Максим или Дарио

• 2 066
  • 59
  •   1
Отговори
Здравейте,
Вече съм в края на 9-ти месец и започвам да се притеснявам, че още не сме сигурни за името на бебето.
Първото ни момченце се казва Матео и го бяхме решили твърдо още от началото на бременността, но с това бебе се оказа голямо предизвикателство.
Сега отново чакаме момченце и търсим име, което хем да върви добре с Матео, хем да звучи добре и на испански, и на български (бащата е испанец и децата са с испанска фамилия) и хем да има и галено име. Фаворити за сега са ни Максим и Дарио.
При Матео и Максим (М&М) ме притеснява, че Мати (както наричаме първия ни син) и Макси са много близки, а при Матео и Дарио ни притеснява, че това е типично испанско име и ударението по принцип е на и-то (Дарѝо), а на български звучи по-добре с ударение на а-то, така че ще е малко странно да го наричаме по различен начин.
Други опции, които ни харесват са Адриан и Даниел, но мисля, че по-малко си отиват с Матео от другите две. Ще се радвам да чуя вашите мнения и предложения.
Благодаря предварително.

# 1
Максим е страхотно име, докато Дарио, ако ударението е на а, ми звучи много грубо, а ударение на и звучи наистина странно в България.

# 2
  • Лавал-Пловдив
И аз съм за Максим, дъщеря ми твърди, че е интересно имената на децата да започват с една и съща буква. Нейнте са Лиана и Леони (френски баща), даже има вариант и за трето с Л.

# 3
Всеки на акъл шета, но за мен имената с една и съща буква за децата в семейството ми звучат като породистите кучила в развъдниците. Ама може и като царско семейство да са, като К-тата на "нашия цар". Та според самочувствието... 😂
Даниел харесвам най-много от всички изброени, дали хармонира с Матео нямам мнение. Що пък да не?

# 4
Максим е хубаво име, но аз го гледам като презиме каквото ще стане един ден
Максимов
Дариов
Адрианов
Даниелов
Нито едно не е ок, според мен

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 18:13 от Г-жа Рамацоти

# 5
  • nowhere
Аз не съм фен на това имената на децата от едно семейства да са с една и съща буква, не знам защо. Сякаш им отнема частичка индивидуалност.

Максим ми харесва най-много от четирите, но според мен Дарио или Адриан си отиват повече с Матео.
Това за малко по-различното произношение не ми се струва проблем. Моят съпруг не е българин и името на второто ни дете се произнася леко различно в двете държави, но никога не ни е правило впечатление. Ползваме и двете произношения и тя си знае, че е нейното име.

Леко раждане и здраво, пухкаво бебе!

# 6
Дарио и Матео са все италиански/ испански и в тази връзка сякаш звучат по-добре заедно, но на мен Дарио ми харесва най-малко от изброените. Гласувах за Максим. Личната ми класация на четирите имена би била:
1. Максим
2. Адриан
3. Даниел
4. Дарио
П.п Максим в Испания няма ли да е Масимо (Massimo)?

# 7
  • Най-красивата страна
Максим-много хубаво име.И у нас е често срещано.
А като бащино име -без окончание -ов,-ова
Дарио -както се произнася в Испания никак не ми харесва.

# 8
Гласувах за Даниел. На второ място - Адриан. Другите две не ми допадат.

# 9
Моят син е Максим. Лидер по рождение.и името се откроява определено. Няма мясно за чудене.

# 10
  • SF
От предложените имена само Дарио не ми допада.
Иначе Дарио и Матео най-добре се съчетават, но въобще не ми харесва името Дарио. Много  по-добре Дарин (същите букви и мелодика като харесаното от вас Адриан).
Гласувах за Даниел, за да не са Макси и Мати, а и за да не са с една и съща буква. При такова разнообразие от букви и имена, защо да са с една и съща, освен ако не гоните някаква тенденция - всички в семейството да са, или включително и вие родителите да сте с М.
Много харесвам името Максим, но да не прекаляваме с М-тата! Simple Smile
Всичките ви имена са много красиви.
Взимайте Даниел и няма да сбъркате! И пишете после да се почерпим за събитието!!!! Simple Smile

# 11
Никога не съм разбирала защо имената на децата трябва да са съзвучни. Това са отделни индивиди, които прекарват една част от живота си заедно. От там, всеки си гради името отделно.

# 12
  • SF
Ами има хора, които търсят хармония във всичко. Както едни харесват съзвучни имена, други пък си искат разнообразие. Някои мечтаят за еднополови деца, например момченца или две сестрички, но много хора предпочитат да имат и момченце, и момиченце.
Кръщават ги на любими актьори, спортисти, вдъхновяват ги литературни герои или харесват испански, френски, гръцки имена... Все още е популярно и кръщаването на баби и дядовци. Ако едното е Ангелина на дядо Ангел, другото може да е Димитър на баба Димитрина. 
И така....

Би ми будило недоумение Ставрос и Анджело например или Юрий и Джонатан.
Както и популярната форумна комбинация Гинка и Наталия.

# 13
Не разбирам защо е необходимо да има съзвучие между имената на двете деца! Не е ли по-добре всеки да си е с различно име, хубаво само по себе си. Гласувах са Даниел, най ми допада от всички.

# 14
  • SF
Е, те ще са различни. Няма да го кръстят пак Матео!
Майката много добре се е обосновала - и на испански, и на български да се изговарят добре. Да се връзват с испанската фамилия... Ето така по някакви признаци имена започват да си подхождат.

Ако ви харесва как се произнася и звучи името Аника, вероятно ще ви харесат и Моника, Ерика, Вероника и т.н. Малко е смешно, ако 4 сестри се казват точно така. Или Рая, Мая, Кая и Вая, но има хора, които са големи фенове на трибуквените имена и търсят комбинации като Тео и Лия и от сорта.
Но това пак е много субективно. За едни е странно Дон и Себастиян като комбинация от имена, за други са "от една торбичка".

Общи условия

Активация на акаунт