(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 28 549
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Ние за трета година пръскаме доматите с фунгицид два пъти преди да са цъфнали и след това с вещерските смеси. Ако има въшка преди да са цъфнали също  ползваме инсектициди, след това нимазал, пирегард и пак вещерски смеси и ги опозваме по-добре отколкото преди когато беше само био. Спомням си една година не откъснахме нито един домат. Оставихме здрави растения и започнали да зреят домати и заварихме изсъхнали растения с течащи плодове. Това беше последния път без никаква химия. Пипера две години поливах с Ривал по съвет на агроном. Спомням си, че беше студена и дъждовна пролет, беше пожълтял и накъдрил листата без да има въшка.
Тази година въшка има по дърветата, изключително много. ММ ги пръска няколко пъти, дори премахва клончета с най-много гадини. Мравките пръска регулярно, но взеха та се преместиха вътре.  В зеленчуковата градинка за сега има белокрилка и колорадски бръмбър, които е само в бурена. Картофи няма вече. Бяхме засадили съвсем малко и ги извадихме.
Айла, браво на момичетата. Не мисли градинката каквото оцелее това. Може и да нямате поражения.

# 691
Фортуна, и аз днес оскубах з такива корена преди малко, а в събота още 5. С тези темпове ще остана без домати. Пръскам постоянно за въшки и целите са в черни мушици. Днес сложих и Ридомил, като видях пораженията от събота. Напръскахме хубаво всичко, според човека в агроаптеката идват от дърветата наоколо.  Две от ябълките уж  имаха завръз, тази вечер ги гледам, че листата им падат все едно е есен и остават само ябълките. Колорадския бръмбар така е изял листата на картофите, че някои са само жилки, не знам дали изобщо ще стане нещо от тях.
Имам чувството, че всичко съм изтървала, но тази година много валя миналия месец, а и стягахме абитуриентски бал и малко не смогвахме в градината.

# 692
А този Скор, защо е? Във фейсбук групите много го препоръчват за пръскане, бил много хубав препарат.
На баба ми краставиците май са болни някои корени. Някои имат жълти листа други нещо не се развиват. Едни или аз ги изгорих с някакв препарат или нещо се разболяха и изсъхнаха.
Много ми липсват ягодките тази година от нашата градина. Дано татко тази година ги възобнови. Миналата седмица майка е откъснала към 10 малинки. С нетърпение ги чакам вече.
Тази година нещо тиквичките не искат да се развиват добре при нас. Нито от семена директно в земята, които баща ми сади. Нито моите от разсада, изобщо не са се развили откакто са засадени. И са станали едни жълти. Корнишоните, баща ми и тях поне 4 пъти сади и все не искат да поникват. Тук- там има поникнали.
За корнишоните не е късно, Mikkey.  Баща ми сади от тях за втора реколта и си стават. И аз купих някакъв вид от Лидл и имам садени1-2 корена при баба ми. Моите бяха някакъв хибрид не се сещам сега за името.

# 693
На мен тази жилкова некроза ми дойде като гръм от ясно небе.
Изобщо не виждам въшки по растенията в градината. Имаше малко мушици и веднага напръсках. Имаше въшки по баклата, но тя не близо до доматите, напръсках веднага и нея, сега няма. Имаше въшки по дърветата, но и те не са съвсем близо. Засегнати са по-далечните корени. Освен тези мушици да са пренесли болестта.

Скор ползваме за къдравост по прасковата, оправя се. Той е системен фунгицид (хем лекува, хем предпазва растенията). Може да се ползва и за зеленчуци. Всъщност на мен са ми дали по същата схема препарати, както при Mikkey, но с други наименования (фунгицид, системен фунгицид и инсектицид, последния ще добавя на следващото пръскане, защото скоро съм ползвала).

Ние само ягоди ще имаме тази година. А, и смокини при свекърва ми. Други плодове няма.

Краставици и тиквички може да се сеят и през юли, стават за късна реколта.

# 694
  • София
Fortuna, аз също не разбрах как заболяха миналата година и моите домати от тази вирусна болест. Малките овощни съм ги пръскала отрано. Да, имаше въшки по джанките (двете големи ги отсякохме тази пролет), но също пръсках, докъдето стигам. Имаше и черни мушици. На друго нямам отговор - на комшиите дядото беше успял само веднъж да напръска. Човекът почина внезапно в края на юни. Чудесна градина имат, както всяка година. След това с нищо не са пръскали, аз им помогнах веднъж с инсектицид, и веднъж с бордолезов. Но моята градина съм третирала много повече, а доматите се разболяха. Разпитвах и другите съседи, да, малко мана по долните листа, но това чудо Жилкова некроза нямаха! Може със семена да е пренесена, знам ли? Въпреки че вирусът може да съществува само в жив организъм.

Снощи вързах половината домати, вечерта пръсках. Както уж нямаше, вчера всичко пак пълно с черни мушици. А сутринта по колата бяха накацали рояк белокрилки! Tired Face

Мисля, че ще овладееш положението. Горещо препоръчвам и листно подхранване, да заякнат и да се борят сами растенията. Освен Ка-Бор, вземи и нещо друго, от т.нар. мастърбленд -освен NPK съдържат и други микроелементи.

Айла, наслаждавай се на почивката, децата ще се справят, ще се научат!
Mikey, все така добре да вървят доматките, и всичко друго, разбира се! За корнишони не е късно, моите и те сега никнат.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 11:39 от sofyia

# 695
След разговор с агроном растителна защита стигнах до извода, че трябва не само да пръскаме против, а и да подсилваме растенията за да се борят. При мен май ще сработи пръскането с био течен тор от червей Simple Smile. За няколко дни краствиците дръпнаха с една педя, пиперът спря да се къдри, нищо че снощи в 22ч беше 11
градуса Simple Smile.
Мисля да спазя 3те пръскания през 2-3 седмици
Туквичките цъфтят като луди, връзват, но като станат колкото палец, плодовете почват да жълтеят и съхнат от върха. Това от какво е , някой има ли идея?

# 696
  • София
Здравейте, момичета и при мен е пълно с черните мушици , въшките и белокрилка също както и миналата година. Пръсках и се моля да не се разболеят.
Миналата година имах един корен с жилкова некроза ,но явно го махнах на време и други нямаше.

Fortuna , nana_n   , много жалко че са се разболяли дано няма други. Пръскайте по схема дано помогне.
Айла, браво на близначките!

# 697
Ние подхранваме с тор, комбиниран за домати и пипер и с такъв за разсади, останалия зеленчук без фасула и лука. За лозето купихме отделен и продължаваме да го храним по миналогодишнага схема. Миналата година бяхме на път да го изгубим, много нещастно беше милото. Добре, че младежа в агроаптеката е съвестен и имаше търпението да ни изслуша, разгледа материала, които носехме и каза,
споко, не е болно лозето, гладно е. Малко ни е далеч, но за важните неща при него ходим.
А бакла спрях да сея заради въшките. Много я обичам сурова, но не я искам в двора си.
Дърветата нямат никакъв плод. Прасковите, едната кайсия и сливата, на санър с комшията изсъхнаха. ММ започна да ги маха.
Трудна земеделска година се очертава, според мен.
Предположения на този домат какво му . Изпрати ми го приятелка, от оранжерия е в района на Фортуна.
Скрит текст:
[/spoiler ]

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 09:28 от morskibriz

# 698
Briz, така само по плода имам две предположения - миризливки и жилкова некроза..

# 699
nana_n, съжалявам за доматите. Стискам палци да си овладяла положението.

Благодаря на всички за съветите.
Утре рано сутринта ще напръскам с това, което ми дадоха от агро аптеката. Следобед до късно напича и пръскам сутрин рано, а днес съм на работа първа смяна.
Ще напръскам и с Ка Бор, Мастербленд, но след седмица предполагам трябва да се случи това.

Бакла сея всяка година. Забелязала съм, че като сея през февруари не въшлясва, за разлика от тази, която е сята през ноември - декември. Тази година сях февруари, за първи път въшляса. Ще видя дали ще има още веднъж за бране, че тази година много бързо премина и я махам, за да не привлича въшки и други гадинки.

# 700
Аз не разбрах защо фунгициди при жилкова некроза. Sofyia, ти си по-наясно с болестите, може ли да обясниш или да предположиш?
Искам да попитам - някой ползвал ли е Фитосев превантивно - както е по правилата - още докато доматите са малки и нататък редовно? Той съдържа хитозан в разтворена форма, а хитозанът до момента е единственият  известен ми продукт, който може да предпази в някаква степен от вирусни болести. Аз ползвам КитоГрийн, което е хитозан на прах, но тук проблемът е, че за да се разтвори във вода се добавя оцет или лимонена киселина и става много кисел разтворът. Вдигам малко pH-то със сода, но не съм сигурна, че при това положение действа правилно. При Фитосев една от съставките е хитозан, който е вече разтворен и е с нормално за растенията pH - около 6. Догодина ще си го купя, тази вече е късно, приложението му има смисъл, ако се направи от самото начало. Също така, четейки една научна статия за CMV, който причинява както жилковата некроза,  така и едни, малко по-леки симптоми - в нея нарочно заразяват растения с вируса, за да тестват действието на хитозана, според описанието в нея, симптомите се проявяват двайсетина дни след заразяването. Ако приложа това към личния ми опит, излиза, че доматите се заразяват непосредствено след изнасянето им навън.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 10:32 от Кити Кет

# 701
  • София
Кити Кет, била съм аз наясно някога .... Wink Фунгицида е даден не за жилковата некроза, а като пакет мерки заедно с инсектицида, т.е да се води профилактика против маните.

Обаче ти се възхищавам всеки път  - на детайлната информация и задълбочените анализи! Ето, признавам си, чак сега отидох да проуча какво всъщност представлява COS-OGA, активното вещество на Фитосев.
М.г аз го приложих интензивно, след като оскубах 2/3 от доматите. Писала съм схемата - първо пръскане с Фитосев+Нимазал+Липосан(прилепител), второ пръскане слеващият ден с Грийнмикс+Липосан. Повторение по два пъти през седем дни на двете, след това през четиринадесет дни до края на сезона. Все пак понабрах доматки, доволна съм.

Тази година засадих на 21-22.05, на 26.05 при нас цял ден беше 9 градуса, след това за седмица стана 30 и долетяха мушици и въшки. Точно седмица след засаждането напръсках с Фитосев+Нимазал. След това два пъти през 4-5 дни пръсках с Моспилан, много въшки, много нещо! Видя ли живи по розите, знам, че са навсякъде.

Тук в темата никой не е споделял май да е третирал и спазвал стриктно схемата. Но се бях включила във Вайбър групата на Амитица, и определено консултатните дават заден тази година пред проблемите. Има доста хора, които споделят стриктно изпълнени схеми от 6-7 препарата, и пак има проблеми. И се започва едно - ама какви са ви семената, ама откъде ви е разсада...разбирате ме.

Да не съм толкова скучна, цветен поздрав. Там май по-добре ми се получават нещата! 😀
Скрит текст:

Трябваше да е Еден, но не е. Не че държа точно на марковите рози, изобщо не. Но тази се развива чудесно, много е красива, обаче трае ден и половина и венчелистчета окапват. Много разочароващо.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 14:35 от sofyia

# 702
Скаридка, благодаря за мнението.
Кити, на мен агроном ми е казвал, че не е добре да се разсажда не третиран разсад, защото при не благоприятни условия може са се разболее преди да се е прихванал. Първо пръскане може да се направи едва две седмици след разсаждане.
София, имам същата роза и още не съм я видяла така хубаво цъфнала. Все я заварвам преминала.

# 703
А, знаете ли с какво се пръска растенията да не се разболеят от тези мушици. При нас е страшно от тях. Днес пак видях, че всичко гъмжи. Аз съм ги пръскала 1 път мисля с Фитосев сигурно преди месец може и повече и след градушка с Шампион с друго не съм. Само за мушици веднъж със Сиванто и веднъж май с Метеор, като за него не съм сигурна, може и да не съм. Другото е било сапунена вода и препарат за прозорци.
Не знам дали ще стигна тази седмица до агроаптека да питам трябва ли с нещо да се напръскат срещу болест. На мен ми е интересно тази година дали ще има зеленчуци в градината на баба ми и затова питам за препарати и пръскане. Искам да разбера дали има нематода и тя ли е била проблема предните 2 години или времето, а може и почвата да не е хранителна вече. Тя не я тори.
Скрит текст:
Видях и няколко корена черита с по няколко доматчета и  Тигерела

На пипера също му има нещо

# 704
Моето предположение за пръскането с фунгицид след като има жилкова некроза, която е вирусно заболяване е следното. От вируса растенията са отслабени, от въшките и мушиците са пробити листата и са входна врата за гъбички. Затова явно схемата е да се включи фунгицид, системен фунгицид и инсектицид. Хем се повлиява на преносителя, хем се предпазва растението от усложнения. Не знам дали правилно разсъждавам. Правя аналогия с медицината. 😊

Общи условия

Активация на акаунт