Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 657
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Знаете ли дали местенето на дете от една градина в друга е по-лесно от кандидатстването? Ако се отвори свободно място в желаната от мен градина, а детето в записано в деуга, мога ли да го прехвърля директно или неприетите деца са с предимство и изобщо може ли да участва в следващите класирания?
Преместването става отново с кандидатстване през системата, няма някаква облекчена процедура, защото търсите прехвърляне, а не първоначален прием. Подредеждате си желаната градина в ИСОДЗ и чакате класирания наравно с неприетите - нито децата, надяващи се на смяна на градината, нито неприетите имат предимство едни пред други, по точки се извършва класирането.
В Наредбата за прием има и разписана процедура за размяна на места на вече приети деца. Ако вашето дете посещава градина А и иска да посещава градина Б, а от градина Б има дете от същия набор като вашето, прието по същия ред като вашето (по общ ред, по реда за деца с ХЗ или по реда за деца със СОП), което иска да посещава градина А, и двете семейства са се "намерили" сами, може да се подадат молби от двете семейства до директорките на двете градини за размяна на двете деца, без да се минава през класиране през ИСОДЗ. Но е много трудно да се намери семейство от желаната градина с дете от същия набор като вашето, което точно в същия момент да иска да размени мястото на детето си с мястото на вашето, т.е. тази процедура по размяна изключително рядко сработва, но може да пуснете пост въф фейсбук групата за детските ясли и градини в София, че търсите дете за размяна, като напишете в коя градина и кой набор е вашето и от коя градина търсите дете за размяна.

# 271
Благодаря за подробното обяснение!

# 272
Калкулаторът бъгнал ли се е? Прекалено много места и деца са

Уникални кандидати: 31794
Свободни места (общ + социални): 24078

# 273
  • София
Кандидатите винаги са повече от местата. Накрая винаги нещата се променят, защото малко преди класирането всеки започава да нарежда.

# 274
Кандидатите винаги са повече от местата. Накрая винаги нещата се променят, защото малко преди класирането всеки започава да нарежда.

Знам, но местата трябва да са към 13 хиляди

# 275
  • sofia
Здравейте, не знам тук ли е темата, но моля някой да сподели актуален опит с 16 ДГ и ОДЗ 10 в Студентска община. Също ме интересува 19 ДГ Света София в Лозенец. 🙏🏻

# 276
  • София
Вижте тук дали ще си откриете нещо: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjziobgiZiCSwOWTHJ8pYmpL … mp;fvid=860226636

# 277
хора, ако запиша магисратура, догодина дъщеря ми ще има ли допълнителна 16-та точка?

аз имам изкарана една магистратура държавна редовна, но се чудя на есен да запиша ли платена?, това ще ни даде ли допълнителна точка?, и аз и мъжът ми сме на трудови договори, но точките са само 15 т?
нямаме второ дете и като гледам колкото и да искаме , изгледите да имаме второ някога не са оптимистични, това дете го имаме след 5 години опити инвитро, така че опция породени, многодетни, при нас не важи....

като гледам как с всеки ден се стопяват шансовете й да я приемат в яслена група в район Триадица, направо се отчайвам... ще приемат предимно деца с 16 т, сиурно поне 10 деца с 15 т ще се борят за едно място , а 4 от яслите ще приемат единствено и само деца с 16 т., включително и градината пред блока ни....

# 278
Степента на образование на родителите или следването към момента на класиране при наличен трудов договор няма отношение към точките, гледа се трудов статус и уседналост по адрес.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 21:46 от Faerlina

# 279
  • София
хора, ако запиша магисратура, догодина дъщеря ми ще има ли допълнителна 16-та точка?
Няма да получите допълнителни точки, ако запишете магистратура. Точките за работа и следване са алтернативни - т.е. един родител може да получи 2 т. заради работата си или 2 т. заради това, че е студент, но тези точки не се натрупат, дори родителят да е едновременно студент и работещ.

# 280
Ако кандидатствате за втора ясла вижте яслите(СДЯ) в районите с най-много места и ако приемат детето в такава ясла и я посещава 6 месеца ще има 16т за кандидатстването през следващата година за първа група. Миналата година в СДЯ в Люлин имаше приети деца с 9т за първа ясла.( за втора ясла наплива е по-голям и шанса е на първото класиране) Моето дете посещава СДЯ в съседен район и е с 16т за предстоящото класиране и отново не е сигурно, че ще е прието където искаме.

# 281
Здравейте!
Като влезне близнак, то автоматично влиза и другият, нали?

# 282
# 283
В таба с кандидатурите виждам, че има следното съобщение и чек бокс (по-долу). Трябва ли да се селектира, въпросния чек бокс и да се натисне Заяви, за да участваш в класирането, или само добавянето и подреждането на желанията нарежда детето в списъците за кандидатстване? след като селектирах трите си избора, видях, че името и номера на детето ми се появи в списъците за съответната ясла, и затова не разбирам за какво изобщо е този бутон чек-бокс и бутон Заяви. За пръв път ползвам системата и ми е объркващо. Моля за насока от по-опитните. В ръководството на потребителя нищо не намерих за този чек бокс и бутона. Благодаря!

Детето ви е навършило минималната възраст за кандидатстване в общинска СДЯ. Може да кандидатствате, ако има разкрити групи за този набор, показани на екрана.
Алтернативно, имате възможност да заявите желание за кандидатстване, което да ползвате за получаване на компенсации като изберете чек бокса за потвърждение на желанието.

Под него има чек бокс.

Искам да заявя желание за кандидатстване в общинско детско заведение.

# 284
  • София
В таба с кандидатурите виждам, че има следното съобщение и чек бокс (по-долу). Трябва ли да се селектира, въпросния чек бокс и да се натисне Заяви, за да участваш в класирането, или само добавянето и подреждането на желанията нарежда детето в списъците за кандидатстване?
Детето ви е във възраст, в която може да редите желания - само подреждането на желанията в секция Кандидатури в профила на детето е достатъчна (супер е, че сте проверили, че детето излиза в списъците Чакащи за съответните градини - това е начина да се уверите, че всичко е наред с кандидатстването).
Чекбоксът се ползва за деца, които все още нямат право да кандидатстват, но вече посещават частна ясла или се отглеждат от детегледачка. Маркирането на чекбокса при тях замества кандидатстването за целите на компенсациите. Изискване за получаване на компенсации е детето да е кандидатствало, но да не е прието. Право да получават компенсации имат децата, навършили 3-месечна възраст. Но в системата за ясли и градини на Столична община децата могат да кандидатстват за първи път през месец май в годината, следваща годината на раждане. Т.е. примерно дете родено януари 2024 г. може да кандидатства за градина чак през май 2025 г. за прием от септември 2025 г. Майката обаче може да се е върнала на работа преди детето да стигне изобщо до класиране за общинска ясла, съответно да го е записала в частна ясла или да е наела детегледачка. Такава майка преди май 2025 г. не може да покрие изискването за кандидатстване и неприемане на детето, съответно поставяне на тикчето в този чекбокс в случаите на дете, което все още няма право да кандидатства през системата, за целите на компенсациите се приравнява на кандидатстване и неприемане на детето и ако семейството отговаря и на останалите условия за компенсация, ще получи такава, нищо че детето реално все още не е кандидатствало за място в общинска градина.

Общи условия

Активация на акаунт