Нашите цветя - тема 27

• 23 743
  • 771
  •   1
Отговори
# 705
  • Карлово
Моспилан е за листни въшки, за друго не мисля, че става, но не пречи да комбинираш двата метода.
Подкрепям за моспилана. След дълга борба с белокрилки, накрая изхвърлих растенията, иначе въши мори.

# 706
  • София
Здравейте,
знам, че в тази група има много знаещи и разбиращи и затова моля за съвет:
Как мога да възстановя тези мушката и дали въобще е възможно?
Скрит текст:
След изчистване сега изглеждат така Sad:
Скрит текст:
Води се кралско мушкато и доколкото разбрах обича сутрешно слънце, но за съжаление терасата ни е западна.
Благодаря на отзовалите се!

# 707
  • Mostly in my mind
Благодаря ви за съветите.

# 708
  • In transit
Дама Трефа, белокрилките полепват по жълтите лепенки, не, че ги ликвидират напълно, но могат да им намалят популацията значително. С друго и аз не съм успявала да се справя с тях.

# 709
  • Карлово
Дама Трефа, белокрилките полепват по жълтите лепенки, не, че ги ликвидират напълно, но могат да им намалят популацията значително. С друго и аз не съм успявала да се справя с тях.

Благодаря за напомнянето за лепенките, но преди година две, когато се борех беше кауза пердута, уж изчезват и аз пак се разлетяват. Аз все с есин пулвелизатор ходя местя саксии, отдолу под листата , над листата, околната среда на саксиите, поизчезнат и пак. Накрая изхвърлих всички саксийки и готово. Рахат.
Много си е добре мушкатото. Не разбирам какво искаш от него сега.
И като гледам са различни кралски мушката. На първата са "Ангелски очи". Ароматно е нали.

# 710
Махай всички жълти листа те няма да позеленеят

# 711
Няма спасение от гадините. Вятърът ги разнася, наблизо ако има заразени дървета прехвърчат. От 2 години си купих далекобойна пръскачка и започнах да пръскам и дърветата около нас, та е малко по-добре положението, но пак се появява по нещо тук-тук.

# 712
Заради белокрилките в градината гледам да премахна навреме всички растения змийско мляко, защото те са им голям инкубатор, развъждат се в него, през лятото змийското мляко изсъхва, а всички негови белокрилки се прехвърлят на другите растения. Забелязала съм, че и в белите кремове се събират много и като изсъхнат, идват на магданоза и доматите. Гледам да напръскам с Валмек кремовете 1-2 пъти преди да са започнали да изсъхват, той успява да ги понамали сериозно, а за зеленчуците маслото нийм и нимазалът вършат работа.

# 713
Момичета, това е моята бейби орхидея преди 3 месеца. Преди месец и половина я пресадих в малко по-висока чашка (от кафе от 200мл) за да ползвам същата кашпа. На 2 седмици я пръскам със спрея за орхидеи на лактофор. Слава Богу расте, пусна ново листо и доста корени. Четох че ако въздушните не изсъхнат и са много и зелени, трябва да се присади. Ако я пренеса директно в прозрачна кашпа 1.3 литра 13см диаметър, дали ще й е прекалено голяма?
Обичам прозрачни кашпи, едно че да наблюдавам здравето на корените, друго и да фотосинтезират през тях.
Също при свекървата видях че орхидеите й освен с дървесни кори, са и с нормална почва, премесени. Стори ми се странно, моите са само в субстрат за орхидеи, който си е кори. Каза, че така са си подарени, тоест купени. Какъв е вашият опит?

# 714
Здравейте,
знам, че в тази група има много знаещи и разбиращи и затова моля за съвет:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Води се кралско мушкато и доколкото разбрах обича сутрешно слънце, но за съжаление терасата ни е западна.
Благодаря на отзовалите се!

Предполагам, трябва им време да разклонят и тръгнат.
Търси и на налба, английско мушкато, Pelargonium grandiflorum, едно и също е. По-капризно е от обикновеното мушкато и сакъзчето.

https://www.youtube.com/watch?v=eV9Zon1NAJU

https://www.az-jenata.bg/a/59-tsvetya/36451-nalba-angliisko-mushkato-

MayGodBless, може да питаш и в темата за отхидеите
https://www.bg-mamma.com/?topic=1709087.msg49707654#new

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 18:51 от Diorela

# 715
Здравейте на всички,

Това ми растение винаги е било много здраво и много добре вирееше точно където е, но от около два месеца листенцата започнаха да имат жллти петна. Практически всички. Има нови фитилчета които растат, но не зная как да си спася растението.

Благодаря предварително!

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 11:05 от Eli..........

# 716
Извинявам се за глупавите може би въпроси, но каква е разликата между мушкато, сакъзче и моловка?

Гледам много цветя. Но предимно такива зеленолистни нецъфтящи. В офиса и по стълбите в блока (вътре не защото имаме котарак).
Тази година реших да си сложа сандъчета на терасата ни, която е южна. Предвид, че живеем в Пловдив това означава супер екстремни горещини за растенията в тези сандъчета. Приятелка все ми говори, че сакъзче се наричало цветето, което украсява терасите на хората във вид на огромни цъфтящи тумби. И издържало на слънце.

Аз обаче понеже май не разбрах навреме има ли разлика или няма с мушкатото съм накупила някакви разнородни. Едните са с по-меки и сякаш малко мъхести ароматни листенца. Баба им казваше "мушкато". А другите са с по-гладки и твърди листета.
Скрит текст:

Питането ми е следното: някое от тях има ли шанс на южната ни тераса да стане такава голяма цъфтяща тумбичка, леко висяща надолу? Защото те избуяха и разцъфтяха някои, но... нагоре.

На другата тераса, която е всъщност е общата за стълбището в блока, засадих такива + карамфили. Всяка година се мъча с карамфилите и не успявам да ги опазя от горещините въпреки, че общата тераса е северна и уж по-хладна. В най-големите жеги просто стават на сено дори само за 3-4 дена да ги изпусна без поливане (примерно ако сме на море). Но толкова ми харесват малките розови цветчета, че тази година пак засадих. Засега изглеждат щастливи. Терасата е обща и неподдържана (в смисъл непочистена от прах и боклучета), но въпреки това май на нея растенията се чувстват една идея по-добре. Питането ми относно карамфилчетата е: докъде късате прецъфтелите цветчета? Само прецъфтелите венчелистчета или и чашката? Имам чувството, че карамфилите са ми свежи максимум 2 месеца. След това се почват изжълтявания на зелената част даже, не само на цветчетата.
Скрит текст:

# 717
Eli.... от години гледам маранта-  обича умерено поливане и сенчесто място , а твоята сякаш е до прозорец. Забелявала съм, че когато залинее като твоята значи е време за пресаждане. Почистваш кореновата и листна система и тя много бързо живва в нова почва.

# 718
  • In transit
Защо ме търсиш?, мушкатата са с меките мъхести листа, сакъзите са с лъскавите и леко заострени листа. Има и кралско мушкато, то е с някакви смесени листенца на вид. Има такова няколко поста по-нагоре.
За да ти падат надолу мушкатата или сакъзите трябва да са алпийски или каскадни. Ако не са такива, ще образуват кичести туфи, но няма да падат надолу.

# 719
Eli.... от години гледам маранта-  обича умерено поливане и сенчесто място , а твоята сякаш е до прозорец. Забелявала съм, че когато залинее като твоята значи е време за пресаждане. Почистваш кореновата и листна система и тя много бързо живва в нова почва.

Много благодаря за отговорът. А дали да изрежа най- пожълтелите листенца?

Общи условия

Активация на акаунт