(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 28 567
  • 746
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Освен да са изгорени листата от препарата, ако е пръскано, когато все още слънцето е било силно, самите водни капки може да действат като лупа и да доведат до изгаряне.
Софи, моят сондаж е 20 метра, нямаше никакъв проблем, даже бях говорила за 10 метра в началото, но склоних за 20 за всеки случай. Беше поне преди 3 години и към 110 лв на метър. Имах забележки, към майсторите и не се съобразиха къде да е сондаж, но иначе върши работа.
П. П Поздрави от музея на Галилео Галилей във Флоренция Simple Smile

# 736
София, май няма нови. Навързах ги набързо днес и до другата седмица ги оставям. Дано да имам домати като одита😬
Aila, вечерта в 22ч ги пръсках Sad

# 737
  • In transit
Не е от пръскане. И при мен имаше на няколко листа. Не съм специалист, но си мисля, че е някое гъбично заболяване. Напръсках пак всичко с фунгицидите.
Някои от цветчетата на доматите са изсъхнали, нормално ли е? Става дума за 3-5 цветчета, тук там.

# 738
Може да не е имало завръз на тях, а може и да им е било горещо. И у нас имаше паднали няколко.

# 739
И аз имах изсъхнали цветчета. Имам и по някое мъничко доматче на отделни корени. След подхранването с фосфор, вече няма лилави листа. Днес успяхме да пуснем на всички домати капково, другата седмица ще сложим и на пипера, имаме консумативите, време не остана. Пиперът ми е много дребен. Другата седмица ще ядем пресен зелен боб, краставиците засега само цъфтят.
Скрит текст:

# 740
  • София
Имам първи вързали доматки😝 само да питам, ръгбито се колтучи нали?

# 741
Да, колтучи се ръгбито. Аз колтуча и черито, че иначе като се впусне да пуска цвят и листа, забравя, че има завръз, който чакаме да зрее Simple Smile. Гледам да има 6-7 китки най-много, като обера 2-3 и му отпускам края

# 742
  • София
😂 Мерси, аз по принцип не обичам да колтуча, от тук там по малко, колкото да не стане съвсем безобразен храсталак.
Черита миналата година гледахме, изобщо не ги пипах, накрая тръгнаха да лазят и по земята и бяха отрупани с плод. Зрееха си вс... Мм обаче мн не му харесаха на вкус, а аз чак толкоз домати не ям. Та таз година без тях, всъщност гледам няколко стръкчета самопоникващи домати в момента има и предполагам, пе ще са баш черота, ако израстнат. 😊

# 743
  • София
Ръгбитата ги култуча, чат пат оставям основен култук, този под цветонос, ако съм го изпуснала и е станал много голям. Става с две стъбла домата, но гледам на това растение да не се повтаря и да не изпускам повече култуци. Ако не садях толкова домати и то нагъсто, със сигурност бих оставялa поне по един култук.
Черитата не ги култуча и стават гора, като ми е трудно да ги връзвам, но съм доволна как раждат така.
Утре късно вечерта летим наобратно. Нямам търпение в сряда да отида на село да видя какво е положението. Уж девойката полива 3 пъти, но не може да прецени здрави ли са растенията, не е брала нито краставички нито тиквички, а грахът със сигурност е за бране.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 15:03 от Aila

# 744
  • София
Аз колтуча всичко до първи главен колтук, който оставям за втори връх. Него също нагоре го колтуча и така.
Тъй като при нас сезонът винаги е по-кратък и обикновено първата десетдневка на октомври пада слана, няма смисъл да чакам плодове от колтуци втори и трети разряд. Да опазя да родят основните растения, стигат ми. Simple Smile

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 15:17 от sofyia

# 745
sofyia, laurentin, разкошни и подредени градини! Браво!

Вчера забихме колчета на зеления боб и окосихме тревата, почистих малко бурени и плевих. След толкова много опити имам няколко гнезда, другите са изядени или на дупки от мравките. Миналата седмица полях със течна тор, а вчера пръснах малко гранулирана птича. Като не мога да изтребя мушиците поне да ги подсиля и това ще им бъде засега торенето.
Имам вързали 13ина домата, броих ги като лудите вчера Joy  Купих си по-голяма пръскачка, щото ми писна с малката! Планирала бях и да пръскам снощи, но вече бях изморена и го оставих за тази вечер.

Сложих лепящи капани при доматите в оранжерията и имаше доста мушици по тях. Може да не решава проблема, но все е от полза.

При мен както са нагъсто ако не колтуча, ще е ужас така че го правя редовно. Едрите сортове розовия и биволско, сега забелязвам че и френските едри домати се раздвояват още в началото.

# 746
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Заповядайте в

НОВАТА ТЕМА

Общи условия

Активация на акаунт