Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

• 7 216
  • 242
  •   1
Отговори
# 210
Ами ще чакаш повече за да ти стане кефир.
Ако трябва повече от 12 часа.

Съветвам те да го захраниш следващия път.

# 211
Опитай малко и то ще си проличи дали е станало на кефир.
Поне на мен ми звучи като да са били позаспали тия гъбки и да искат няколко врътки преди да се задействат нормално.
Бих го заредила с по-малко мляко, нищо че 2 лъжици не е малко гъба. Примерно половин литър, ако не и по-малко. Няма какво да му стане, най-много да стане готово по-бързо евентуално.

# 212
Тя моята лъжица е пластмасова, малко по-малка от супена.
Сутринта правих и нали деля. Реално лъжица на 500 мл, нали в буркани деля.
Делях в три букрана, ама раздадох и ги събрах.
И си става.
Явно трябва да се захрани.

# 213
Добро утро дами, търся съвет за моите кефирени гъби. От няколко месеца насам стават на все по-дребни парченца и намаляват, все едно се разтварят в млякото. Не искам да ги изгубя и търся съвет как да ги излекувам.

# 214
Като количество общо ли намаляват или самите гъбки са малки?
При мен в единия буркан са се събрали в две големи гъбки. Как не знам. Явно секс правят.
В другия буркан са малки по размер, но си растат.

# 215
И по-малки стават и като количество намаляват. Сякаш се стопяват. В същото време си правят кефир. Притеснявам се да не ги изгубя.

# 216
Не знам, не съм чувала за такова нещо досега.
Освен да ги измиеш хубаво с вода и да ги захраниш.
Захранването става с прясно мляко, но колкото да ги покрие и да седят на топло.
Пък ако изчезнат, ще намериш друг кефир.
И от темата някой ще ти изпрати и във фб си има също тема и там може да ти се изпрати.

Даже може и там да питаш, може някой да знае.

# 217
Благодаря, ще пробвам.

# 218
Това захранване се прави през няколко часа, като се сгъсти пак се слага малко мляко колкото да покрие.
Направи го 3 пъти и ще видиш дали има ефект. Ако не, търсиш нова гъба.

# 219
  • Враца
Здравейте. Някой има ли доза гъбки за подаряване? Wink
Купувам си готов кефир, но имам от къде да взимам хубаво сурово мляко, та искам да си правя домашен кефир.

# 220
Не се прави със сурово мляко. Абсурд.
Аз заминавам и не мога дам в момента.
Като се върна, ако никой не ти е дал, може да ти пратя.

# 221
  • Враца
Не се прави със сурово мляко. Абсурд.
Аз заминавам и не мога дам в момента.
Като се върна, ако никой не ти е дал, може да ти пратя.
А, зная, че де прави със сварено мляко (благодаря за уточнението, защото може някой да не знае и да опита със сурово).
Имах предвид, че си взимам хубаво мляко, не "купешко", а домашно.

# 222
Действително съм срещала из разни групи във ФБ да пишат че правят със сурово, на мен не ми звучи достатъчно безопасно и не бих пробвала. Има си ползи от суровото мляко, но да го оставиш на плота сума време и после да го консумираш... трудно някой ще ме убеди че си струва риска.
А кефир става с всякакво мляко, тя ползата от него е от микроорганизмите, а на тях просто им трябва лактоза. Има малки разлики вкусово, разбира се. Из групите ги гледам как и някои дето живеят по затънтени места си купуват по един чувал сухо мляко и с него правят, пак са доволни.

# 223
Момичета, какво правите с гъбите, когато няколко дни нямате нужда от кефир? Хем не искам да са гладни, хем не искам всеки ден да изхвърлям кефирът, който правят.

# 224
  • София
Прибирам буркана в хладилника.

Общи условия

Активация на акаунт