Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 27 380
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Страшно са хубави!

# 106
Здравейте,
Може ли да ми препоръчате езиков център за немски (в Германия), учила съм в училище обаче съм забравила повечето неща имам базово ниво и търся добър курс/център. Пълно е и не знам на кой център да се доверя. Търся онлайн обучение немски-немски или немски-английски (не през български!)в група.

# 107
Здравейте,
Може ли да ми препоръчате езиков център за немски (в Германия), учила съм в училище обаче съм забравила повечето неща имам базово ниво и търся добър курс/център. Пълно е и не знам на кой център да се доверя. Търся онлайн обучение немски-немски или немски-английски (не през български!)в група.
Göthe Institut. Личен опит нямам (само от БГ), но не бих се доверила на случайни фирми.

# 108
Колко базовото ти е нивото? А1? В1? Трябва ли да е онлайн?  VHS (Volkshochschule) обикновено имат отлични курсове до С2. От В2 нагоре обикновено са и вечерни, а не дневни.

# 109
Гея, страхотни са! Hands Plus1
Моите бяха бледо подобие на това, което исках да станат. Бледи, абе никакви. Добре, че не се хвърлих да боядисам всичките, а след като видях резултата продължих с традиционни бои.
Днес набрах в гората малко коприва и берлаух. Продължавам да издирвам лапад - неуспешно. Ще погледна в турския магазин, но до сега не съм виждала там.

# 110
  • Berlin
Проверете в italki. Аз бих препоръчала моята учителка, но е малко скъпа.

# 111
Ampfer не е ли дивият лапад? Той е по-светъл. Домашният дето расте по градините е тъмно зелен.

# 112
След като го слагат в храната значи е ядлив.

# 113
  Момичета, имам важен за нас въпрос и моля за помощ с информация. Предварително се извинявам, ако някога е ставало дума, но нямам възможност да изровя нета, а и е добре да е актуално.
Та, близко дете, което е навършило 18, живее постоянно в Германия, има двойно гражданство, учи и ще учи още една година, иска да изкара шофьорската си книжка в БГ това лято.
Намерих й инструктор, възможно е да се вместим в сроковете й на престой в БГ, обаче не ми е ясен въпросът с документа за образование за пред КАТ, след като си вземе изпитите. Ясно ми е само, че трябва да е "легализиран", надявам се това да значи само апостил и превод Simple Smile
Обаче какъв да е документът. Както е известно, в БГ искат завършен 10ти клас вече. Документът е удостоверение за завършен първи гимназиален етап и в него си пише, че е завършен 10ти клас.
Девойката няма да има още окончателна диплома от немското училище, защото има още една година. Та, знаете ли какъв документ ще й трябва? Някой да е взимал книжка в БГ в аналогична ситуация?

# 114
Трябва да изкара книжката в Германия, ако живее постоянно тук. Не може в България. И на мен ми се иска 10 пъти по-евтино в България, ама не живея там. Дори да изкара курсовете и дори да получи книжка, после може да има проблеми в Германия, защото законът изисква да вземеш права в страната по постоянно местожителство. Дори живеещите постоянно в Германия българи, с български книжки са длъжни да ги сменят в Германия след изтичане на срока им, а не в България, защото не живеят там.
Иначе завършен 10 клас си се доказва с годишното удостоверение с оценките от училище.

# 115
Горното мнение е вярно, НО има изключения за учащи. Въпреки това, тези изключения се по-скоро ако дете/студент живее в България, но учи/следва в Германия, то тогава има право на шофьорски курс и първа книжка в България.
В описания случай е ясно, че детето живее с родителите си и учи в Германия, а в България се връща за евтина книжка. Знам, че сега ще ти предизвикам страх, но може би родителите още веднъж да обмислят евентуалните рискове. Може да изкара курса и изобщо да не ѝ дадат книжка: пари на вятъра. Може да получи книжка и никога да няма проблеми. Може да получи книжка и при една проверка да се обяви книжката за невалидна. Това означава, че и шофирала все едно без книжка … и тук вече има много сериозни санкции.
Факта, че ще отиде с немските си документи там ще задейства червените лампи моментално. Най-добре се обадете в КАТ.
Не ти е това въпроса, но аз никога не бих спестила едни пари, знаейки, че обричам детето си на много по-сериозна наказателна отговорност в бъдеще.

# 116
момичетата, писали по-горе са прави.
Не става, за постоянно живеещ в Германия, да изкара шоф. курс в Бг , само заради цената. Забранено е и не е законно. Курса в Германия е скъп, вярно, но може и на изплащане.

# 117
Някой знае ли какъв документ е нужен,ако искаме да пратим 10 годишно дете да лети с приятелско семейство от ДЕ за БГ и обратно без родителите?

# 118
Някой знае ли какъв документ е нужен,ако искаме да пратим 10 годишно дете да лети с приятелско семейство от ДЕ за БГ и обратно без родителите?
От DE последно беше достатъчно Einverständniserklärung подписан от двамата родители с прикрепени към него копия на личните им карти. На излизане от България обаче изискват нотариално заверена декларация. Сега след като сме в Шенген не знам дали още я изискват. Това трябва да питате гранична полиция. Преди нямаше шанс да се изведе дете от България без нотариална заверка.

# 119
Но такава нотариална заверка се прави само в посолството/консулството или...

Общи условия

Активация на акаунт