Планиране

• 1 118
  • 15
  •   1
Отговори
По колко ви струва на месец, храна, безалкохолно, цигари, препарати и т.н.т. Разпределяте ли ги? Интересно ми е, как другите пазаруват, и колко членно семейство сте?

# 1
Пазарувам за две домакинства за поне една седмица напред, винаги със списък в две групи разпределени нещата - това което трябва да купя задължително и във втората с неща които ще взема ако цената ме устройва (предимно дълготрайни продукти)

# 2
  • Melmak
Храната ни е много, сигурно 1500 за двама възрастни като не включвам ресторанти, освен моя обяд навън 3 пъти седмично. В последния месец-два нося храна от вкъщи.

Иначе пари за храна не пестим, foodies сме. Но и едно ходене в месарницата е 40-50 лв.

Често купувам риба-обичам, а и лесно се готви, не отнема време.

Пуешкото филе гледам вече е 23-4 лв, то като сготвиш кило и си е цифра.

Не пием безалкохолни, не пушим цигари.

Препарати за дома не харчим особено, купувам от марката на дм, която е много достъпна и цените не се усещат толкова. Прах за пране и омекотители купувам сигурно 1 път годишно. Много пера, не смесвам материи и цветове. И просто гледам къде има Персил и Ариел прахообразни на промоция и купувам големи количества. Същото с омекотител и имам препарати да изпера всички съфорумки в нас. 😁

# 3
  • София
Суми няма смисъл да пиша, защото всяко семейство ползва различни неща, но безалкохолни, газирани и цигари не купуваме. Алкохолът ни се свежда до 1-2 бутилки вино на месец, че и по-малко, а и основно ми го подаряват клиенти.
Препарати купуваме 3-4 пъти в годината в сравнително големи опаковки и ни стигат. Взимаме ги от чужбина на голямо намаление. Но пък купуваме основно прах за пране, омекотител, таблетки за миялна и ароматизатори за тоалетна + препарат за прозорци и обезмаслител. Други не са ни необходими в нашето домакинство. Хигиенните материали купуваме, когато свършат и в малки опаковки, което не се отразява на бюджета и не ги следя (тоалетна хартия, дамски превръзки, шампоани, козметика и подобни).
Храна купуваме различно. Трайни храни - варива, зърнени и т.н. купуваме веднъж на 2 месеца. Всичко останало се купува прясно и по възможност от производител, според менюто, което сме планирали. Пазаруваме по списък. Храним се здравословно и внимаваме какво ядем. Не пестим за качествена и разнообразна храна. Всеки ден готвим сутрин, обед и вечер. Навън ядем, само когато пътуваме.
Най-много пари отиват за месо, риба, млечни, яйца, мед, плодове и зеленчуци (основно тези продукти купуваме). Изобщо не купуваме полуфабрикати, разни бели брашна и захари.
Голямо перо ни е храната, но в момента сме трима възрастни (аз, съпругът ми и третата ни дъщеря, която след няколко дни прави 19 и е абитуриентка) и 2 малки деца (третокласник и тодлър на 2 и 1/2 г.).

# 4
  • София
Разглеждам брошурата на магазина, в който ще пазуруваме. Следя промоциите.
Не пуша и пари за цигари в бюджета няма.
Козметика, перилни, други хигиенни също купувам, когато има отстъпки и промоции. Винаги имам налични перилни, пасти за зъби, сапун, шампоани, крем за лице, тоалетна хартия - не чакам нещо да свърши за да купя.
Не е важно колко изкарваш, важното е и как ги харчиш!

# 5
За изредените неща даваме под 1000 на месец, като аз съм непушач. Двама човека сме, не ядем чак толкова много. Препарати не купуваме толкова често, стигат за 2-3 месеца, поред зависи.

# 6
  • Mediterraneo
Разделям ги в отчетната си екселска таблица, която правя, за да следя текущи разходи и да не забравям кога какво имам да плащам.
Храната ни за трима е от порядъка на 400 евро, без ограничения, купуваме всичко, което ни се яде. В това число не влиза нищо друго. Излизания, ресторанти са ми в друга графа. Препаратите също в друга. Пуша само аз, разходът ми е почти еднакъв всеки месец, пуша по 2 кутии цигари на седмица. Последното вдигане на цените на цигарите беше доста рязко, 10% наведнъж, досега винаги са ги вдигали с по 10 цента.

# 7
  • София /Абсурдистан
Ние не купуваме газирани и вредни храни , не сме и пушачи. Препарати купувам само от италианските магазини, за себе си съм установила, че там е най-изгодно. Също и вино от там, по-евтино е и по-хубаво от българското.  Кафе за себе си купувам често на промоция, мм си купува някакви чайове изгъзици от специализирани магазини.  Не съм смятала колко точно харчим за храна, но не е малко, напоследък всички цени са нагоре. Двама сме.

# 8
  • Mediterraneo
Капсули за кафе издирвам винаги най- евтините. Сега си поръчах 8 пакета по 16 капсули за около 20 евро, различни видове са. В Лидл капсулите са вече около 3.50, та доста икономични излязоха поръчаните. Алкохол и безалкохолни не купуваме, понякога сок от ябълки.

# 9
Няма какво да планираме, вземем ли пари, първо спестяваме, имаме си сметка, към коятона датата на заплатата насочваме по една сума от заплатите си, която варира с между 200 и 500лв, в зависимост какво съм намислил за предстоящия месец. Това е целево спестяване, искам да отбележа, мъча се да натъманя поне 70-100К като начална вноска за второ жилище. през март беше по-малко спестяването, защото имахме близък рожденик, там подарихме картичка с 200лв, отделно 8-ми март, тържеството в градината, за което подготвях малката с някои неща, обновявам си и пролетния гардероб, така че и за там предвидих сума. 150лв оставих в аптеката за лекарства. Бях се и занулила през февруари, защото реших импулсивно, че ще си правя една скъпа процедура. С ваучерите за храна на мен и мъжа ми поддържаме домакинството, почти ни стигат, аз готвя, не че много обичам, просто ми се налага, за да яде детето домашна храна - една пилешка супа гледах оня ден в уж реномирана "Храна за вкъщи" - Ами тя цялата оранжева, това не е от морковите, на бас, а някакви химии тип Маги малки тайни. Зеленчуците и плодовете аз ги намирам евтини в сравнение с месото - и месо ядем, но то в по-скоро акцент, отколкото основна част в чиниите ни - пак заради дъщеря ми, няма как да я храня с чисти пържоли, просто тя има различни хранителни нужди. Знам си рецепти за 3637 вида супи и правя често, задължително салатата - тя си обича и я търси. Мъжът ми е много месояден, така че дояжда с филенца, кашкавалчета, но пък не яде много, така че това не ни е перо. Зимата освен разхода за ток, всички други разходи са ни силно намалени, сега, пролетта, като се размърдахме, вървят малко повече пари - след градина с едно приятелско семейство сядаме на кварталния магазин - ние пием по неща, децата искат като не видели, но си играят навън с колела, тротинетки...
Мъжът ми има скъпо хоби, но за тази година все още не е започнал с него (рибар е, от тези, които прекарват по три - четири дни по язовирите), моето в целогодишно, но пък е евтино. Другият месец планирам едно пътуване до Румъния и трябва да направя така, че да не разбутвам готовите спестявания, отделно и за Великден ще имаме някакъв разход. Пробвах да пиша на телефона разходи, пробвах на тетрадка, Ами не става при мен - губене на време е.

# 10
Ние сме 3-ма. От храна не пестим, купуваме само качествени продукти. Сумата не е важна, защото за всеки има различни фактори, само ще кажа, че в магазина до нас пуешкото филе е 14лв килограма, а по-горе някой беше писал, че го купува на 23-4лв килограма. Така, че няма смисъл да се пише за пари. Общо взето планирам до 3-4 дена напред, с какво ще се храним, даже не винаги.
Пестим отдавна, още откакто сме заедно с ММ, имаме и странични доходи, част от тях целогодишно, част от тях са сезонни, които директно отиват при спестените.
Най-големите разходи вкъщи са пътуванията, ние много пътуваме. През 2-3 месеца си правим разни и разнообразни пътувания. Къде за дестина дни, къде за повече, което си е разход.
Всъщност плануването вкъщи е най-често за следващата дестинация, иначе за вечеря или обяд много не ми се получава да планирам.

# 11
  • Melmak
Не знам къде намирате пуешко филе по 14 лв. То пилешкото вече е по-скъпо. Аз от месарница купувам, в София.

# 12
В Пловдив живея, магазинът до нас, от който пазарувам се казва Слънчеви лъчи, от там го взимам.

# 13
  • Melmak
Явно цените в различните градове варират с огромен диапазон!

# 14
Не знам къде намирате пуешко филе по 14 лв. То пилешкото вече е по-скъпо. Аз от месарница купувам, в София.

Магазинът до вкъщи

Общи условия

Активация на акаунт