Отговори
Привет на всички.
За пореден път търся помощ в BG- MAMA....РАБОТЕЩАТА  институция Wink
Обмислям да се преместя ...."на село",  разполагам със терен с  перфректна локация в община Родопи- Пловдив но земята е земеделска и има овощни дървета. Трябва да променя статута преди да си сглобя къщурката.
След много ровене в мрежата  само се обърках и в главата ми е каша. Ако започна сам да си събирам документите  сигурно ще  се пенсионирам преждевременно. Намерих цени от 2000 до 15000(тва е прекалено- рушвет+ хонорар) за услугата. 10 листа  с 10 печата= ?Persevere
Моля, някой , който вече е преминал през този Ад да ме посъветва или да ми даде насоки  стъпка по стъпка.

# 1
  • София
Преди около 5 години един познат искаше да смени статута на земята, за да може да строи. Отне му близо около година и около 1800 лева, които плати на фирма, за да го свърши вместо него.

Много зависи от администрациите, от района, от това дали ще попаднете на читави служители, които искат да Ви помогнат, ако тръгнете сам.

Има ги двете крайности - хора, които си обичат работата и такива, които мразят всички и всичко и само се чудят за какво да се заядат.

# 2
Как ще решиш проблема с инфраструктурните мрежи - ток, вода? Можеш да ползваш фотоволтаици за ел. енергия, но инвестицията е значителна, а резултатът е горе-долу.
Относно застрояването в земеделската земя - имаш 2 варианта:
1. Промяна статута на земята - ПУП-ПЗ + схеми - около 1000 лв, съгласувания + такси - още 1000 лв, заплащане за променената земя - зависи от големината, но и там са от порядъка на 2-3000 лева. Най-голямото препятствие е водата, ако се декларира кладенец, освен схемата, ще трябва да се направи ВК проект за обеззаразяване, съоръжения, охр. зона, за да мине през РЗИ.
Това е лесната процедура ако по ОУПО е предвидено, че на тази земя може да се сменя предназначението за жилищно. Ако по плана е земеделска земя, то трябва Изменение на ОУПО и тогава ПУП и по принцип за един имот е кауза пердута. Разрешава се за група имоти със значителна площ и сериозни инвестиционни намерения и то не винаги.
2. Не се променя предназначението на земята - може да се строи по Наредба 19. Имате право на 10 % застроена площ, при плътност 20% и коеф. на интензивност 0.4. Отнася се за селскостопански сгради с помещение за обитаване. Застроената площ се изчислява от площта на всички притежавани земи в едно землище.
Например искате да строите в имот с площ 1000 м2, притежавате още няколко ниви/пасища с обща площ около 5 дка - 10% от 6000 са 600 м2. Имотът, в който ще строите е: 600*0.2 = 120 м2 сграда може да построите в него. Има една подробност, че помещението за обитаване е 10 % от площта, но на проект се пише - склад, навес, помещение за инвентар, а в действителност ще се ползват за друго.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 09:15 от ее123456

# 3
#ее123456 За втория вариант въобще не ми мина през ума. Благодаря. Ток и ВиК има в близост, за сега трябва  намеря кой да ангажирам със документацията на прилична цена.

# 4
Подготви си поне 1 милион. Има много скрити разходи. Най-малкото ако няма прекаран ток може да те накарат да си направиш трафопост. Той само е 6 цифрена сума.

# 5
#Pastelka Милион?!....  аз тук ли ше строя ако ги имам Simple Smile Въобще ще строя ли?.
Нека се концентрираме върху въпроса все пак.

# 6
# 7
Въпросния имот е в границите на селото и в близост има ток и вода (най- много 60 - 70 метра).Надявам се няма да се налага да купувам собствен трафопост и помпена станция...В крайна сметка  има алтернативни източници. Но ме интересуват етапите и документите, необходими за смяна на статута на земеделската земя, в която има овощни дръвчета.

# 8
Дамата не я мисли, има пари - угажда си. Laughing
В Пловдив мисля, че е ЧЕЗ и не знам как действат. При нас е ЕРП и пробват такива трикове - ако минат.
Преди да се подадат документи за одобряване на проекта се издава едно Становище от съответното дружество, в което пише как да се захрани, какво трябва и кой какво изгражда по трасето. Като не те устройва минаваш на ФЕЦ за собствени нужди, някои от клиентите ни така си решиха проблема.
В конкретния случай нека Ki Ko 765793 първо изясни дали е възможна промяна, като това зависи от предвижданията на действащия ОУПО.

Общи условия

Активация на акаунт