Как съчетавате работата с грижите за децата?

• 6 081
  • 136
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ми като спре да "помага" и започне да участва активно, сигурно ще има ефект..
Не знам вие ли не четете или какво… Жената казва, че няма проблем и пак си знаете вашето.

# 16
Ми като спре да "помага" и започне да участва активно, сигурно ще има ефект..
Не знам вие ли не четете или какво… Жената казва, че няма проблем и пак си знаете вашето.

Тя Мая си има разни предубеждения към мъжете на лична основа Simple Smile

# 17
  • София
Да, вижда се ама все пак авторката го повтори на няколко пъти.
Единственото, което може да поеме мъжът в случая като инициатива е да наеме бавачка или домашна помощница, за да отменя жена му и него и да имат повече свободно време заедно.

# 18
  • София
И аз съм г.д в същата ситуация, само където голямото ми дете е във  2 клас и  я водя и на допълнителни неща извън училище. Аз водя и вземам нея, мъжът ми води и взема малкия, иначе буквално физически няма да успявам, тъй като не са никак близо едно до друго. Сутрин я водя към 08.00, започвам работа в 08.30 ч и приключвам в 17.00 ч, така успявам до 18.00 без нещо да я взема.
Тази година и е малко по-лека програмата, но миналата ходеше на допълнителни занятия 5 пъти седмично и се уморявах страшно много.
Не всяка вечер готвя, понякога вземаме готова храна или хапват на бързо нещо от хладилника. Много ми е важно да мога и аз да почина или да изляза някъде, защото иначе ще ми гръмне мозъка.
Понякога пазарувам в обедната почивка и така не губя време след работа. Онлайн покупката на хранителни продукти е вариант, но в повечето случаи предпочитам да мина през магазина, та хващам някоя и друго промоция. 😃
Ние също нямаме никаква друга помощ. Сами се оправяме. Малкият е на близо 4 г и още не ми е лесно с него. Няма наспиване дори събота и неделя. 😆

# 19
  • София
Ние с наспиването сме го измисли така: единият ден се наспива той, а другият аз.
Тъй като дребната става всеки ден в 7 независимо на градина ли е или не…

# 20
По въпроса на авторката,според мен,не очаквайте всичко да е 6. Не е необходимо да е чисто като в аптека,не е необходимо дрехите в гардероба да са подредени по цветове,няма нищо да се случи,ако си поръчате пица и не сготвиш. Просто се отпусни,нищо им няма на играчките по земята,съвсем друга става атмосферата, като настъпиш част от лего 😂
Няма да помним колко е било чисто,колко перфектно сме си свършили работата, тиквените медали свършиха,така че давай го полека 😉
И не си мисли,че не се справяш,напротив, справяш се чудесно

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 00:17 от Не се сърди, човече

# 21
Може би единствения ми съвет би бил да споделяш със съпруга ти. Ако се чувстваш изнервена, ако ти е дошло в повече и т.н. може да го помолиш да казва нещо успокоително, окуражително или смешно в тези ситуации. Мръсния под няма да ти изяде главата, но тези чувства със сигурност. Просто не ги дръж в себе си.

# 22
Естествено, че е трудно с 2 деца и работа, дори при двама пълноценно участващи във всичко родители. И не е до капацитет, а до това, колко много неща има да се свършат. И не, няма как да е всичко идеално, все нещо изостава. За мен приоритет са семейството и работата, всичко друго се върши според както може. Перфекционизмът не помага, тъкмо обратното. Учиш се да пускаш/пропускаш несъществените неща и се съсредоточаваш върху наистина важното. А част от това важно е ти и мъжът ти, да намирате време за почивка, презареждане, нещо което ви доставя удоволствие. Като поотраснат децата, поне чисто физически става по-леко. Пък и в един момент и те започват да спят до по-късно.

# 23
Истината е, че е много трудно и шапка ви свалям. Пълен работен ден и малки деца, без баби насреща е много, много трудно. Герои сте.
За готвенето, в частната детска кухня готвят страхотно и с възможност за поръчка на храна и за почивните дни.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 02:26 от Tina*

# 24
Справяш се, не се самонавивай. Споко, всички сме били така, минава, ама отнема време Simple Smile
Направи кошове за играчките и  прибирай с децата вечер ( за да свикнат да помагат), преди да пуснеш робота. Ако робота глътне някое малко парче от Лего или 178мото малко самолетче хич да не ти дреме.
Виж дали не можеш да редуцираш разни красоти и прахосъбирачи от интериора- ускорява чистенето, а ако нямаш много открити етажерки намалява  и бърсането на прах.
Лесни манджи, които сами се готвят -на фурна или airfrier и в количество да се ядат по 2 пъти
Aко имаш място - има в едни з-катни кошове за пране: делиш още в банята на черно, бяло и цветно и като свикне домочадието пералнята се пуска за под минута. Същия принцип и при ваденето от сушилнята- кош за всеки член от семейството
Надявам се не гладиш чаршафи, гащи и чорапи… а само наистина необходимото.
Мяташ всичко в миялната- не е драма, че ще я пуснеш с 3 тенджери и 4 чинии
Пазаруваш по списък веднаж на седмица, а   разни препарати , води и хартии веднаж в месеца. За ежедневно пазаруване ти остава само хляб. Онлайн покупките са най- великото нещо след пералнята и миялната - знаеш кои марки и размери стават на децата и поръчваш. Ако се колебаеш за обувките - поръчваш 2 размера и връщаш единия..
И една ежедневна доза ‘майната му’ на всичката работа, за която тоя ден не ти е стигнало времето.

# 25
  • София
Полезни е наистина да се сведе до минимум това, което иска допълнително внимание.
Някъде между второто и третото дете открихме минимализма. Не ползваме килими, пътеки и всякакви събиращи прах настилки. Нямаме прахосъбирачки и открити рафтчета. Всичко е прибрано и затворено. Така почистването става с едно движение, без да се мести постоянно нещо.
Играчките стоят само в стаите и след игра се прибират в коша. Това е основен закон.
И умишлено всичките ни деца са посещавали и посещават градина и училище, което предлага транспорт и не се налага водене и вземане. Това спестява много време. Само за яслата, но се търпи 1 година, понеже е близо.

# 26
  • София
Проблемът може би наистина е основно в нагласата ми, че всичко трябва да е перфектно, в т.ч. и работата, а на този етап не виждам как ще се получи.

Да, това е проблемът. Обикновено зорът всичко да е перфектно води до това всичко да се разпадне, начело с теб.

# 27
Благодаря на всички за отговорите, както за практическите съвети, така и за емоционалната подкрепа. Знам, че не съм единствената в тази ситуация, но винаги е окуражаващо да прочетеш, че има и други и те някак се справят Simple Smile
Ще помисля как можем да включим повече децата в домакинството, поне да подреждат играчките си и да не ги разнасят във всички стаи. Иначе, не бих казала, че се престаравам с домашните задължения- не гладя почти нищо, освен моите дрехи за работа, прах бърша един път седмично, прозорците няма да ви казвам откога не са нито Grinning
Още веднъж ви благодаря, бъдете здрави, другото все някак ще се нареди!

# 28
  • Пловдив
Не се впрягаш да ти е идеална къщата, това е моят начин.

# 29
  • София
Като на перфекциониста му се родят деца или се излекува от пефекционизма или полудява. Аз не полудях. Просто спрях да чистя всеки ден, спрях да гладя чорапи Simple Smile после изобщо спрях да гладя, всичко в сушилнята и излиза като изгладено. Работата ми не позволяваше да си гледам детето и си работя от вкъщи вече 17 години. Всички промени при мен бяха само за добро. Но в първите години продължавах да се напъвам много, после постепенно станах нов човек. Така балансирах. Гледах кое е най-важно – времето с детето и задължително поне час-два дневно за мен сама, дори сама по улиците. После вече домакинство, професия и тн. Времето е най-безценното нещо и от сегашна гледна точка. Не съм взела приз за Майка на годината, Писател на годината, Домакиня на годината, за Съпруга на годината да не говорим, защото се разведох, но и не съм си губила времето в тъпотии.

Общи условия

Активация на акаунт