Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 614
  • 735
  •   3
Отговори
# 315
  • София
На сайта не виждам информация за общия брой свободни места за тази година. Може би аз нещо пропускам.
Това са цифрите, публикувани на фейсбук страницата на Столична община:

"На 24 март 2025 г. (понеделник) Столичната община ще обяви 13 089 места за прием за учебната 2025/2026 г. в общинските самостоятелни детски ясли, общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община, от които:
➡️ 5 575 в самостоятелни ясли или яслени групи в детските градини
➡️ 5 576 места за 1-ва градинска група в детските градини
➡️ 1 717 места в предучилищните групи в общинските училища
➡️ 221 места за деца, родени през 2021 г., 2020 г. и 2019 г."

Аз съм със смесени чувства за предстоящото класиране - кандидатствах с най-малкото дете за преместване и то със сигурност ще бъде прието в новата градина, което е прекрасно, но за средното дете нямаше място в същата градина, в която местя малкото, както и въобще в градините в новия квартал нямаше място за средното дете, та цяло лято ще се пека на бавен огън дали няма да се окажа с 3 малки деца, посещаващи детски заведения и училища в 3 различни отдалечени един от друг района на София. Късмет на всички на класирането!

# 316
  • СОФИЯ
Прекалено много,1717, са местата предучилищна в училище. Когато се извадят от всички...положението отново е много зле.
Да се класират поне половината кандидатстващи. Всяка поредна година ми изглежда все по-зле и драматично. Това са ДЕЦА

# 317
Най-трагичното е, че не увеличават майчинсвтото, за да ни мотивират да се върнем на работа. Ми както няма ясла какво правим? Дори не дават помощи за всички неприети деца, а само за тези в определени частни ясли, но и в тези определени ясли също няма места.

# 318
  • София
Те не го увеличават умишлено, защото искат да накарат майките да се върнат по-рано на работа. Като Ви увеличат как ще Ви стимулират? По-скоро ще предпочета да си остана още една година.

# 319
Точно това казва и Пастелка, но места за децата няма и какво правим..?! Пълним джобовете на частни ясли, много ме е яд понякога. Аз тази ситуация трудно я обясних на чуждестранния ми шеф и защо не мога да му фиксирам дата за връщане.

# 320
  • София
За яслените групи положението е много зле, спор няма.
 Но аз наблюдавам първа група в две ОДЗ-та в Младост, близки едно до друго (и двете са добри) и не мога да си обясня следното:  В едното (след трансформиране на 2 неусвоени социални места) има 9 места за 8 деца с 15 точки. В другото за две места по социални критерии кандидатстват 4 деца (от които две близначета), а за 3 места по общи критерии - общо 22 деца с 16 и 15 точки. Очевидно за едно от децата в социалната опашка няма място, а при децата по общ ред с 15 точки шансовете  са минимални. „Социалното дете“ щеше да бъде прието от раз в първото ОДЗ, а и някои от другите деца, ако бяха прехвърлени, щяха да има по-големи шансове. Има и още едно ОДЗ, също съвсем близо, в което има 23 места, там ще влязат деца и с по 14 точки ( за него горе-долу е разбираемо, отзивите за противоречиви). Та не мога да разбера – явно децата са записани умишлено там, където няма да бъдат приети, за компенсации ли се борят?

# 321
  • София
Да, има хора дето умишлено искат детето да не е прието. Въпросът е как ги искат след като още получават за Януари/Февруари, а в момента е Май.

# 322
Има и хора които имат конкретни предпочитания за ОДЗ и са склонни да чакат вместо да запишат детето където и да било. Сигурно си имат и баби на които разчитат.

# 323
Сали, коя е градината, в която има шанс за прием с 14т.? Това за Младост си е направо чудо, предвид че няма новооткрити места.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 22:38 от CamiLia

# 324
  • София
CamiLia, 186 -то, Деница. Но говоря за първа градинска група, не за ясла. За социалната опашка няма нито едно дете, чакащо по първо желание, което значи, че всички места ще се прехвърлят. И в Слънчево зайче шансовете за деца с 15 точки са много големи - 29 кандидати с 16 и 15 точки за, по мои сметки, 23 места. Само за посоченото от мен по-горе ОДЗ шансовете са никакви, а не  разместиха децата по другите градини.
https://kg.sofia.bg/#/kindergarten/28

# 325
Да, да разбрах те, че е за градинска.
Хм, наистина съм изненадана. Какво и е на тази градина?
С големият когато кандидатствах 109-то одз беше с противоречиви мнения, даже по-скоро негативни, но накрая и там имаше томбола.
За другото единственото обяснение е, че родителите реално не искат да приемат детето, а участват заради компенсациите.

# 326
  • София
Градината е ок, директорът не.

# 327
  • sofia
И аз забелязах, че с 16 т. имаме 100% шанс в 3 градини (район Студентски), което ме учуди, но дано ни е на късмет и дано сме избрали добра и ни приемат наистина.

# 328
  • София
Има ли някъде обявен час в който ще се извърши класирането?

# 329
Да. Там където обявяват за 5те свободни места за граждани, които да наблюдават как ще се извърши класирането. Пишеше, че ще е в 11 часа. Ето го:

Общи условия

Активация на акаунт