано, дори на твоето южно място? Имаш време да си вземеш разсади и да попълниш Simple Smile Нашите в ПЗ нищо още не са слагали навън.
Моите комшии пък казват, че във всякаква тор (без птича) се развивало поповото прасе, но основно в свинската, хм.

Mikkey, споменатите неприятели прегризват стъблото, докато е младо и крехко, и го правят винаги на няколко см под повърхността. Така физически защитени, докато за около месец са разгради материала, стъблото укрепва и се вдървява до някаква степен и вече не успяват да прегризат. Може да се използват всякакви хартии, вестници, мека хартия и т.н. важното е да се омотае от корена нагоре, и като се посади, увития  участък да е малко над нивото на почвата. Играчка си е голяма, но наистина действа и се избягва използването на тежката химия от рода на Коломбо. Изтрила съм снимките, но мисля, че м.г бях постнала.
Намерих поста Simple Smile  https://bg-mam.ma/p/1635671/48024327

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 16:34 от sofyia

# 214
Как ми се искаше още да останат гостите, но.... живи и здрави, август може пак да се срещнем.
Градинката ни е голяма. Оставила съм да затревя една част. Пипер нямам никакъв, с изключене на десетина корена лют. Ще си купя разсад, ако намеря на нормални цени. Не ми трябва много 100-150корена. Около село производителите или може би прекупвачи са полудели, коренче пипер е 1лв-1.50лв. Ми няма да купя на такива цени, краставички и тиквички по 2-3лв продават. Другите неща дори не погледнах. Обиколих три пазара.
Боба сях отново в събота.  Обаче имам седем излязли праскови, в русенчетата ми. Ще ги държа там до есента и ще ги преместя на постоянно място. То и ягодките ще преместя някъде, само да сме здрави, селска работа бол.
София, полето е разсадено от две седмици при нас.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 09:52 от morskibriz

# 215
В четвъртък от нашия пазар, от моя човек купих 5 кофички късоплодни краставици, 3 кофички Тести Кинг, две кофички босилек и 2 магданоз и дадох 12лв. Краставиците са по едно коренче, босилека и магданоза по повече в кофичка.
Миналата година 10 корена пипер бяха по 2лв, но във всяка кофичка бяха по 12 корена.
Човекът се оплака, че пиперът не върви тази година. Едната част, която била към слънцето 4 см, другите по 2см.
В петък се борих с трева, наторих с Поултра, ММ фрезова, сложихме конструкцията за краставиците.
Да мине това застудяване и ще засадя Идеал и Сан Марцано, че вече седмица се закаляват на балкона. Ще изнеса за закаляване и другите сортове.

morskibriz , важното е, че си имала положителни емоции, градината няма да избяга. 🤗

# 216
  • София
Вчера дадох на съседка две касетки и половина с разсад.
Мисля че 20 корена черита, 40 корена едър домат. 10-тина корена босилек. Може и още нещо да е имало, но не помня точно.
За съжаление пак ми останаха доста корени, ще садим сега от май месец почивните дни и каквото остане, ще пиша тук, ако има желаещи ще подарявам. Имам и приятелка, която май не и се получи разсада и нея ще питам първо, ако иска нещо.
Пипера ми е още малък, но ако се стопли най-накрая би трябвало бързо да дръпне. Някой запознат ли е наистина оптимално по кое време в софийско е добре да се сади навън? Предни години както помнете винаги бързах, ставаше голям, рано навън и се мъчеше. Тази година поне се удържах и късно го насях, но да знам и кога съответно трябва навън да го садя ще е добре.

# 217
  • София
Aila, пиперът в първата седмица на юни при нас. Около 24 май доматите, следващата седмица - пиперът.
Моят разсад домати върви добре. Пиперът ми е малко и е голям, избързах го. М.г купих от ПЗ по 0.10 лв/бр. Ще питам как го продават тази и ще пиша!

# 218
  • София
Много късно за доматите, аз мисля сега началото на месеца да ги мятам навън.
Риск от слана ли има?
Аз се надявах, че като минат тези два дни със слана после мога смело да действам.
За доматите даже още са ми дребни, последно пикираните, другите са отлично. Та засега съм доволна от по-късно сятият разсад и пикиране за навън. Единствено ръгбито за оранжерията може още малко по-рано да го изтегля да го сея.

# 219
Като гледам градината  наlorito5678751 и ми се плаче. Тази сутрин температурата беше 2 градуса. Все още не смея да изкарам нищо навън. Тиквичките вече имат готовност да цъфтят в кофичките. Доматите в парника вчера отвориха първи цвят, Албенга-та за поредна година е със сляти първи цветове, махам ги.
Довечера ако се сетя ще снимам. Най-много се притеснявам за картофите, че вече не знам как да ги покривам, още седмица има опасност от слани. При на до Гергьовден падат.

# 220
  • София
Здравейте,  градинарки! 🤗
Приемате ли нови пишман градинари?
Чета ви отскоро (и още с първите постове, които прочетох, научих нещо полезно) ☺️
Ние сме още в София, но тези дни се местим вече.
На високо сме, студено е (особено нощем) и садим градина края на май, началото на юни (тогава със сигурност ще имам въпроси).
Сега сме закъсали с къртици (надявам се да не е сляпо куче). Няколко години нямаше в двора и сега....

Това е само малка част от къртичините 😢
Ще съм ви много благодарна ако споделите опит как се справяте с тази напаст!

# 221
  • София
Добре дошла.
Къртици са и за мен, но от изчетеното за тях не се опитвам лично аз да се отърва от тях, затова не мога да ти помогна със съвети. Те хапват всякакви буболечки и вредители и даже си ги харесвам. Понякога надигат някое растение, но не се опитват да го изгризат и само го отъпквам. Почти не съм имала загуби от тях, но пък не слагам защита на коренчетата и нищо не ми яде доматите или пипера навън, според мен отчасти и заради къртицата.
В полянката просто разбутваме къртичината и скоро не си личи като порасне тревата. Травата ми е селска, не е някой райграс и искам да ми е зелено, не ми пречи ако не е перфектна.
След прочетеното за слани и срокове, реших само най-големият разсад да насадя почивните дни, като имам едно малко найлоново тунелче и един по-широк тунел с агрил.
За догодина ще помисля да се обзаведа с още подобни, за да мога без да се притеснявам малко по-рано и навън да ги садя.
Или направо да сложа още една голяма оранжерия.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 12:20 от Aila

# 222
И ние имаме къртици. Слагах от онези соларните уреди, които уж ги гонели, ама никаква работа не вършат и приключихме с борбата. Поражения с насажденията нямаме, единствения минус са купчинките пръст по затревената част, които пречат на косачката при косене. Мъжете да му мислят, аз не кося.

# 223
И ние имаме къртица. Мирно си съжителстваме години наред. Не ми прави пакост, надига тук -там из градинката, но повредено и унищожено от нея нямам. Къртицата е само в едната част на двора, там поповото прасе е рядкост, в другата, в която няма къртица, има изключително голяма популация от попови прасета.
Засях  пипер преди десетина дни  рътен и е започнал да излиза, много рехаво за сега, не знам дали изобщо ще стане за разсаждане...

# 224
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Какво ли не сме пробвали за къртици и безуспешно. Преди около месец в дупките изсипахме саламурата от киселото зеле и от тогава не са се появявали нови купчинки. ММ се шегува, че ако пак се появят ще заложи сега зеле, за да ги гони.

Общи условия

Активация на акаунт