Как съчетавате работата с грижите за децата?

• 6 072
  • 136
  •   1
Отговори
# 60
За да върви добре брака, домакинството също трябва да върви (и за да са добре децата, съответно). Ние сме с едно дете на 3г6м, готвя през ден, в друга тема писах, че една пилешка супа в "квалитетна" храна зА вкъщи, не стига че е 5лв, Ами и е неестествено оранжева, никой не може да ме накара да я дам на дъщеря ми. Мъжете всъщност са много гнусливи, съдя по коментарите за мъжката тоалетна на работа (аз работя с 20 мъже и 1 жена). Така че неподдържаният дом може много да навреди на семейните отношения. И аз работя на 8ч, при това извън града, в индустриална зона, тичам сутрин, тичам вечер, хванала съм си режим, готвя, пера, чистя, всичко гладя, в това число и чорапи, излизаме на парк при подходящо време вечер и т.н. въпрос на организация и желание е.

# 61
Ще сложа това тук.
На английски е, но е разбираемо:

# 62
За да върви добре брака, домакинството също трябва да върви (и за да са добре децата, съответно). Ние сме с едно дете на 3г6м, готвя през ден, в друга тема писах, че една пилешка супа в "квалитетна" храна зА вкъщи, не стига че е 5лв, Ами и е неестествено оранжева, никой не може да ме накара да я дам на дъщеря ми. Мъжете всъщност са много гнусливи, съдя по коментарите за мъжката тоалетна на работа (аз работя с 20 мъже и 1 жена). Така че неподдържаният дом може много да навреди на семейните отношения. И аз работя на 8ч, при това извън града, в индустриална зона, тичам сутрин, тичам вечер, хванала съм си режим, готвя, пера, чистя, всичко гладя, в това число и чорапи, излизаме на парк при подходящо време вечер и т.н. въпрос на организация и желание е.

Казваш, че за да върви бракът, жената трябва да се превърне в домашна помощница, детегледачка и готвачка, освен че ходи и на работа. Б@хти брака, то да му се отще на човек.
Това са глупости, бракът върви или не върви, заради коренно различни причини от домакинството и слугинажа.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 19:30 от alex_jp

# 63
Еми не точно, аз съм малко консерва по принцип, осъзнавам, че може и така да е прозвучало. Мъжът ми работи три пъти повече от мен, излиза с детето, пазарува (по мой списък), изхвърля боклука, занимава се с мъжките работи, но не може нито да сготви, нито да изглади - пробвала съм да възложа. Оценявайки какви усилия полагам за дома, ми се отблагодарява често и по различни начини - никога от нищо не ме е спрял, миналият месец казах "Искам хиалурон в устните", добре, ето ти 500лв, иди, слагай, щом ти е кеф. Например за мен е голяма тежест и ужасно мъчение да изхвърлям боклука, както и да зареждам съдомиялната. Той го прави. Живеем в хармония и детето в щастливо.

# 64
  • гр.Пловдив
Справяме се отборно. Гледаме да разпределяме задачите според деня и да сме гъвкави, а не всеки да има конкретни и само тези задачи. Живот и здраве наесен и малкото почва ясла, но докато бяхме с едно дете гледах да приоритизираме.

Като цяло в домакинството ползваме всякакви помощници като уреди. Храна се прави за поне 2 дни, ако няма - аламинути и понякога поръчваме, ако е зор. Всеки има и време за него си (тренировки, маникюр и козметични процедури за мен като последните 2 гледам да са уикенд). Уроците на голямото са ни в района на градината, за са няма луда логистика. Спортът му също беше на 10мин с кола, сега пак гледаме такъв вариант.

Домът е подреден и разчистен, защото махнахме много ненужни вещи и така отделяме много малко време за подредба. Веднъж месечно се разчистват нещата. Същото с дрехите ни - съчетаване на възможно най-много неща, за да не се губи време да се мисли кое с кое да се носи. Няколко пъти в годината рециклиране и махане на неносени дрехи.

Не стана ясно дали работиш с  раб.време понеделник-петък ?

Цитат
Например за мен е голяма тежест и ужасно мъчение да изхвърлям боклука, както и да зареждам съдомиялната. Той го прави.

Ъъъъ,това сериозно ли е?

# 65
Абсурд след абсурда тука.   Joy
вЕрвайте си, не пречи.
Joy

# 66
  • Mediterraneo
Винаги сме се справяли отборно. Но аз съм безкрайно организиран човек и винаги ми остава време за всичко. Разбира се, приотизирането също трябва да е от силните ти страни. С годините и порастването на децата го карам все по- лежерно, те помагат все повече, отглеждането им вече е на друго ниво и животът се преподрежда.

# 67
Ясно е че сме различни с различни разбирания и това е прекрасно Simple Smile шарен свят Simple Smile
И моето виждане е много дълече от това на Yst_89, но сигурно на нея моя живот е пълен абсурд.

Важното е всеки да стигне до собственото си равновесие и по темата, даваме нашите решения, така авторката да си избере своите.

Лека вечер 🤗

# 68
  • София
При нас основно правило е, че и да падне таванът, образно казано, през уикенда сме извън дома. Малките деца са с нас, големите може и да си останат, но с условие да заварим всичко в ред.
Когато работех аз, а и той беше в офис 8/5, си оправяме вкъщи през седмицата - обикновено в четвъртък вечер - двамата + децата, според силите и възрастта им. Отнемаше ни около 2 часа. Така в петък вечер бяхме готови за път. Готвенето оставаше за неделя вечер и за сряда.
Сега аз не работя, той често работи от дома и отпадна нуждата за отделяне на конкретно време.

# 69
  • София
Teddynm, до преди няколко месеца да (преди второто майчинство). Графикът ни е все такъв какъвто беше и като бях 9-6 плътно (офис + хоум офис). Не че сега вея гащи по цел ден (а как ми се иска!), но работата изисква знания и надграждам, та все едно съм на работа минус n-бройните безмислени срещи и повече гъвкавост от към часове.

# 70
Просто няма как да си перфекционист с малко дете. Ми,да си оправя стаята , когато иска. Да се облече, когато иска. Да си облече, каквото иска. Когато бързаме сутрин за градина, броя от 5 наобратно. Никой още не знае какво срава след 1 и не е готов.... Joy
"Мамо, какво ще стане ако стигнеш до 0?"
"Не знам, и по-добре е да не разбираме."

# 71
Майка ми е от тия чистофайници дето ловят прашинките във въздуха, имат 1234 украси и гладят до безпаметност.  И до днес ползва  текстилни носни кърпи с бродерийка и буквичка,  щото били много стилни...
Бях на  9-10 години, когато си дадох сметка, че братовчедите ми излизат в събота  на разходка, а аз след като се върна от училище си чистя /подреждам стаята с часове, щото било денят, майка ми глади глупости и прави супер сложни сладки вместо за забърка един кекс за 15мин, баща ми тупа килими, чисти двора и мие колата.....  Оттогава мразя да домакинствам. Бих огладила носни кърпи, чорапи и бельо само ако в слепоочието ми е опрян пистолет и знам със сигурност, че е зареден.  Денят е 24 часа. Както и да го въртим,  всяка минута вложена в излишно домакинстване е минута загубена за четене, почивка и спорт.  Надявам се ужасната приказка *Сливи за смет* и малоумната й поука да е отпаднала завинаги от читанките.

# 72
Не мога да добавя дори запетая на написаното...няма как да го кажа по-добре Simple Smile
И аз така..

# 73
Ехааа, F major, много отрезвително ми подейства, написаното от теб. Благодаря!:)))

# 74
F major , съгласна, но и като се замислиш- отиваш в другата крайност, заради травми в детството...
Аз се опитвам/ повтарям- опитвам!/ , да слагам баланс.
Най-вече, защото имам някои ОКР, които допринасят да се оливам- като например чистия под Flushed
Скрит текст:
Ако не се контролирам, мога да пусна прахосмукачка, да измия, да подсуша, и после робота- че винаги остава някой косъм или влакно!
Опитвам се , да не оставям домашна работа за уикенда - миене, пране, чистене само през седмицата, колкото-толкова.
Готвенето не ми е проблем- всички готвим, от глад няма да се умре, ако не ми се готви днес, но и всеки ден се готви, защото не ядем претоплена храна.
Единствено планирам пазаруването, защото се изнервям по опашки, та пазарувам много рано сутрин, или по обяд, и никога уикенда!
Децата са големи, но са заети в училище, уроци, спорт...ако искам да помагат, то е със собствените си стаи и пак стигаме до общите пространства, които са си мои Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт