(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 28 549
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
  • In transit
Морковелка, комбинацията от двата фунгицида покриват повече видове гъбични заболявания по доматите. Затова ми казаха да си смеся.
На снимките ти, освен черните мушички забелязах белокрилки(вляво) и трипси(вдясно). Поне на мен на такова ми приличат. Агрономът за трипси и белокрилки оня ден ми препоръча сумицидин или амплиго. Каза, че и дека ставал, но горните са по-добри, като амплиго бил най-комплексен и модерен, като инсектицид. Имам му доверие на човека, от 3 години все при него ходя и доста растения ми е излекувал.
Скрит текст:

Доста ги зумирах на компа, да ги разгледам.

Като заговорихте за торове, аз съм много доволна от една италианска марка hydro fert. Някои от торовете им са био, други не. Миналата година ползвах NPK торът им 20-20-20, в който има добавени хуминови киселини и водорасли. Всичко полудява с него. Тази година сложих два пъти на разсадите, като ги пикирах и направиха едни хубави дебели стебла, съответно всички се хванаха много добре в почвата. Тази години взех още няколко техни неща, едното е quick grow, алга микс, матурандо и още един тор 10-10-30, с който пръсках листата вчера. В склада ми бяха предложили bio heal, с хуминови киселини и водорасли. Силен биостимулатор. Не го взех много насеризно, но поръсих с него смокините след априлския студ, че бяха замръзнали и една маслина на балкона. Сега са супер, пощуряха направо, Смокините изкраха х няколко нови издънки набързо даже. Наистина не очаквах такъв ефект.

# 706
На снимките не съм  ги забелязала белокрилките, но да налазиха и те отскоро градината. Срещу тях още не съм пръскала. А трипса изобщо не съм го забелязала. Аз него най-много го хващам на краставиците от долната страна на листата най-хубаво се виждат. Ще мина да огледам по обстойно и за него. Ох, аман от вредни насекоми. Някои цветя са ми силно засегнати от акари. И тях ги убих от пръскане и нямат изчистване. Ще трябва пак да ходя в агроаптека,  колкото и да не иска да пръска човек на места се налага и е силно наложащо, ако искаш да имаш нещо живо 🥹. Много завиждам на хора, които не им се налага да го правят. Много досадно става, когато се налага да е често и нямаш пръскачка и трябва да ходиш от растение на растение.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 18:43 от Morkovelka99

# 707
  • София
Аз такива черни мушички си ги пръскам с чесън

# 708
Мики, ние сме ползвали заешки хранули на hydro fert, но вече не ги намирам. Сега листно торим с дозите за пипер, домати и рози  /15:10:30/ на ОпалЗи и този за разсади, краставици и цветя. 20:20:20 Доволни сме и от нидерландските торове Хортигроу.

# 709
  • In transit
Морски бриз, мислех, че само продукти за растителна защита имат. Ще видя в склада на вносителя дали имат и ще ти пиша.
Хортигроу ги гледах, но тези идват доста изгодно според мен и ми харесва крайния резултат. Преди тях ползвах ка-бор и мастърбленд.

# 710
Скрит текст:

На този органичната съставка беше заешка тор преди 5-6г. Много хубав тор за есенно приложение. Има в състава си и триходерма.
И малко снимки от последната седмица.  
Скрит текст:

Много обичам оризища и щъркели.Представа нямам защо...
Снимките са малко лоши, но са правени от автомобил в движение.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 05:32 от morskibriz

# 711
  • София
Mikey, ще споделиш ли моля конкретно какъв ползваш от тези торове на hidro fert?
Благодаря предварително 🤗
бриз, къде са тези оризища? Мислех, че има само в моя роден край - между с. Мало Конаре и с. Цалапица. Там е най-равното в цялата ни родина.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 09:39 от sofyia

# 712
София, между Пловдив и Калековец са оризищата.

# 713
  • Пловдив
Аз такива черни мушички си ги пръскам с чесън

И аз.
Нямах направена отвара от чесън и ги напръскахме с хума. На другия ден пак си бяха там, но не мърдаха.
Видях обаче, че тук таме има зелени, които са живи и след три дни пак напръскахме с хума.
Ще ги видя в събота как са.

# 714
Аз действително мисля другата година да направя почивка откъм домати. Пролетни култури ще сложа, зеленолистни, боб капитано със сигурност, може корнишони да използвам лехата до оградата, която е покрита тип оранжерия, но домати, пипер, парладжани и тиквички не.
Тъкмо ще бъдем по-мобилни така през лятото, ако можем да уредим да липсваме за по-дълго и няма да ми е толкова съвестно да товаря съседката да полива.

Винаги досега съм пръскала със бордолезов разтвор приблизително две седмици след засаждане на разсада домати на постоянното им място. Нямам представа правилно ли е, но досега аз мушички и белокрилки така не съм имала.
Тази година за първи път не съм пръскала с бордолезов, закъснях и после вече ги нападнаха едновременно с цъфтежа и само с нийм. Обаче ефекта е от 2-3 дни, до 4-5 и пак са в мушици и белокрилка.

Да не е толкова песимистично имам завързали домати. Първи са розовите селски, както и френските дето събрах семе от тях миналото лято.
Ако изобщо ми остане време тук си пия кафето. Невена съм го оставила, защото ще правя мехлем, после го контролирам че превзема всичко.
Скрит текст:

# 715
Биб, чудесно местенце имаш. Много ми харесва. ❤️ В агро аптеката ми казаха, че още на разсад се пръска с мед съдържащ препарат. Така че, правилно си пръскала с бордолезов разтвор.

Днес ходих до село. За радост няма други болни домати. До колко време може да се очаква, ако има все още заразени корени, да се изяви болестта? Онези корени, които бях почистила, ги махнах по препоръка на жената в агро аптеката.
Гледах дърветата, розите, баклата, не видях въшки или мушици, пу-пу, но пък видях много калинки (броих им точките, със седем са😃).
Утре рано сутринта пак отивам да плевя и колтуча, че днес не остана време (ММ коси около оградата, на улицата с моторната коса, а аз плевих около пъпешите, ягодите, връзвах лозите).

# 716
  • София
И аз се бях зарекла тази година да пропусна саденето на домати, но се изкуших . Малко са обаче пак съм все при тях . И толкова се вглеждам в дали имат въшки, дали са болни та забравих да полея краставиците сутринта и сега ги гледам колко са жадни и клюмнали и се ядосвам на себе си. Като цяло тази година купените краставици не ми вървят много добре поне до тук.
Иначе въшки , черни мушици, белокрилка и май ми се видя че има и трипс по доматите. Всичко лети и живее при мен пръсках в сряда дано са намаляли.
Чистих и лозе днес ,но то ми е много и там бавно ми се получават нещата .
Децата ми лепнаха вирус и съм и болна с някаква ужасна кашлица и хич не ми е до нищо.
А трябваше да почивам повече тази година .

# 717
  • In transit
Пуфето, бързо да оздравявате. И аз бях решила, че няма да гледам домати тази година, ама като поръчвах семена за свекъра, не устоях и взех, и за мен. Joy Ходя 1 път седмично, защото нямам възможност повече. Засега ми се получава.. да видим докога.

София,
Скрит текст:
основно ползвам Gran Foliar 20–20–20. С него торя всичко вкъщи и в градината. Много икономично излиза (според мен) 3г/1л вода се слага. Миналата пролет купих един пакет 1.5кг и още малко имам от него, а го ползвам редовно.

За доматите и краставиците тази година се опитах да следвам част от схемата дадена от фирмата: https://hydrofert.it/vegetables/?lang=en, но не цялата. Повече май ги наторявам, вместо да ги пръскам. Обясних в предния пост защо.
Като ги засадих в градината им поръсих по-малко от Alga mix в дупките. 2 пакетчета х 100г ми стигнаха за 70 корена. Това извън схемата. Grinning
След засаждане ги полях с Root Guard  и Vigor Rapido защото още беше студено сравнително нощем. Превантивно.
После един път с Grow quick
От тези трите взех малки шишенца х 100мл.

Последния път напръсках листата с Gran foliar 10-10-30

и освен изброените съм взела Maturando и Magni Cal, които май са сходни, и Bio Heal, който върши чудеса на всичко, което го сложа.

Да ви питам, някой ползвал ли е портокалово масло за пръскане? Днес попаднах на един продукт Прев Голд, пише, че съдържа 60г масло на литър и дейставал, като инсектицид, фунгициди акарицид.
Скрит текст:
Стана ми любопитно дали наистина е толкова ефективно, както пише?

# 718
Мики, обсъждахме го назад в темата. Аз попаднах на него и разпитвах , но не съм го купила още.

# 719
Портокаловото масло било възможно най-слабия инсектицид, за другите качества ги имало, защото е масло и задушава .. С две думи отказаха ме.
Днес на живо наблюдавах населяването с нова партида въшки , след като цели 3 дни нямаше след предното пръскане..

Общи условия

Активация на акаунт