Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

  • 4 068
  • 171
  •   1
Отговори
  • Мнения: 40 597
Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 4

Описанието на izoma как се прави кефир:

"Количеството гъба, около две супени лъжици и половина, се слага в около 200 мл студено сварено прясно мляко / ако е домашно /. От магазина става добре с ЕлБи най-високия процент масленост, който се предлага, и това мляко не се вари. Преди да го сложите в млякото трябва да измиете зрънцата под лека струя студена вода, поставени в пластмакова цедка, и миете дотогава, докато водата не стане чиста. След това сипвате гъбата в пластмасова дълбока чиния при прясното мляко и оставяте така на място, далеч от пряка светлина и на стайна температура. Вкъщи температурата се движи около 16-18 градуса. При тези условия кефирът ми става за около два дни. През това време, когато се сетя, със силиконова бъркалка го разбърквам няколко пъти да се хомогенизира, но може и да не го правите.
Познава се, че кефирът е готов, когато при размърдване на чинията сместа е гъста като кисело мляко и се отделя равномерно от съда. Тогава идва ред на прецеждането – в същата пластмасова цедка спомената по-горе, която държа над голяма дълбока пластмасова чиния, внимателно сипвам кефира от другата чиния и със силиконовата бъркалка лекичко размесвам сместа, и обирам отдолу и отвън по цедката, каквото се е събрало и не може да изтече. С две думи – помагам му да попадне в долната чиния. Така постепенно целият кефир се пренася в другата чиния.
За да не ми заема много място, понеже чинията е доста широка, го изсипвам в двулитров буркан без да го затварям и го оставям поне за 24 часа да си ферментира още в хладилника. Консумираме го вечер половин час преди лягане, по няколко супени лъжици или колкото ни е сладко.
Първите един-два пъти кефирът може да не е добър на вкус или консистенция, затова не се притеснявайте да го изхвърлите. Аз не съм хвърляла, но знам, че в началото гъбата се адаптира към новите стопани и условия, и затова често не се получава добре кефирът веднага. Това да не Ви притестява обаче.
Гъбата Ви ще расте, но вие не слагайте много мляко, защото ще прави по-трудно кефир и процесът ще отнеме повече време. Когато количеството зрънца стане два пъти повече от сега, можете да увеличите и прясното мляко. Вие ще усетите с времето как да го правите.
Гъбата се подарява, а не се продава, за да са здрави и да добруват онези, които са я завъдили, и другите, които са я получили едва сега!
Гъбата не се докосва с нищо метално.
Ако искате да я оставите да почине, слагате я в съд, в който има вода и прясно мляко в съотношение 1:1, така че да я покрие. Веднъж седмично трябва да сменяте разтвора, като може да измиете гъбата или не. Но отново по указания по-горе начин: пластмасовата цедка, силиконовата бъркалка, слабата струя студена вода.
Гъбата ще бъде от голяма полза и за здравословното Ви състояние, и за тонуса! "


Рецептата на вестник 24 часа -
 https://www.24chasa.bg/Article/983897

Ако някой иска да кача още някаква информация в първия пост, да ми пише лично съобщение с предложенията. В старата тема повечето линкове не са актуални.
Горната информация е благодарение на pvacheva

# 1
  • Мнения: 33 501
Привет, да растат гъбките и да се лекуваме с тях!
Елора, благодаря за темата!

# 2
  • Мнения: 32 017
Елора, благодаря за новата тема!
Днес извадих бурканчетата с гъбките от хладилника и им сложих мляко да правят кефир.
Някой разреждал ли е кефир с газирана вода? Обичам го газиран, а по това време все още не ми се получава такъв. Признавам, че по едно време през зимата обмислях да сложа някаква грейка под бурканчето, за да видя дали ще има ефект...😅

# 3
  • Мнения: 24 721
Имам приятелка която си прави айряна у тях с газирана вода, така го обичат. Та, не виждам защо да не стане и с кефира същото.

# 4
  • Мнения: 33 501
Момичета, в статията пише, че кефирът се пие 20 дни и 10 се почива. Вие така ли правите?

# 5
  • Мнения: 5 622
А не може ли после да разредиш кефира с газирана вода. До колкото четох, слагат мляко и вода, когато искат да забавят гъбата.
И директното и загряване я убива.
Аз не почивам. Не знам защо трябва да почивам аз или гъбата.

# 6
  • Мнения: 32 017
Mими, аз не правя такива съзнателни почивки. От време на време просто не ми се прави кефир и го прибирам за известно време в хладилника.
red soul, точно това имах предвид, да добавя газирана вода към кефира. "Грейката" нямаше да е на висока температура и без това, просто колкото да стане газиран (но остана само в сферите на идеята).
Съхранявам гъбките (отскоро имам и нова гъбка) в хладилника на +3 градуса в бурканче с малко готов кефир. Почти ги приспивам така и траят доста време.

# 7
  • Мнения: 24 721
Момичета, в статията пише, че кефирът се пие 20 дни и 10 се почива. Вие така ли правите?
Това е просто полезна храна, не е медикамент че да го приемам по схема. Правя си по много продължителни периоди, идва време ми омръзва или нямам възможност да се занимавам - тогава спирам, докато се наканя пак.

# 8
  • Мнения: 1 370
Все едно да прекалиш с кисело зеуе Wink
Или с домашно кисело мляко, че то е бъкано с лакто пръчици...

Истината е една и мисля, че я споделихме и тук - за да си добре, трябва да приемаш ферментирали храни, това е факт, но другия факт е, че трябва да е разнообразно като храна, за да се чувстваш добре и да имаш шанс за възстановяване и заселване на добри бактерии...

# 9
  • Мнения: 33 501
И аз не мисля, че е нужна почивка, все пак това е вид храна, не лекарство. Но просто се зачудих като го прочетох.

# 10
  • Мнения: 24 721
И на мен ми е странно. Както и това че се продължава да се намила как сакън никакъв метал, а то на днешно време всичко е неръждаема стомана и изобщо не му пречи.
Но то какво ли не съм срещала. Примерно замразени или изсушени зърната, ама да били сложени в сухо мляко да се съхраняват. Е защо? Те не са активни, храна не им трябва Grinning Значи, в хладилника стои във вода когато не се ползва и то по сума време, ама когато е замръзнало и съвсем неактивно, му трябва храна ли?
Та, съвети колкото си искаш, всеки си решава от кой колко да вземе.

# 11
  • Мнения: 33 501
А как изсушавате зърната и изсушени как се съхраняват?

# 12
  • Мнения: 24 721
Отцеждам ги хубаво, и ги слагам в чиния, да не са натрупани а по възможност на един ред. За няколко дни изсъхват, поразбутвам ги чат-пат защото естествено долната страна не съхне дето е върху чинията. Като ми се видят че са сухи, ги оставям още поне ден, да съм сигурна аз. Свиват се страшно много.
Понякога като съм искала да стане по-бързо, съм ги поизплаквала с вода от филтърната кана - без да се престаравам де, но да поотмия кефирана по тях, че да ги сложа върху кухненска хартия без да залепнат по нея. Тя дръпва от влагата в тях и става по-бързо.
Държа си ги в хладилника пак, сложила съм ги в едно малко бурканче на вратата да не ми се пречкат, в бурканчето съм ги увила първо в салфетка но тия неща аз съм си ги наумила така де, не знам има ли по-"правилен" начин. Температурите при мен хич не са умерени през цялото време, лятно време става доста горещо когато не съм тук и не работи климатик, та предпочитам да ги прибирам че знам ли.
И от такива изсушени зърна, и от замразявани съм съживявала, отнема няколко дни "хранене" всеки ден с ново мляко, то отначало няма и нужда да е нормално количество а просто да си имат. След някой и друг ден започва да мирише като мая за хляб - явно дрождите се съживяват първи, това е нормално. След още ден-два вече си мирише на кефир нормално, тогава е обикновено когато бих вече опитала да видя и на вкус как е и да реша готови ли са за нормално количество мляко или ще ги държа още един ден без да го пия. Но този процес може и седмица да отнеме, то всъщност последния път и от замразени там някъде ми отиде.
Ако е да си ги държиш просто у вас, според мен просто ги замрази, по-малко занимавка е. Връзваш хубаво в пликче да няма въздух при тях и не ги мислиш повече. Аз суших защото си вземах с мен на майната си отвъд океана, а при такова дълго пътешествие дето беше над денонощие тотал и по летища и прочие не мисля че имах друг вариант.
И в момента имам изсушени, понеже реално нямам фризер, че даже и хладилникът ми не е no frost и се налага сравнително често да размразявам, освен че и камерата е по-малка, та замразени ще има да ги мисля. Занесла съм при нашите в един фризер дълбока резерва де, просто при мен имам сухи, за момента това ми е във възможностите да държа.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 14:41 от natka

# 13
  • Мнения: 33 501
Аз днес 3 ден пия кефира ама много лаксативно ми подейства, с колики и спазми. По 2-3 пъти ходя, ще премине ли този ефект?

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 17:52 от mimi.7299

# 14
  • Мнения: 40 597
На мен отдавна не ми действа лаксативно.
Но мисля да го спра или намаля заради отслабването.

Общи условия

Активация на акаунт