Разговаряме с Халит Ергенч, известен не само в Турция, но и в много страни по света като "Султанът“. През последните две години той добави и "Кралят“ към тази титла. В сериала "Ако кралят загуби“ Ергенч играе Кенан Баран, антигерой. Той въплъщава този образ блестящо, от смеха си до психологическите игри, които играе с околните, и сексуалната привлекателност на крехкото му его. За съжаление, тъй като всички сме се сблъсквали с нарцисисти, знаем, че Халит Ергенч играе нарцисисти изключително добре. Зад всички тези великолепни образи обаче, Ергенч е мъж, съпруг, баща и много добър приятел. А сега го каним в една абстрактна стая, където може да бъде себе си.
Колко сте доволни от Халит, в който сте се превърнали през годините?Това е много дълбока тема. Научавам толкова много. Мислех си, че когато хората достигнат определена възраст, казват: "Някои неща са улегнали.“ Но в действителност нищо не е окончателно. Всичко се променя. Виждал съм го. Наистина е вярно, както в професионалния, така и в личния ми живот. Ако питате за професионалната сфера, тогава да, и там всичко се обърна с главата надолу. Нещо необичайно. Последният ми проект "Ако кралят загуби“ беше прекрасно преживяване за мен. Преди това имаше "Сякаш няма утре“ и "Анонимни любовници“. Тези проекти ми дадоха различна перспектива и подход към работата ми.
Говорите за това в контекста на актьорството?Случи се нещо необичайно, което не мога съвсем да опиша. Беше свързано с начина, по който създадох и работих върху героя, от гледна точка на майсторството.
Персонажът Кенан Баран, когото играете в "Ако кралят загуби“, е доста нарцистичен. В някои сцени можем да усетим промяната в него само по погледа в очите ви. Как се подготвихте за такъв сложен образ?Всъщност в живота ни има много нарцистични хора. Нарцисизмът е по същество неразделна част от човешката природа. Не е нужно да бъдем нарцисисти във всеки аспект, но в някои области може да се смятаме за по-висши от всички останали. Това е чудесно, до известна степен. Защото позволява на хората да съществуват, работят, живеят и се развиват, но, разбира се, в живота си срещаме и хора с нарцистично личностно разстройство.
И така, вече сте събрали много информация по тази тема от собствения си живот. Що се отнася до поредицата, прочетох книгата, а след това имах важна среща с г-жа Гюлсерен. Един от нашите режисьори, Ямур, е психиатър. Проведох много дълги разговори с Ямур и Дурул. Те споделиха с мен информацията, която бяха събрали от различни източници, а аз споделих моята с тях. Решихме как да подходим към създаването на героя. В крайна сметка трябваше да превъплътим този герой в тялото ми. Беше много приятно преживяване за мен. Той се превърна в любимия ми герой. Наистина ми харесва да го играя. Чувствам се сякаш имам огромна детска площадка пред себе си, а аз самият съм дете и ми е позволено да си играя с всичко там. Дори израженията на лицето предават на зрителя какво преживява героят във вътрешния си свят. Оттам получаваме насоки за човека. Открихме думите много по-късно; ако погледнете житейския ни път, в началото имаше енергия в общуването ни. Общувахме помежду си въз основа на чувствата си. Дори сега сме по-загрижени за това как някой казва нещо, отколкото за това какво казва. Следваме емоциите на другия човек; така установяваме истинска комуникация.
Колко толерантен можеш да бъдеш към човек като Кенан Баран в ежедневието?Мисля, че той може да бъде много добър приятел, до известна степен, но ще се държите на дистанция и няма да му позволите да се намесва твърде много в живота ви. Обикновено такива хора са харесвани и ценени от приятелите и познатите си. Говорейки конкретно за Кенан Баран, той е човек, който повдига настроението, където и да отиде. Хвали всички. Защото се радва на комплименти и обратна връзка за действията си. В действителност той се опитва да запълни огромна празнота в себе си. Има много болезнена история. От друга страна, той е добър човек за всички. Чувстваш се добре около такъв човек, но когато се потопиш във вътрешния му свят, е невъзможно да оцелееш в бурята.

Можете ли веднага да разпознаете манипулатор?Може би не. Добрият манипулатор не е лесен за разбиране и не бих казал така.
Изиграли сте много герои, но образът на султан Сюлейман във "Великолепният век“ остава разпознаваем. Каква според вас е тайната на неговото трайно влияние? Какво е чувството да имаш герой, толкова неразривно свързан с името ви?Когато започнахме да работим по сериала, знаехме, че е мащабен проект, но никой от нас не е мислил, че ще стане толкова голям. Това е интересно чувство и за мен. Дори докато снимахме, нямахме чувството, че създаваме нещо, което ще има толкова огромно въздействие. Осъзнахме го по-късно, благодарение на обратната връзка от хората. Все пак живея в Истанбул. Видях го, когато излизах на улицата, от хората, но започнах да разбирам и оценявам мащаба на проекта благодарение на положителната обратна връзка и коментари, които получихме от хора, които срещнахме в други страни. Това е магията на самия сериал. Имаше наистина голям актьорски състав. Повече от 400 души. В продължение на 139 епизода се впуснахме в приключение и историята ни засегна лично. Създадохме много интересни спомени и преживяхме много различни събития. Бяхме страхотен екип; всички се обичаха и обичаха работата си, всеки беше много отдаден на нея. Сега, ако го погледнем от друга гледна точка, говорим за империя, която е управлявала определен регион за много значителен период и е постигнала световна слава; империя, която е представлявала заплаха за едни страни и е била убежище за други, а говорим за нейния султан в разцвета на властта му. Това е важен повратен момент за Османската империя, началото на нейната трансформация. Разбира се, всички тези фактори са важни.
Имам и друга теория за това. Например, първите страни, на които продадохме този проект, бяха страни, които са били част от Османската империя по време на управлението на султан Сюлейман. Дори се опитахме да го продадем на Виена, но не успяхме да го продадем там, например. Сега тази история се следи в страни отвъд океана, но първоначално хората, които са живели с нас по това време, са много любопитни и наблюдават с интерес, чудейки се какво се е случило и как се е случило.
Какъв е бил водещият принцип в актьорската ви работа през годините?Да се фокусирам върху героите, които наистина искам да играя.
Изпитвали ли сте някога прегаряне? Ако да, как сте го преодолели?Прегарянето е понятие, което навлезе в живота ни с "Великолепният век“. Поне така навлезе в моя живот. Имал съм работа преди, която ме е оставяла невероятно уморен. След "Великолепният век“ също се чувствах уморен, но не беше само умора от работа. Беше умора от всичко, което се случи през четирите години работа по проекта, както и умора от раздяла. Защото през този период загубихме и близки. Това беше и умора, която проектът донесе със себе си. Да, понякога човек се уморява много. Някои работни места носят много тежък емоционален товар и "Великолепният век“ беше точно това. В крайна сметка играеш човек, който убива всичките си деца, освен едно от тях, и най-близкия си приятел, за да оцелее, защото се страхува да не бъде убит. Актьорската игра е интересно нещо. Не е просто куп думи; всъщност е психологическо преживяване и външен израз. Трябва да го преживееш вътрешно и да можеш да го предадеш по такъв начин, че човекът срещу теб да е убеден, че го изпитваш. Ние се потапяме в тези емоции и ги преживяваме до известна степен. Ето защо понякога след много интензивна, емоционално трудна работа може да възникне такава умора. Това се случи по време на "Алие“. Имаше труден период, когато детето на Алие и Синан беше в болницата. Това се случи и във "Вавилон“. И в "Ти си моята родина“... Това се случва от време на време. След това почивката, прочистването на ума, малкото дистанциране, новите занимания и самоусъвършенстването са много полезни.
За какво най-често ви критикуват?Понякога ми е трудно да вземам решения. Имам проблем с прекаленото мислене и прекаленото планиране. В това отношение, да, малко повече практичност и малко повече бързина могат да доведат до по-добри резултати. Този нов период също има нещо общо с това.
"Актьорството не е просто набор от думи; то е, в основата си, психологически израз. Ние се потапяме в тези емоции и ги преживяваме. Ето защо понякога, след много интензивни, емоционално трудни периоди, може да настъпи умора.“Бихте ли искали напълно да се изключите от интернет, да станете невидими?
Невъзможно е. Дори не знам дали бих искал това. Това е различна епоха, но степента на видимост е личен избор. Живеем в такова време.
Имате ли понякога усещане: "Социалните медии се появиха и рицарството беше унищожено“?Не. Мисля следното: в социалните медии хората нагло демонстрират поведение, което крият от другите, поведение, което е ограничено от определени правила в реална социална среда, зад маски. Всъщност, средата на социалните медии в момента преживява един вид Средновековие. Както казахте, има линчувания, инквизиции, лов на вещици. В тази среда, където всеки си мисли, че е свободен, всеки казва каквото му хрумне... Обикновено, когато общуваме с някого лице в лице, изразяваме мислите си, но как ги изразяваме има значение, нали? В социалните медии това често не е така. Може да има прекомерна любов и прекомерна омраза. Хората, които съществуват като индивиди в социалните медии, са пряко изложени на това поведение. Всъщност често виждам, че тези, които правят това, извличат голямо удоволствие от него, криейки се зад маски.
Какво се промени в живота и в характера ви, откакто станахте баща?Станах по-спонтанен. Можете да планирате нещата, но животът у дома може да се развива независимо, воден от желанията на другите. Децата могат да имат неочаквани изисквания. Много хора на моята възраст имат деца със същия ръст като мен. Аз самият имам едно и то е дори по-високо от мен, но наличието на малко дете помага да се освежат някои неща. Мисля, че това е хубаво нещо.
Бихте ли казали, че сте станали по-спокоен човек?Да, абсолютно. Възниква неизбежната мисъл: "Някои неща не бива да се преувеличават толкова много.“ В края на краищата, като родител, постоянно повтаряйки: "О, нека бъде така, нека бъде онака“ – докъде може да стигнеш? Когато за първи път станах баща например, ясно усетих промяна в някои неща. Отървах се от тревожността за себе си и за живота като цяло. Това беше чувство, което никога преди не бях изпитвал; нещо по-важно от всичко друго влезе в живота ми. Нека Бог дари всички с радостта да виждат щастливите дни на децата си.
Поглеждайки назад на какво ви е научил животът?Не знам нищо. На това ме е научил животът. Ние наистина не знаем нищо. За първи път се натъкнах на една книга, когато ми вадиха сливиците; имаше игра, наречена "свържи точките“. Трябваше да свържеш точките по номера и накрая получаваш картина. Животът е такъв. Учим определени неща. Свързваме тези неща и рисуваме картина. Когато научим нещо ново, може да осъзнаем, че картината, която сме нарисували, е напълно различна; оказва се, че няма нищо общо с това, което се опитвахме да нарисуваме. Така че, наистина, не знаем нищо. Това е най-важното нещо, на което ме е научил животът.
"Понякога ми е трудно да вземам решения. Имам проблем с прекаленото мислене и прекаленото планиране. Този нов период се дължи отчасти на това.“ Как се е променило вашето определение за успех с течение на времето?Може би това е способността да бъдем щастливи в настоящия момент. Защото това е всичко, което имаме. Опитваме се да правим планове за бъдещето. Всеки прави това през цялото време. Какво следва? Хората се опитват да си осигурят собствената сигурност, но мисля, че най-важното, разбира се, е да се наслаждаваме на момента, докато правим планове.
Кой период от живота ви беше най-предизвикателният /сложният/, но и най-полезният за личностно израстване?Има периоди, в които научавам нещо ново и, поглеждайки назад, казвам: "Да, направих това, което смятах за правилно в този момент“, но сега го виждам съвсем различно. Всеки период носи определено обновление. Мисля, че като човечество, особено през последните няколко години, преживяваме неща отвъд нашето разбиране и казвам това въпреки ограниченията. Живеем в много интересно време.
Кога се чувствате най-спокойно на сцената или на снимачната площадка?В някои работи това се случва, когато играя и вдъхвам живот на дадена сцена, но моментът, в който се чувствам най-спокойно е когато пея.
Какво ви убеждава да се заемете с нов проект?Първо, трябва да харесам историята и героя. Трябва да искам да играя този герой. Чета сценария и изведнъж умът ми започва да работи върху този герой. Ако стигна до този момент, знам, че това е правилният герой за мен.
Следите ли младите актьори? Мислите ли, че определението за актьорско майсторство се е променило?Мисля, че някои от днешните млади актьори са много по-талантливи, отколкото бяхме ние на тяхната възраст. Те също са много по-трудолюбиви и се справят по-добре. Разбира се, сравнявам се с тях; Научих много през това време и ако се замисля, виждам, че някои от младите ми приятели са много по-добри сега, отколкото аз бях на тяхната възраст.
Какви са вашите наблюдения относно разликата между поколенията, между вас и вашите деца?Тя е огромна. Разликата между Али и мен е вероятно 30 пъти по-голяма от разликата между мен и баща ми. Дори не мога да измеря разликата между мен, Хан и Лейла. Защото съм роден в света, в който живееха майка ми и баща ми, и техните правила продължаваха да важат. Сега децата се раждат в съвсем различен свят и ние дори не знаем какви ще бъдат правилата. Дори не знаем какво ще се случи утре. Мисля, че когато аз се родих, всичко беше сравнително по-предсказуемо. Сега наистина не мога да измеря разстоянието между мен и децата ми.
Може ли изграждането на взаимоотношения, основани на разбирателство и доверие, да бъде решението?Единственото нещо, което може да се направи е очевидно точно това. Създайте силна връзка на доверие и осигурете взаимно разбирателство и диалог. Мисля, че това е може би единственото нещо, което може да се направи.
Ако можехте да се обърнете към по-младото си аз с едно изречение, какво би било то?На себе си в началото на двайсетте си години бих казал: "Вземи се в ръце, наистина, вземи се в ръце. Подреди мислите си.“
Мислили ли сте си някога: "Добре е, че не се взех в ръце“?Казвам това за някои неща, но не за всички. Не бях мислил за това до вашия въпрос. Разбира се, има неща, за които си мисля: "Иска ми се да бях направил нещо различно тогава“, неща, които да бях взел по-сериозно. Когато казвам "вземи се в ръце“, имам предвид това, защото имах време. Но днес мога да си върша работата; тук съм. Имам определени умения, мога да се прехранвам, слава Богу. В крайна сметка постигнах това. Така че, всичко се случва в своето време, по един или друг начин.
Коя е най-голямата ти мечта за бъдещето?Живеем в ерата на "We Are the World - Ние сме светът“. Винаги, когато се спомене светът, тази песен е първото нещо, което идва на ум. "We Are the World“ беше нещо важно. Като се замисля, сега изглежда различно; малко като движението на бейби бумърите, но тази работа беше толкова важна за всички нас. Гледах документален филм за Куинси Джоунс. Той е невероятен в него. Иска ми се Куинси Джоунс да беше мой чичо, когато го гледах, ми беше толкова близък. Той беше невероятен човек. Нека почива в мир. Той беше прекрасен човек. Най-голямата ми мечта, предполагам, е да видя децата ни да могат да стъпят на собствените си крака и да изградят собствения си живот.
Али наистина вече е по - висок от Халит. Вижда се на снимката, когато вземат автографи от Ясемин.
Най - спокоен е когато пее, но не иска да запише албум.

От лондонската група
Гледали са мюзикъла "Снежният човек"

https://vk.com/halit_berguzar_ergenc?z=video-158123700_456247459 … -158123700_177645

От Бейза: "Влязохме в 2026-та на любимото ни място, с любимите ни хора и с красиви пожелания 🥳 Пожелаваме на всички прекрасна година 🎄🫶🏻"

От концерта на Ебру Гюндеш

Най - новите от Берг, разхождат се с Ирем Бербероолу из Челси

От Ирем - "Моето слънце изгря ❤️Жена, която те прави щастлив, когато я видиш,
чийто смях те изпълва с любов,
чиято енергия и аура те карат да искаш винаги да си около нея! ❤️
Много се радвам, че си ми приятелка. 🙏🏼"

Айбюке и Фуркан празнуват Нова година
https://www.instagram.com/aybukepusatnewss/reel/DTBZTLCDArh/

В рекламата на Venus зад кадър - "Малко зад кулисите от плавните моменти на снимачната площадка на рекламата на Gillette Venus 🩵"
https://www.instagram.com/aybukepusat/reel/DTAzPR4jBPk/
Серра Йълмаз репостна в стори снимките от Боран. Тя участва в "Червеният Истанбул". Снима в Италия, играе в театъра. "Magnifica presenza - Великолепно присъствие“ е известна пиеса, адаптирана по едноименния филм на Ферзан Йозпетек, която разказва историята на Пиетро, амбициозен актьор, който се мести в Рим и открива, че новият му дом е преследван от призраците на театрална трупа от 40-те години на миналия век. Това създава връзка между мечта и реалност. С участието на Серра Йълмаз, Тоска Д'Акино, Тони Форнари и др. пиесата е на турне в италианските театри от декември 2024 г.
Клипче отпреди година
https://www.instagram.com/serrafine/reel/DFdNMgNIpSk/

Съгласна съм.