(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 30 066
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
  • In transit
Фортуна, София, благодаря ви. Ще пробвам.

Моите разсади вървят много добре засега, с доста дебели стъбла, сравнени с миналата година. Калявам ги на балкона откак съм ги разсадила. Имам няколко корена Идеал и Ръгби, които ми даде майката на една приятелка, те вече са за вкореняване, даже култуци почнаха да им излизат, ама още не смея да ги слагам в градината. То и напояването не сме пуснали... имаше авария зимата и една тръба на водопровода е спукана, трябва да я оправят мъжете и така. Sad
И едни краставиците ми, които пак ми даде същата жена са готови, имат си мустачки, ама ще почакат малко.
Иначе моя разсад нарочно го сложих късно тази година и сега е идеален, до 2-3 седмици ще става за вкореняване. Пробвам с три нови за мен сорта - португалски хибрид, Марманд и червена круша. Имам и рома, от био семена.

# 226
AnyHr , добре дошла! 🤗

Знам, че къртиците са полезни. За първи път тази зима се появиха купчинки пръст из овошната градина. Там е трева и не ни пречеше. Но имаме котки и намерихме извадена и удушена къртица. После повече не са се появявали купчинки.

Малко снимки от петък
Скрит текст:

Мащерка

Мента

Салатки и ягоди
Скрит текст:

# 227
  • София
След всичко казано от момичетата в защита на къртиците и аз да кажа, че не ми пречат.
Забелязах обаче, че ровят при нас, защото не сме там постоянно. При комшиите, където има и кучета във всяка къща, дори не всички са пуснати, къртици няма.
Миналото лято три месеца плътно бяхме на село и ги нямаше през това време Simple Smile

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 16:30 от sofyia

# 228
Здравейте на всички включвам се и аз с един въпрос, решихме тази година да си ходим по-често на село и ни се иска да си насадим и някой друг корем домати, краставици и пипер, за съжаление ще може да си ходим само събота и неделя, та въпроса ми е за някакви идеи, ако имате за задържане на влагата на растенията защото ще имаме възможност да поливаме само уикендите като сме там Sad

# 229
  • На морето!
При нас пък почвата е толкова камениста, че къртиците трябва да са с миньорски каски и тротил, за да си направят тунели.
Оставила съм и аз няколко корена разсад да се каляват навън уж, но така като гледам ще търся да купувам пак.

# 230
Добре дошла, pinitos.
За задържане на влагата може да мулчирате. Може да сложите и някакви засенчващи мрежи.

# 231
Да и аз се сетих за мулчиране някакво да измисля

# 232
  • София
Може и малко по-нагъсто да ги садите и да не махате листата, както и да оставите примерно някои от култуците. Така самите домати ще си пазят сянка.
Мулчине със слама или нещо друго подходящо също ще помогне. В началото и ние си ходехме само уикенда и при хубаво поливане освен в най-големите жеги спокойно издържат една седмица.

# 233
  • На морето!
Какви слънцезащитни мрежи имате и сте доволни?

# 234
  • София
Аз имам 40 процентна на оранжерията, подмених старата, че се беше скъсала. Доволна съм. Ако бях намерила 30 на изгодна цена сигурно щях такава да поръчам.

# 235
Благодаря ви много за съветите Simple Smile сега в почивните дни ще видим какво ще направим и ще дам отчет Grinning

# 236
Аз се бях наканила да садя домати тази събота, но се удържах заради прогнозата. Ще издържат още няколко дни. Имам 14 коренчета под временен тунел навън от десетина дни, а останалите ще садя идващия уикенд. Имам бакла навън, която цъфти в момента, краставиците тъкмо поникват в кутийките, чакам да поникне един крив пипер (нарочно си го избрах крив, за пържене), тиквички ще сея в близко бъдеще - оставям ги за по-късно, защото са най-вече за фризера, същото и със зеления боб - садя го към края на юни от другата страна на доматите и на следващата година ги разменям, а го бера в началото на септември. Подправките са в процес на поникване.

# 237
Как ми се искаше още да останат гостите, но.... живи и здрави, август може пак да се срещнем.
Градинката ни е голяма. Оставила съм да затревя една част. Пипер нямам никакъв, с изключене на десетина корена лют. Ще си купя разсад, ако намеря на нормални цени. Не ми трябва много 100-150корена. Около село производителите или може би прекупвачи са полудели, коренче пипер е 1лв-1.50лв. Ми няма да купя на такива цени, краставички и тиквички по 2-3лв продават. Другите неща дори не погледнах. Обиколих три пазара.
Боба сях отново в събота.  Обаче имам седем излязли праскови, в русенчетата ми. Ще ги държа там до есента и ще ги преместя на постоянно място. То и ягодките ще преместя някъде, само да сме здрави, селска работа бол.
София, полето е разсадено от две седмици при нас.
В една от градинарските групи видях обява за пипер разсад в тарелка  със 104 гнезда за 38 лв. или 52 гнезда за 26 лева. Виж agrofen.bg . Нямам лични впечатления.

# 238
Вече са написали момичетата къртицата е хищник, пази от вредители. Сляпото куче не прави купчинки, а дупки.
Ето и малко снимки
Скрит текст:
Доматите в парника

И краставиците

Картофите

Грахчето колко ли да порасне на -2. Днес е много студено цял ден и вятър има

# 239
И грахчето и лука са добре, не им влияе много студа на тях. Доматките в оранжерията са защитени, няма страшно. Дано се стопли скоро.

Общи условия

Активация на акаунт