Детската библиотека

• 1 917
  • 59
  •   1
Отговори
# 15
Да, енциклопедиите с капачета на различните издателства бяха хит и у нас на тази възраст.

Вече за препоръки, зависи от възрастта, от интересите на детето - около нас момченцата обичаха книги за динозаври и превозните средства, момиченцата - приказки с принцеси, "Двете кралства", Пипи и подобни. Също всички книжки на Джулия Доналдсън, на Джудита Кампело, поредиците за Заек и Мечка, за Клод... Също и български народни приказки, поне на моята дъщеря и досега са ѝ много интересни.

# 16
Съжалявам, за поста. Сега, днес, видях, че не става дума за гимназисти и тийн.
В.такъв случай аз смятам, че са важни всички приказки на Ханс Кристиан Андерсен, братя Грим, Шарл Перо, бг народни приказки, гатанки и пословици, народни приказки на европейските страни, руски приказки и др.
За енциклопедии на този етап не се сещам. Моите лични енциклопедии бяха дебели, формат А4 и бяха поредица за животинското и растителното царство. Не се сещам името на поредицата, но май и тя бе за гимназисти.

# 17
Имам 2-годишно момче, от всичко което съм му купила, към тези е проявил най-голям интерес:

Как да хванеш чудовище и Как да хванеш еднорог на Адам Уолъс
Приключенията на Историчко
Поредицата Защо? Какво? Как?
Поредицата Седмицата на Мишлето
Приказки на Ангел Каралийчев от поредицата Майстори на приказката на издателство Хермес.
Не събуждайте дракона! на Бианка Шулце
Поредицата Как да научиш твоя дракон да...
Под къпиновия храст на Джил Барклем - тази поредица ми е любима от детството, по Диема имаше много красива stop-motion анимация, ако някой я помни.

Имаме и няколко книги с приказки на Братя Грим и Шарл Перо, които също обича да слуша. Аз много харесвам и приказките на Ръдиард Киплинг, но още не съм му ги чела.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 13:24 от Tessaria

# 18
В момента в "Хермес" върви промоция 4 книги за 30лв., имат няколко класически детски книги с интересни илюстрации.

# 19
Моите деца са почти на 3 и 4 години.
Любима книжка в момента е Мечо Пух и всякакви от поредицата (за Тигър, Прасчо, Слонбалон и т.н.). Обожават героите.
Другият фаворит е Франклин. Изчетохме цялата поредица. Прекрасна просто!
Имат много любими книжки и заслуга за това има градската детска библиотека, в която можеш да запишеш детето си от 0+. Продължавам да купувам книги, но градската библиотека определено е магия и дава на децата едно по-различно преживяване.
Препоръчвам следните книжки:
"Дузина понички", Кари Финисън
"Мечта", Евгения Войнова
"Зог", Джулия Доналдсън
"Конфитюрът на Малина", Светла Радивоева
"Щастливата къща", Елена Фелдман
"На лов за зайчета преди лягане", Биатрикс Потър

# 20
  • София/Севлиево
Моите и двамата не обичат да им четa,а предпочитат да разказвам приказки.И аз разказвам-Снежанка, Пепеляшка, Грозното патенце,Косе Босе,Дядо и ряпа и т.н.Някои ги имам на книжки с красиви картинки от баткото,но нито той, нито малкия сега могат да седнат заедно с мен и да четем.Големив, въпреки диагнозата си,се научи сам да чете на 6,до 13-14 годишен четеше,сега няма сила на света, която да го накара да чете...С малкия ще видим как ще е.Засега учим буквички по мъничко (все пак е на 3 и половина,а аз изобщо не съм с амбицията да отглеждам гений и се водя по него -ако иска пишем и четем букви заедно,ако иска играем с колички и т.н.)...

# 21
  • Пловдив
Вкъщи сме на вълна Барбарони и съответно събираме техните книжки. Дъщеря ми много ги харесва.
Разглежда енциклопедии (стари издания имам от моето детство) и харесва най-много тези за морето:

Имаме и едно много хубаво издание на 5-те приказки на Валери Петров с много илюстрации, също я разглеждаме доста често:

Някои от споменатите книги и поредици също съм закупила. В момента си събирам библиотеката (книги за мен и съответно за дъщеря ми).
Като стане по-голяма, ще я запозная с Хъкълбери Фин, Пипи, Патиланско царство, Небивалиците на Доанлд Бисет, Приказки по телефона на Родари.
Също и книгите на Роалд Дал за деца са много хубави. Матилда има от време на време груб език, но като цяло е хубава.
Приказки на Оскар Уайлд, на Ран Босилек.. Всичко я чака да библиотеката ни, стига да има желание да чете 🙂

# 22
За жалост новото поколение е такова, че няма интерес към книгите. С технологиите свикват по светкавичен начин да получават информация и просто няма начин да се заседят с книга в ръка.

Дъщеря ми е на 16г. и не чете!
Аз, като четящ човек, първите години съм й чела книжки всеки божи ден без изключение.
Към момента тя има богат речник и богато въображение. Но уви - не иска да посегне към книга... Казва ми, че й е скучно да седи и да чете, че много бавно се развива историята.

Ето част от детските книжки, които са ми любими, а бяха любими и на нея:
Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада
Пинокио
Алиса в сраната на чудесата
Костенурчето Франклин
Крокодилът Гена
Класическите приказки на братя Грим, Шарл Перо, Андерсен едва ли е нужно да ги споменавам.
Руски приказки.

Книжките за ето това таралежче са с уникални илюстрации и хубав текст
https://www.ozone.bg/instantsearchplus/result/?q=%D0%BA%D1%80%D0 … D0%BB%D1%8A%D1%80

Книгите на Анна Казалис за едно зайче Флопси.
Не ги намирам за купуване. Но ето тук са на първите две предложения.
https://www.bing.com/images/search?q=%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0 … =940&disoverlay=1

Книгите за феи на Сесили Мери Бакър.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 15:41 от utro77

# 23
Оооо, с моето дете и с "Патиланско царство" беше голяма драма, може би най-безинтересната за него книга, чак аз се измъчих докато я чете. Всъщност я прочете на инат.
Друго искам да споделя - всички казват, че личния пример е най-важен...е, аз не съм съгласна с това. Аз чета МНОГО, на детето ми е четено почти ежедневно, все книги, които сам си е избирал, обичал и харесвал. Към момента има богата обща култура, но не чете активно, набавя си информацията от тотално различни източници ✌️

# 24
Четенето на книги, особено на романи и по-дълги произведения, изисква постоянство и усилия. Днес обаче много деца са свикнали с кратки форми – социални мрежи, безкрайно скролване, кратки видеа. Всичко по-дълго ги изморява, защото не са тренирани да се съсредоточават за повече време. Ние израснахме офлайн. За днешните деца е по-трудно.

Когато са малки, родителите им четат – и на тях им харесва. Харесва им вниманието, гушкането, ритуалът. После, когато трябва да започнат да четат сами, е важно не само да ги насърчаваме, но и да подбираме подходящи книги. Парадоксът е, че книжарниците са пълни с издания, но не всичко е стойностно. Родителите трябва да насочват избора, защото децата просто още не са изградили вкус. Това идва с времето и с много четене.

Но четенето не е само книги. Четене са и аудиокнигите. Четене са графичните романи. Четене са комиксите, списанията, дългите блог постове. Въпросът не е дали четат, а какво четат.

Любовта към книгите често започва в скута на родителя, но може да се открие и по-късно. Важното е да им дадем шанс.

# 25
За мен беше интересно да видя как детето хваща да чете книги, които е слушала десетки пъти на аудио - Патиланци, Ванилия, Пипи, Хари Потър и т.н. Мислех, че след аудиото книжните издания няма да ѝ бъдат интересни, но се оказа обратното.

# 26
При нас са голям хит историите от Вълшебната гора. Някои ги помня даже от моето детство и се оказа,че ги знам наизуст.

Харесват се също Басни на Наталия Портман.

# 27
Здравейте! На мен много ми се иска да купя и да чета на дъщеря ми Хари Потър, защото тя много харесва филма. На 6г. е , според вас кое от изданията ще и е най-интересно? Има толкова много вариации, че и аз обърках Simple Smile За сега само 1вата книга мисля

# 28
  • Beyond the stars
Здравейте! На мен много ми се иска да купя и да чета на дъщеря ми Хари Потър, защото тя много харесва филма. На 6г. е , според вас кое от изданията ще и е най-интересно? Има толкова много вариации, че и аз обърках Simple Smile За сега само 1вата книга мисля

Илюстрованата версия на MinaLima https://egmontbulgaria.com/hari-potar-975/1-hari-potar-i-filosof … ii-minalima-p3861

# 29

Илюстрованата версия на MinaLima https://egmontbulgaria.com/hari-potar-975/1-hari-potar-i-filosof … ii-minalima-p3861

O.о страхотно изглежда, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт