„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 681
  • 931
  •   1
Отговори
# 795
И аз съм разочарована от финала. Лия всъщност е дъщеря на Ст. Радев, нали? Ами не и се получи.
Книгата съм я чела два пъти. В пъти е по-добра от сериала.

# 796
Как само му отива на Юлиян Вергов да играе "дърво"!
Лия ми хареса като игра, Искра Донова по-малко.
Замислих се за съдбата на децата.
Явора се опита да ги спаси, а всъщност ги погуби.

# 797
  • ту тук, ту там
На мен пък Лия/Ясмина изобщо не ми хареса - нито в “нейната” серия, нито в предишните.

# 798
И аз съм разочарована от финала. Лия всъщност е дъщеря на Ст. Радев, нали? Ами не и се получи.
Книгата съм я чела два пъти. В пъти е по-добра от сериала.
На кого е дъщеря момичето, което играе Лия?

Не ми хареса финалният епизод, нито въобще сериала. Тежък, мрачен и безнадежден, без да е направен добре. Догледах го защото го бях започнала. Няма да чета книгата.

# 799
Как само му отива на Юлиян Вергов да играе "дърво"!
Лия ми хареса като игра, Искра Донова по-малко.
Замислих се за съдбата на децата.
Явора се опита да ги спаси, а всъщност ги погуби.
Спорем мен трябваше да им каже истината и може би нямаше да се стигне до евентуалната и смърт . Но децата бяха натрупали вътрешен гняв и той се отприщи срещу Явора която непрекъснато споменаваше че не трябва да се крие нищо и да се казва само истината .

# 800
След третия епизод се отказах да гледам. Снощи гледах финала, но без да гледам отначало епизода. Доста нелепо, неестествено разговорът прераства в атака срещу Явора и убийството ѝ. Не съм чела книгата, но сериала определено не беше добре направен.

# 801
Е имаше си кусури сериалъг със сигурност откъм сценарий. Доста неща бяха неестествени, монологът накрая е ясно какъв му е смисълът, но беше написан много слабо. Но точно в него се каза, че понякога любовта, която даваме не е достатъчна. Та така, Явора въпреки всичко не е успяла да поправи травмите на децата, така че на мен изобщо не ми е невероятно как от нещо малко прищракват и извършват ужасно деяние.

# 802
Те в първите минути не осъзнават какво са извършили.
Даже едно от момчетата я питаше "Явора, добре ли си?", все едно са я бутнали и тя е залитнала и паднала.

# 803
На кого е дъщеря момичето, което играе Лия?
На Стоян Радев

# 804
  • Другата България
За мен това беше наказанието за поредната лъжа.
Явора ги излъга, украсено с красиви думи.
Тя не им каза, че е изгонена от училището, че майката на Алекс уреди да я уволнят. Нищо такова. Тя сама се изкара бяла и добра и как им е дала цялата си обич, но трябва да си ходи. Ей така просто, за да станели самостоятелни.
И тя като родителите им ги предаде и чрез нея те "убиха" родителите си.
Убиха я от гняв.
Напълно споделям написаното и мисля същото.
Те усещаха, че нещо става, още през деня, когато уж имаше учителски съвет, после, когато Явора излезе след като си беше подала молбата и им предложи да се срещнат “на тяхното място“ също усетиха. За мен остана необясним факта именно защо тя ги излъга, колкото и красиви да бяха думите ѝ. И така се превърна в поредния близък човек, който ги предаде, заедно и поотделно. Отпадна и така чаканата от тях екскурзия, което допълнително ги разяри, буквално. Всеки от тях дойде на тази среща ядосан и разочарован от родителите си по някакъв повод, и новината изкара от тях този стаен гняв, който не могат и не показаха към родителите си, в частност майките, всеки по различна причина. И точно чрез поведението си към нея те “убиха“ родителите, може би не са го искали буквално, защото не вярваха какво се е случило, но искаха да ги наранят. И го направиха, чрез Явора. Така и не повярваха, че са я убили, дори питаха : “Явора, добре ли си?“.
Мисля също и че някои от тях усещаха, че майките им имат общо с напускането на Явора, вероятно ако тя беше споделила истината, цялата, без да ги лъже, ситуацията щеше да има друг развой.
За мен именно това е “слабото звено“ тук - поведението на Явора, не само накрая, но и през цялото време. Хронологично погледнато, ако се държиш така с някого, по начина, по който тя се държеше с всеки един от тях, ако го съветваш и прокламираш за нещата, които тя говореше през цялото време, накрая не си тръгваш по този начин. Може би Алекс и затова попита :“Това експеримент ли беше?“.
А най-разярена според мен беше Калина.

Малко недовършен дойде финала, но е нелогично и за мен откровено тъпо ако бяха вкарали полиция, сирени и т.н. Това не е полицейски сериал. Това е драма, която за съжаление в днешните времена би следвало да породи много размисли и страсти и у родители, и у подрастващи.

# 805
Перфектен анализ, малко ми се видя само да го харесам Simple Smile

Аз съм доволна от сериала. Хареса ми играта на актьорите,  както и осъвременяването, което бяха направили в  сюжетите. Единствено Явора остана неубедителна докрай. Но общо взето цялостно оценката ми е по-скоро положителна.

# 806
  • ту тук, ту там
Перфектен анализ, малко ми се видя само да го харесам Simple Smile

И на мен така!

Съгласна съм и с останалата част на мнението ти, Ирис.

# 807
Много ми дойде “страшен” финала. 🤣 Не можах да спя цяла вечер. Много жестокост.

Спорен мен, Явора разбра грешката си в момента, в който започнаха да я дърпат и обграждат. Много ми стана гадно от цялото нещо.

А в книгата има ли обяснение защо са го направили? Тоест, с техни думи. Как така решаваш да убиеш някого.

Явора в последния епизод имаше проблясъци на добре изиграна роля, но във финалния разговор начина на говорене и това дишане, паузи, опит да се разплаче просто не бяха на място.
Доста странно ми се видя убийството, признавам.

И още нещо, какво мислят разследващите в книгата? Моля, ако не тук, на ЛС някой да ми пише. Нямам душа да я чета отново тази книга. Направо ми се свива душата.

# 808
На мен пък Лия/Ясмина изобщо не ми хареса - нито в “нейната” серия, нито в предишните.
На мен също. Най-слабо се представи от децата.

# 809
  • ту тук, ту там
Нищо не мислят разследващите в книгата, няма разследващи в книгата. Както свършва филмът, така свършва книгата. Няма и нужда от повече. Другаде е смисълът и на двете. Всеки да си прави своите заключения и изводи, защо трябва да ни се сдъвче и даде наготово. Всеки да намери и разпознае своята истина, своето семейство, своето детство.
Филмът ми хареса повече. Хареса ми подсказката в края на всяка серия да покажат убитата Явора, в книгата не става ясно до последно. Аз дори не бях разбрала, че отделните глави са свързани при първия ми прочит.

И още нещо - някой попита защо решават да я убият. Те не решават да я убият, случва се непредвидено, в яростта си започват да я докосват, удрят, ритат, замерят с камъни (във филма го нямаше) - повод да се замислим до какво може да доведе афектът, моментът на гняв - загуба на контрол и необратими последици.

Общи условия

Активация на акаунт