Микрорастения - хоби или суперхрана?

  • 1 629
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 13 132
Още не са ми дошли семената и нищо не правя по темата, но следя и се информирам как трябва да процедирам Simple Smile

# 16
  • Мнения: 1 946
Exter, благодаря за предложението за помощ. Възползвам се с възможно най-лаишките въпроси - тарелките имат ли дупки отдолу, всяко растение ли може да се отгледа като "микро" (например рукола става ли), върху семената не се ли слага пръст и колко време стоят така затиснати отгоре?

# 17
  • София
  • Мнения: 1 366
Отговарям веднага Blush
Не се правят дупки на тарелките, затова трябва да се внимава с поливането. Сухата тарелка е по-лека от вече полятата, върху семената не се слага пръст, затова за защита от преполиване е хубаво да се ползва пръскалка, като се внимава струята да не размества вече разпределените равномерно семена. Така семената ще са овлажнени, а почвата няма да е подгизнала. На по-късен етап на растежа вода може да се добавя от някакъв съд само отстрани като се стисне леко тарелката, за да отива директно отдолу в корените. За грахта така е добре, защото семената им са повече склонни да мухлясват, ако са много влажни.

Ето малко снимки от етапите на растежа след засяването.  След първия ден е ясно, че няма как видимо да има растеж, все пак и най-дребните семена имат твърда обвивка и им трябва време да я пробият. Затова ще ви покажа снимки след втория ден какво се случва със семената на мащерката.



Тук вече освобождавам саксията от натиск, но я покривам отгоре, за да останат растенията на тъмно. По този начин те се изправят и издължават в търсене на светлина. Този начин е добре и за изравняване на дължината им. Оставям ги така за няколко дни и след това ги откривам за пълноценен растеж. Някои семена като на магданоза им е нужно малко повече време за покълване, но за повечето това е достатъчно.

Кои растения стават за микрорастения? Много са, можете да разгледате линка за семената, който пуснах, там всички стават. Специално руколата за която питате има много хубаво наситен вкус, става бързо и лесно. Но не гарантирам, че всички ще ви харесат. На мен се оказа, че кориандъра въобще не ми допада. Но пък репички, рукола, броколи, босилек, грах, крес, горчица, киселец, латинка, слънчоглед, чубрица много ми харесаха Blush

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 10:16 от Exter

# 18
  • Мнения: 24 719
Руколата потвърждавам че е вкусна и в такъв размер, аз си засявах известно време за нормално отгледана но все се оливах с гъстотата на засяване... И като поникнеха много повече, отколкото ми трябват си минавах с една ножица и си ги прореждах като една част точно като такива много мънички ми отиваха в салатата.

# 19
  • Мнения: 1 946
Ами честито ми ново хоби Blush. Още утре ще направя проба с рукола, че имам семенца в къщи.
Exter, сърдечно благодаря за поясненията. Би ли могъл да изброиш пособията, от които непременно се нуждаем, за да отглеждаме микрорастения? Досега имам тарелки, вата, пръст и сеялка в листата. Апропо като стана дума за пръст, за какво трябва да внимаваме при избора й?

# 20
  • София
  • Мнения: 1 366
Сеялка не трябва, само за най-дребните семена, като на киселеца, се ползва сеялката. По-важно е да се уцели количеството семена, което да се засее в определения съд /табла, тарелка, саскийка/. Ако ви е трудно да прецените количеството, има много хубави мерителни лъжички, там трудно се бърка



Примерно за грах и слънчоглед е 60мл., за броколи е 5мл., за рукола 2,5мл. и т.н. Ще ви напиша и количествата, с които аз ги правя за малки тарелки, ако някой го интересува Blush
Както писах назад, са ви нужни една пръскалка и някакъв предмет с равна повърхност, с който да бръкнете /да натиснете/ за изравняване на повърхността на почвата, върху която ще засявате. След изравняването може малко да оросите почвата, за да не се търкалят много семената при засяването.
Подложката /ватата/ е за да се застои повече време свежо растението без поливане на тезгяха на готвача, защото не го поливат, докато го изразходват. Но определено много добре поддържа влагата в корените, където и е мястото. Слагате една плочка на дъното и отгоре засипвате с пръст Blush
За самото засяване много удобни са ето тези твърди пластмасови чаши, аз такива съм използвал винаги



Слагате нужното количество семена и с плавно движение наляво-надясно ги разпределяте върху изравнената почва. Ще пробвам с едно видео, дано стане: https://www.instagram.com/culinarengradinar.bg/reel/CoNUmyMo0iM/
Поливате и затискате отгоре с друга пълна с пръст тарелка, за да им тежи. Дори може да слагате няколко тарелки една върху друга, като спазвате правилото - тарелките с най-едрите семена са най-отдолу и нагоре с по-дребните, като отгоре пак слагате една пълна, но незасята тарелка да тежи. При мен поради огромното количество и ограничено пространство съм ги редил по 6-7 една върху друга Grinning Тук в някакъв момент дори колкото и да са мънички, започват да надигат горните тарелки и трябва да се наглеждат да не се обърнат. Хубаво е до покълването да стоят на топло и тъмно.
Следва втория период от отглеждането, където вече покълнали се маха тежестта им отгоре, но отгоре ги закривате с някаква табла или нещо подходящо, за да са на тъмно. това е процеса на издължаване. Идеята освен да се издължат е да се изравнят в растежа си. След около 2 дни се откриват за пълноценния им растеж Blush
Най-добре се чувстват на температура от 20 до 24-25 градуса. При по-ниски температури трудно ще покълнат, при по-високи мухлясват. Ето малко данни от моята метеорологична станция за поддържаната през март температура:



За пръстта - хубавата е с кокос и перлит, те задържат повече влага и я отдават, когато им трябва. Сега съм с една пръст без перлит, но е хубава, води се за разсад и е хубава

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 19:27 от Exter

# 21
  • Мнения: 11 668
А каква е целта на тежестите?

# 22
  • София
  • Мнения: 1 366
А каква е целта на тежестите?
За да се осигури по-добър контакт с почвата при покълването. Ако не им сложите тежест пак ще покълнат, но по-бавно. И има и нещо друго – самите растения се борят с тежестта и така укрепват повече, стават по-силни. Затова написах, че дори малките стръкчета надигат 5-6 пълни тарелки върху себе си. На големите табли дори слагах единични тухли докато покълнат.



И тях повдигат, а след откриването им са силни и готови за следващия етап от растежа Blush

# 23
  • София
  • Мнения: 1 366
Хайде, чакаме снимки Blush

Днес както си гледам Hell`s Kitchen, виждам почти във всички ястия за черни куртки присъства микро грах. Обаче не от градинския сорт, който съм пуснал на предната страница, а грах Афила. Характерното за този грах са мустачките, които правят всяка чиния да изглежда добре. Ако скоро готвя ще добавя и пусна авторска чиния Grinning Дотогава пускам снимка и на двата варианта, за да се види разликата Blush

# 24
  • In transit
  • Мнения: 14 285
Снимки нямам, но да споделя за експеримента ми с микро киселеца. Ами не, не стана по-голям. Grinning Просто поетапно си умира. Има още няколко стръкчета, но грам не са мръднали на височина.

# 25
  • Мнения: 1 946
Ето я моята микро рукола

И като направихме един път пица с нея свърши Blush

# 26
  • Мнения: 24 719
Точно такъв с мустачки съм яла, на място където ядях често декорираха доста от чиниите с това. Много е вкусен, не знам има ли и вкусова разлика с другия или само на външен вид са различни.

# 27
  • Мнения: 1 766
Здравейте!
Реших да опитам да отгледам и да консумираме кълнове и микрорастения. Взех за проба броколи рааб, боб мунг, грах, соя и пшеница.
За кълнове заложих броколи, боб и пшеница.
За микро заложих броколи, грах, боб и пшеница.
От кълновете всички се получиха и доста ни харесаха. Като аз предпочитам броколите, защото са най-ситни и някак нежни. Обаче а микрорастенията нещо не се получиха нещата. Явно в началото преовлажних почвата и започнаха да мухлясват семенцата, както ги бях затиснала. Махнах тежестите и се пооправиха, но грахта май няма да покълне изобщо. (Не съм ги киснала) От микрорастенията най-бързо станаха отново броколите и отново те ми харесаха най-много. Пшеницата и боба са доста пораснали, но особено пшеницата си ми прилича на трева и не знам как да я консумирам..
в обобщение ще кажа, че доста ми харесва идеята да си гледам кълнове, за микрото съм със смесени чувства все още. Сега ще опитам да ги отгледам хидропонно да видя дали ще стане. И трябва да измисля приложение за тях.
След като изхарчим тези мисля да продължа само с дребни семенца.
Вие освен в салати и сандвичи как по друг начин ги консумирате?

# 28
  • София
  • Мнения: 1 366
Ако са много влажни, от топлината мухлясват. Оросявайте само отгоре с пръскалка и да стоят далеч от пряка слънчева светлина. Слънцето вече става силно и не им понася добре.
Грахта ще си покълне, но по-бавно. Обикновено ги накисвам ден преди засяването.
Боб мунк става по същия начин, както грахта, нямат разлика в отглеждането.
Лимец съм гледал, но вкуса и е чиста трева, аз не я харесвам, но съдържа много полезни вещества.



Правил съм студено пресован сок от пшенични поници, много полезен, но отвратителен вкус, въпреки че го разреждах с лимонов и ябълков сок Confused
За салати и сандвичи им е най-подходящото приложение, не е полезно да минават термична обработка, защото ще загубят много от полезните вещества. Но с едни кротони и малко пиле или шунка, става чудна салатка Blush



Тук са мааалко по-големи микрорастения /макро вариант/.

Щом сте отгледали броколите, пробвайте и с репички, кейл/зеле и горчица, те са от "бързите" и постепенно ще им свикнете на отглеждането Blush

# 29
  • Мнения: 13 132
На мен нищо не ми изпратиха от сайта от който уж напазарувах и нямам семена, затова нямам и какво да покажа/пиша Sad, а бях си избрала и ядливи цветя, абе въобще, голям ентусиазъм и еуфория ме беше обзела, само че ТЦ. Ще търся на живо да си купя, мислех до Бриколаж да ида, но имам много работа и не мога да стигна до там, докато го направя, ще се радвам на вашите успехи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт