Чувствате ли се женствена жена?

• 20 518
  • 774
  •   1
Отговори
# 345
Според мен когато има болен член на семейството, независимо кой е той (дете, партньор, родител), е по-продуктивно човек да се мобилизира, да мисли хладнокръвно и да взема рационални и работещи решения.

Прекалената емпатия и съчувствие, прекаленото съпреживяване по-скоро вредят, отколкото да помагат. В такъв момент са необходими последователност и дисциплина за изпълняване на всички условия по лечението, както и емоционално здрав стълб, на който болния да се опре и да почувства сигурност.

Последното нещо, от което един болен човек има нужда, според мен, е някой разстроен, суетящ се и дезорганизиран човек около себе си.
Точно! А аз съм малко прекалено съпреживяваща и чак започвам да проявявам същите симптоми. Много се грижа, но се и шашкам много и стресирам домашните. Даже и кучето като ме види да го доближавам с някакъв цяр, се скрива под масата ужасено. А детето бяга от мен като дявол от тамян, щом ме види с капките за нос.

# 346
Метросексуалните мъже определено не ме привличат. Мъж, който полага повече козметични грижи за външния си вид, отколкото аз, не е моят мъж. Smile Хигиена, поддръжка, да, на всяка цена, но не и като корейските мъже, примерно.

И на мен ми е интересна темата, защото смятам, че имам мъжка енергия - доста съм състезателна, обичам да дискутирам и да споря, с мен на глава понякога трудно се излиза, та и аз мога да науча това-онова. Уикенда ще чета повече по Дрейда, за Анима и Анимус, за които Хейзъл писа по-назад.

Това, което се научих от собствен опит и от този на приятелките ми, е да не им изземваме функциите на мъжете до нас, защото ние не сме, както Кобилкина "ни мога, ни знам". Лично аз всичко мога или мога да си платя да ми свършат работа, но пък е по-забавно, когато накарам него да го свърши. Sweat Smile Примерно, аз вече от години не се занимавам с почивки, рент-а-кар, застраховки. Всичко делегирам на него, и не само. Други неща също.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 14:51 от Анонимен

# 347
И мен не ме влекат прекалено поддържаните мъже.

Иначе вкъщи почивките ги организирам аз, нещо като хоби ми е. Но като искам някаква реорганизация в къщата или двора - там идва делегирането, аз казвам "това искам да го заградя/остъкля/махна", мъжа ми разследва какво и как да стане и го прави, или го правим двамата ако е нещо по-голямо. Също и като имам някакъв проблем, както казаха по-напред, той ми предлага решения вместо съчувствие, но на мен ми е добре така, защото наистина очаквам предложения за решение, а не толкова емоционална подкрепа.

# 348
Много ми харесва да съм женствена жена, умея го, но ми се отдава рядко, защото повече ми харесва да разполагам с материалните ресурси да правя, каквото съм наумила.  А само с женска енергия или предимно женска енергия те не се получават. Да не говорим, че такива ги одумват и осъждат и мъже, и жени.

# 349
Относно проблемите, клоня към така наречения мъжки начин на мислене. Щом има проблем, започвам да търся решение, не губя време да се оплаквам. По принцип не си изразявам много емоциите и често хората, които не ме познават добре, може да решат, че съм твърде студена. Истината е, че предпочитам да не занимавам и натоварвам околните със себе си.

# 350
Да си женствена не значи да не можеш да се справяш с проблеми и задачи.Всеки човек има различни етапи в ежедневието си.Не сме на 100% равни в емоциите и действията си.

# 351
Аз си изживявам емоциите - хубави, лоши, отдавам им се и не ги потискам, и ги споделям, чак след това преминавам към действията, но също не ги показвам пред чужди хора. Нека да съм студена!

# 352
Аз нямах предвид само пред чужди хора. По принцип си пазя голяма част от емоциите за себе си, рядко споделям и изразявам открито.

# 353
  • Melmak
Аз не казвам, че да си женствена е да не решавам проблеми, но като правиш само това то енергия за друго не остава.

# 354
Защото последните страници излезе, че женствените жени са такива, дето само умеят да си пилят ноктите, а мъжките момичета пък нямат женственост.
Аз умея много мъжки дейности и пак твърдя, че съм много женствена.
Не знам пазя ли снимки как наскоро измазвах тераса с домакински ръкавици, а отдолу дългите лакирани нокти:😀

# 355
Не знам къде завихте към гейовете. 😁

Мнението, че жените се гърбим със сто неща- намирам го за вярно. Моята майка не беше така. Имам някакъв комплекс от това.

Майка ми не работеше дълги години и беше домакиня. Като бях дете го намирах за ужасно, защото все беше около мен. Другите майки ходят на работа, моята непрекъснато вкъщи и аз вечно с нея навсякъде.

Освен това съм друга натура, като характер сме много различни. С годините разбрах, че майка ми се чувствала добре в тази роля и за нея не е било гадно да не изкарва пари и да не ходи на работа. Като цяло тя е повече в женска енергия, не се е налагало да взима съдбоносни решения, да става в 6 за работа или да се чуди как да скалъпи бюджет.

Аз лично исках да избягам от този образ, почнах да работя на 20, на 22 в корпорация, общо взето ден без работа нямам. И с още други проблеми се вкарах тотално в мъжка енергия.
Моята майка се гърбеше за всичко, а не беше останала домакиня вкъщи... та гърбенето вкъщи беше плюс работа на пълен работен ден. Две деца, голяма къща с голям двор и работа. И не че много й е харесвало, за нея това е правилният начин, тя трябва да може.
И нейната майка така беше. Героини. Ама без медалите, нали.
Донякъде и това ми е пречка, израснала съм виждайки как е едва ли не лошо и срамно да признаеш слабост или просто да поискаш помощ, което си е най-нормалното нещо. Както и да приемеш помощ. Макактака няма да се справям сама? Grinning Плюс и презрително наричане "глезли" на жени които по-често търсят помощ за нещо а не си вършат работата все сами.
Та, не е само от примера вкъщи, но и той си има значение.
Имам прогрес по това, определено, но имам и още много работа също. Но не беше в никак ранна възраст когато осъзнах че това да приемеш помощ и да позволиш някой да се погрижи за теб не само че е в реда на нещата, ами "дава" и на двама ви, а не само на теб. И че отсреща даже се радват когато го позволя.

# 356
Плюс едно за последното мнение. Аз го осъзнах още в училище, не знам защо българките са били възпитавани така, това вреди много на взаимоотношенията и на семейството.
Всъщност винаги съм бягала от този модел жената да се гърби и да прави всичко. Когато не го правиш, правиш място за мъж в живота си и той се радва да ти дава, и да прави неща за теб. А ти самата когато си по-отпочинала дава много повече на отношенията ви, повече, по-хубаво и приятно време за вас.
Но съм забелязала, че много жени, ако не могат да поискат помощ се дразнят, ако друга жена получава. Това във връзка и с майчинството и грижата за дете също. Майки героини и въобще жени можещи всичко, обаче доста се опариха на морето покрай украинските бежанци и пропищяха от тези жени, които даваха на мъжете някакво чувство, което те не разбираха.

# 357
  • София
Прекалената емпатия и съчувствие, прекаленото съпреживяване по-скоро вредят, отколкото да помагат. В такъв момент са необходими последователност и дисциплина за изпълняване на всички условия по лечението, както и емоционално здрав стълб, на който болния да се опре и да почувства сигурност.

Последното нещо, от което един болен човек има нужда, според мен, е някой разстроен, суетящ се и дезорганизиран човек около себе си.
Емпатия не значи да ревеш и да се вайкаш.
Понеже наскоро имах сходна ситуация, давам пример с какво помагам.
Да сготвя за близък обичан човек за мен е част от грижата. Да се обаждаш, разпитваш, да имаш желанието да изнамериш информацив, въпреки че човекът срещу теб знае повече със сигурност, също е вид грижа.
Самото присъствие и да не даваш зор, да знаеш кога да спреш да напомняш за лекарствата,за да не досадиш и изнервиш човека, също е вид емпатия, а не понеже те е страх, че му е зле, да натискаш да е сега, а не след 15 мин.
Емпатия е да дадеш на човека това, от което той има нужда, познавайки го, а не това, от което мислиш, че има нужда по твоите си критерии. Много хора са така, когато има болен в къщата (не визирам деца, където родителят поема отговорност и знае по- добре в повечето случаи).

Много неща са и е цялостна картина и без да искам да обидя кли уязвя някого - човек, който не е изпитал топлина и грижа, няма как да я прояви автентично. Това не значи, че не му пука или не обича.

# 358
Плюс едно за последното мнение. Аз го осъзнах още в училище, не знам защо българките са били възпитавани така, това вреди много на взаимоотношенията и на семейството.
Всъщност винаги съм бягала от този модел жената да се гърби и да прави всичко. Когато не го правиш, правиш място за мъж в живота си и той се радва да ти дава, и да прави неща за теб. А ти самата когато си по-отпочинала дава много повече на отношенията ви, повече, по-хубаво и приятно време за вас.
Но съм забелязала, че много жени, ако не могат да поискат помощ се дразнят, ако друга жена получава.
Скрит текст:
Това във връзка и с майчинството и грижата за дете също. Майки героини и въобще жени можещи всичко, обаче доста се опариха на морето покрай украинските бежанци и пропищяха от тези жени, които даваха на мъжете някакво чувство, което те не разбираха.
Така си е, кофти модел е това, а у нас много жени израстват сред такъв. И в интерес на истината, още от време на време у нашите имитират с подигравка възрастната съседка дето отдавна почина - как сядала на пейката пред портата и вместо да свърши нещо си, карала мъжа си да го свърши той. Как си била правела гласа като кажела "Тодореее... и там каквото има да му заръчва" и клатят главите. Не е нормално, един вид. Тарикатка била баба Мита че не си дава зор.
Много добре си беше бабата, ако питате мен. Която не е поискала помощ - ами да е поискала, вероятно даже и ще я получи. Но някакси много често тези дето искат и приемат помощ се оказват едва ли не криви на тези дето не го правят това. С какво са им виновни - не е известно, но това са някакви фалшиво насадени добродетели, от които никой няма полза.

# 359
Абсолютно, natka. Даже съм чувала от баби, че не било прието просто да седнеш и да седиш, трябвало винаги нещо да правиш и ако седиш, примерно да имаш плетка в скута.
Аз научих майка ми да "пие кафе", да намира дори в натоварен ден, поне час за себе си да пие кафе и да си почива на балкона. Искам да я науча да се грижи по-малко за другите и повече за себе си. Отне ми ужасно много време да я науча, че предпочитам като дойде у нас да не се чуди какво да свърши, а да пием двете кафе и да си говорим, по-ценно ми е.

Общи условия

Активация на акаунт