Каране на кола с Турска Регистрация

• 490
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,

Въпроса е такъв че се върнах в България от Турция с колата на баща ми която е с Турска регистрация. Прегледът изтича юни 2026. Според Турските Закони колата докато е в чужбина няма глоба за забавяне докато отида на преглед. Обаче притесняваме ако не мога да отида на време понеже ще съм студент тази година нарушавам ли някакви български закони освен вероятна глоба от Кат, в интернет пише че се нарушават някакви митнически закони и може да има доста тежки последици.

Иначе тука по пътищата виждам много коли с Руски, Украински и Английски номера и надали отиват за преглед до държавите си.

Моля за съвет особено от тези които имат опит или информация?

Бележка
Не съм в много добри отношения с баща ми иначе щях да искам да ми я прехвърли и щях да и сложа български номера.

# 1
Здравейте,

Въпроса е такъв че се върнах в България от Турция с колата на баща ми която е с Турска регистрация. Прегледът изтича юни 2026. Според Турските Закони колата докато е в чужбина няма глоба за забавяне докато отида на преглед. Обаче притесняваме ако не мога да отида на време понеже ще съм студент тази година нарушавам ли някакви български закони освен вероятна глоба от Кат, в интернет пише че се нарушават някакви митнически закони и може да има доста тежки последици.

Иначе тука по пътищата виждам много коли с Руски, Украински и Английски номера и надали отиват за преглед до държавите си.

Моля за съвет особено от тези които имат опит или информация?

Бележка
Не съм в много добри отношения с баща ми иначе щях да искам да ми я прехвърли и щях да и сложа български номера.

Прегледа на колата ви е най-малкият проблем, при положение че дори не сте направили дори внос на колата.
Щом колата е от Турция и ще я карате в България, трябва да й направите внос (защото Турция е извън ЕС), да платите митните сборове на колата на база на фактурата за закупуване й и след като минете тази процедура през Митница, с митническата декларация и останалите документи да отидете в КАТ да я регистрирате и да ви дадат български номера.

# 2
  • София
Вие с какво гражданство сте?
Ако сте с българско, имате 30 дни да я регистрирате по надлежен ред.
За догодина не става.

# 3

Общи условия

Активация на акаунт