Отговори
# 90
  • у дома
Ъгъл 15 градуса - височината е 1/4 от хипотенузата.

Това от къде?
Пусках височина аз...смятах мазах...до под кривата круша.
Пак ще чета урока тогава за правоъг.триъгълник...това от ъгъл 30 ли градуса следва...?

Намерих го

Това е ОЗ-в първата част,както е сега се ползва без проблем  направо,но ако е във втората част,както точно преди 4г на НВО трябва да се докаже-няма проблем да се използва и там,но без доказателството не се дават всички точки...

# 91
В първата част е това..то е от домашно за ваканцията. Ще погледнем и доказателството..благодаря.

# 92
  • Пловдив

Моля ви за тези две задачи. Мъча се и не мога, и не мога

Тези задачи от училище ли са? Приличат ми на задачи по МОМ?

# 93

Моля ви за тези две задачи. Мъча се и не мога, и не мога

Тези задачи от училище ли са? Приличат ми на задачи по МОМ?

И на мен ми прилича на МОМ...

# 94
Здравейте! Моля за помощ за тази задача по стереометрия от предварителен изпит за ТУ:

Мисля, че построявам сечението правилно, доказвам, че е успоедник, намирам му страните обаче не мога да докажа, че е правоъгълник и съм до там... Моля, ако някой може да ми обясни задачата, ще съм много благодарна Gift Heart

# 95
  • София
Решение на задача от 4 клас

# 96
Имате легенда - умножавате числата в двете долни квадратчета и това е числото в горното.

# 97
Тая задача по-сложна от тия за седми...събори ме направо Joy
Никаква логика не видях в нея...

# 98
  • София
Имате легенда - умножавате числата в двете долни квадратчета и това е числото в горното.
Благодаря, Dincho, Вие сте нашият математически гуру.

# 99
Здравейте! Моля за помощ за тази задача по стереометрия от предварителен изпит за ТУ:

Мисля, че построявам сечението правилно, доказвам, че е успоедник, намирам му страните обаче не мога да докажа, че е правоъгълник и съм до там... Моля, ако някой може да ми обясни задачата, ще съм много благодарна Gift Heart
Май по-лесно ще намериш, че диагоналите на този успоредник са равни, от което ще следва, че е правоъгълник, отколкото да се намерят ъглите... Пробвай Simple Smile
Утре ще разпиша, ако не успееш или някой не предложи нещо друго Simple Smile

ПП: перпендикулярност се доказва и с произведение на вектори = 0

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 00:52 от peneva_a

# 100
Със скаларно произведение ще се получи, обаче няма как да го обясня така. Трябва да е нещо, което е учено по ОП - май в 10 клас по стереометрия или както казваш с диагоналите, но не се сещам как да стане.

# 101
Не съм описвала скоро стереометрични задачи, но... Ако свалим ортогонална проекция на така полученото сечение в равнината на основата, то пак е един успоредник( D2Е2Е1D1).
Височина, медиана, ъглополовяща (в/м/ъ) през С (равностранен тиъгълник е) ще е височина и медина и в D1Е1C...

Височина, медиана, ъглополовяща през S в тр. ABS е такава и в DES  и се проектира в основата върху същата права, която е в/м/ъ през С...
Пресечената точка на диагоналите на успоредника, лежи на отсечката, свързваща средите на успоредните страни и е успоредна на другите две... а тази отсечка лежи на тази в/м/ъ през С, т.е. тя е перпендикулярна на страните, чиито среди свързва... Т.е. докарахме го до правоъгълник.
D1Е1 ┴ D1D2 (току що го получихме)
DD2 ┴  равнина ABС следователно е ┴ на всяка права от равнината, следователно е ┴ и на D1Е1
D1Е1┴  равнината DD1D2 и оттам и на DD1

Леле как смотано го описах, дано нещо се разбира Close

# 102
  • София
Здравейте, може ли помощ за подточка в (7ми клас)

# 103
Докажете, че PMN и ВСМ са еднакви. Те са и правоъгълни, изразете им ъглите х и 90 - х. След това РМО като изразите ъглите му ще получите ъгъл РОМ = 90

# 104
  • София
Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт