Как съчетавате работата с грижите за децата?

• 5 672
  • 136
  •   1
Отговори
Какъв е вашия начин, полезни съвети и идеи за съчетаване на работа на пълен работен ден и отглеждане на малки деца?
Имам чувството, че нещо в организацията ни куца, всичко винаги е свършено наполовина...
Имам две малки деца, които ходят на градина, но сравнително често боледуват. Работя на осем часа, но заради честите болнични, работата ми също не е свършена както трябва.
Същевременно, откакто съм се върнала на работа, нито мога да отделям достатъчно време на децата, нито на мъжа ми, нито на домакинството- в малкото време докато децата спят гледам да сготвя, почистя и т.н, но все нещо остава "за после". Нямаме баби и дядовци на разположение в София, където живеем, но мъжът ми работи от вкъщи и помага на 100 процента с децата и задълженията вкъщи.
Въпреки това, някак не успявам да намеря баланса между работа, грижите за децата, а и отношенията със съпруга ми. Все по-често съм изнервена, уморена и готова за скандал.
Та, как успявате вие, как е организирано ежедневието ви, какво пропускам, което може да ни улесни на този етап?

# 1
Не се впрягаш прекалено в домакинството и гледаш важните неща - семейството и брака. И стискаш зъби няколко години, после е по-лесно. По-добре нещо неизчистено, отколкото да си занемаряваш брака, в това число и секса. С времето нещата се нареждат.

# 2
Работих почасово няколко дни в седмицата докато детето не стана първи клас. След това започнах да работя на 6 часа. За себе си мисля, че дългото стоене в градината, вечното бързане и стресирани родители разболяват малките деца. При тази схема в градинска възраст детето не е боледувало повече от до 3 пъти годишно.
Когато започнах работа на пълен работен ден вкарах много домашни помощници: съдомиялна, сушилня, робот. Седмично пазаруване за да не губя време да прескачам до магазина за нещо забравено. Готвя така, че да има и за утре, понякога поръчваме за да си спестя готвенето. Опитвам се да върша повече неща през седмицата за да може събота и неделя да почиваме всички заедно. Детето помага. Твоите също може да помагат като например достатъчно е да си съберат играчките или да не разхвърлят ненужно или във всички стаи. Определено робота ми спестява много време, защото докато той чисти аз почиствам баня, тоалетна. Пускам го често и така не се налага да прекарвам часове в чистене. С готвенето не се престаравам. В неделя може да наготвя още нещо допълнително и правя десерт (мляко с ориз, крем карамел, кекс …)  през седмицата правя още едно допълнително нещо и така имам десерт за повече дни. Основното ядене гледам да не е трудоемко и времеемко. Децата ако могат сами да си подготвят дрехите вечер и да се обличат и гласят сутрин е също голяма помощ.

# 3
  • София
Не мисля, че някой го е намерил  демек - да му е изчистено, подредено и на всеки да е обърнал внимание.
По-горе са Ви казали, че всъщност дори и да не е изчистено или сготвено няма какво толкова да стане. Отделяйте повече време за семейството пък битовизмите винаги ще ги има.
Другият вариант е почасова детегледачка или някой да Ви помага с къщната работа (демек да наемете някой).

# 4
  • София
Трудно се съчетават двете неща. Щом бащата участва активно, това е най-доброто. Следва да си промениш нагласата.
Организирайте се така, че максимално много неща да се правят от уреди. Пране, чистене, сушене, гладене и т.н. Има много улесняващи живота уреди. Роботът за под е нещо,в което се кълна и сега, хем вече не работя.
Готвенето го рационализирай - правете си заготовки, даже включвайте децата "на игра" и готви лесни неща. Аз съм влюбена в глинения гювеч - слагаш всичко, което искаш вътре, овкусяваш и просто го "забравяш" във фурната, докато се занимаваш със съвсем други неща.
И постави на първо място семейството, а не домакинстване, работа и какво ли не. Първо излезте заедно, общувайте, почивайте, пътувайте, а с това ще имаш и повече енергия за всичко останало.
Може да пазарувате онлайн с доставка до дома. Има няколко сайта, които предлагат такова пазаруване и съм чувала добри отзиви.
Когато работех с първите 3 деца, готвех за няколко дни напред, което беше голямо удобство. И дрехи за цялата седмица приготвях за всички. Това ми пестеше много време.
Ползвали сме домашна помощница за някои неща в един момент,когато не смогвахме. И почасови бавачки сме ползвали.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 16:11 от Fever Ray

# 5
Благодаря на всички за съветите. Относно домакинството- имаме почти всякакви уреди, включително робот за пода, но почти не го ползваме заради дреболиите и играчките по пода.
Пазаруване на хранителни продукти онлайн с доставка определено е нещо, което ще пробвам. Така може би по- добре ще обмислям продуктите, за да не са налага да се притичва непрекъснато до магазина.
Проблемът може би наистина е основно в нагласата ми, че всичко трябва да е перфектно, в т.ч. и работата, а на този етап не виждам как ще се получи.

# 6
Според мен трябва да си разпределите задълженията с таткото. Щом е повече време вкъщи нищо не му пречи да пуска пералня и да мести дрехи в сушилня през деня, или пък да прибере каквото има по пода (най-добре и с помощта на децата) и да пусне робота да си обикаля. Ако може - нека и да готви понякога. Като си разпределяте задълженията ще имате повече време за вас и за децата. Това, че си жена не значи, че трява да носиш всичките дини под една мишница.

# 7
Справяме се с платена помощ, защото иначе с роботи или без роботи в къщи, щяхме до сега да сме си загубили работата. Sad
В добрия случай - когато децата са здрави, се претрепваме, а аз съм накупила роботи, прахосмукачки всичко-в-1, с които чистя бързо и т.н..

ЧС, добре че казваш, че ще е по-лесно, както се и предполага. Много хора около мен само чакат да кажа, че с голямото виждаме светлина, за да почнат да говорят за пубертети и т.н..

# 8
  • София
ЧС, добре че казваш, че ще е по-лесно, както се и предполага. Много хора около мен само чакат да кажа, че с голямото виждаме светлина, за да почнат да говорят за пубертети и т.н..

Ааа, не, спокойно, много по-лесно става с големи деца. Слушам ги и аз цял живот тия приказки за малки деца-малки проблеми, обаче на хиляда процента не са вярни. Всичко става по-лесно като пораснат.

# 9

Ааа, не, спокойно, много по-лесно става с големи деца. Слушам ги и аз цял живот тия приказки за малки деца-малки проблеми, обаче на хиляда процента не са вярни. Всичко става по-лесно като пораснат.

Всъщност може би идват и по-големи тревоги и ядове, но са от друго естество. А онова, което тежи с малките деца, отминава.

# 10
При мен едно от разковничетата беше, че спрях да оставам в работата след края на работно време и спрях да си вземам работа за вкъщи. Каквото свърша до 5 ч.- свърша, пеодължавам и довършвам на другия ден. Ясно е, че това върви с компромис, трябва на настоящия етап да се примири човек, че няма да расте в кариерата,няма да получава повишения и няма да е перфектният професионалист,но е в името на по-важна цел -децата.

# 11
Ъъъ може би мъжа ти да се включва наравно и ще има успех... Rolling Eyes

Иначе аз съм сама с дете на 5 и половина, с помощ от майка ми - тя го гледа като е болен и не е на градина. Ходя си на работа, нямам кой да ми цапа, не готвя, пазарувам веднъж в седмицата за седмицата. Приготвям само на детето вечеря за 10 мин, аз ям салати, нямам разхвърляни вещи, да ходя по някой да обирам дрехи и пр, чистя веднъж седмично за час, две-три перални в седмицата и това е. Рахат братче Joy
Вариантите са
1. Мъжа участва наравно
2. Махаш мъжа от уравнението

# 12
  • София
Писала е, че мъжът и помага на 100%… Колко повече?

# 13
Ми като спре да "помага" и започне да участва активно, сигурно ще има ефект..

# 14
Не е проблемът в мъжа ми, може би с домакинството в малко по- голям процент се занимавам аз, но той взема децата от градина, пазарува, готви когато има възможност.
От него нямам оплаквания Hug

Общи условия

Активация на акаунт