Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 646
  • 735
  •   1
Отговори
# 285
Благодаря Ви много за разяснението!

В таба с кандидатурите виждам, че има следното съобщение и чек бокс (по-долу). Трябва ли да се селектира, въпросния чек бокс и да се натисне Заяви, за да участваш в класирането, или само добавянето и подреждането на желанията нарежда детето в списъците за кандидатстване?
Детето ви е във възраст, в която може да редите желания - само подреждането на желанията в секция Кандидатури в профила на детето е достатъчна (супер е, че сте проверили, че детето излиза в списъците Чакащи за съответните градини - това е начина да се уверите, че всичко е наред с кандидатстването).
Чекбоксът се ползва за деца, които все още нямат право да кандидатстват, но вече посещават частна ясла или се отглеждат от детегледачка. Маркирането на чекбокса при тях замества кандидатстването за целите на компенсациите. Изискване за получаване на компенсации е детето да е кандидатствало, но да не е прието. Право да получават компенсации имат децата, навършили 3-месечна възраст. Но в системата за ясли и градини на Столична община децата могат да кандидатстват за първи път през месец май в годината, следваща годината на раждане. Т.е. примерно дете родено януари 2024 г. може да кандидатства за градина чак през май 2025 г. за прием от септември 2025 г. Майката обаче може да се е върнала на работа преди детето да стигне изобщо до класиране за общинска ясла, съответно да го е записала в частна ясла или да е наела детегледачка. Такава майка преди май 2025 г. не може да покрие изискването за кандидатстване и неприемане на детето, съответно поставяне на тикчето в този чекбокс в случаите на дете, което все още няма право да кандидатства през системата, за целите на компенсациите се приравнява на кандидатстване и неприемане на детето и ако семейството отговаря и на останалите условия за компенсация, ще получи такава, нищо че детето реално все още не е кандидатствало за място в общинска градина.

# 286
Здравейте, ако има обявени 2 места за хронични заболявания, но само 1 кандидат, то другото място прехвърля ли се към чакащите по общ ред?
И как всъщност се случва въпросният жребий? На 9ти май ли обявяват официално резултатите и пак ли в системата гледаме?

# 287
  • София
По спомен изпращаха имейл, че детето е прието.

# 288
Здравейте, ако има обявени 2 места за хронични заболявания, но само 1 кандидат, то другото място прехвърля ли се към чакащите по общ ред?
И как всъщност се случва въпросният жребий? На 9ти май ли обявяват официално резултатите и пак ли в системата гледаме?
На това класиране това място няма да се прехвърли. Само незаетите социални се прехвърлят.
Системата дава на всяко дете, което отива на жребий, случаен номер. Децата с най-малки номера влизат.
Доколкото четох следобяд на 09.05. ще получим имейл независимо дали детето е прието или не. Blush
П.С. На 1ва страница е обяснено за местата за хронични заболявания:
На първото текущо класиране (29 август) част от незаетите места за деца с хронични заболявания (ХЗ) и специални образователни потребности (СОП) ще бъдат прехвърлени по общ ред и за тях ще могат да кандидатстват и да ги заемат деца, кандидатстващи по общ ред (не очаквайте и не се надявайте на много свободни места – единични са местата, които се появяват в детските заведения от това прехвърляне).
Like_Smoke, колко деца се борят при вас за свободните места? При нас са 86 деца и 30 свободни места. Ужас някакъв. А има и по-зле. Confused За второ и трето желание въобще не се надявам. Нула % шанс ни се дава там.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 10:06 от Bobby®

# 289
  • София
Понеже темата се казва Страсти, да си кажа и аз. Моето дете има 15-17% шанс за класиране (зависи дали ще направя разместване в първото желание). Доколкото разбирам в района ни има 95 свободни места за първа яслена група, това при положение, че когато кандидатства голямото дете само в най-близката градина имаше две нови яслени групи. Сега да не излъжа, ама по спомен 50 свободни места да са били. Ще проверя по-късно как е било точно. В същата градина тази година са нула. В съседната също нула. Каква може да е причината освен липса на персонал? Имат ли право да премахнат изцяло яслените групи? Чух и нещо друго интересно: след първа яслена група децата се поемат от госпожите и тази група се нарича вариант. Тоест не е задължително да бъдат гледани от медицински сестри като преди. Това нещо ново ли е? Ако може някой по-запознат да коментира, ще съм благодарна.
Иначе тръпката ми за девети я няма никаква. Дано дечицата, които ги приемат, знаят какви късметлии са в живота. ❤

# 290
Има такива, които са с късмет, има и такива, при които друго нещо е определящо и със сигурност зная за такива случаи. Така че като си смятам шанса, зная, че реално е по-малък.

# 291
Elle, да не би да е Възраждане районът? Немалко мои познати майки ще се пробват с ясли в Люлин заради този проблем там.

За децата не знам, но родителите със сигурност осъзнаваме какъв късмет имат(имаме). Поне ние. Миналата година в нашия район, Красна поляна, влизаха в първа яслена група деца с под 15 точки. Сега, като разгледах местата, опашките - ще има жребий за деца с 15 точки навсякъде. И местата тази година са по-малко от миналата.

# 292
Да, и аз хвърлих един поглед на местата за яслени групи и определено положението е по-зле от миналата година. Явно с всяка година ще става все по-зле.

# 293
Elle, да не би да е Възраждане районът? Немалко мои познати майки ще се пробват с ясли в Люлин заради този проблем там.

За децата не знам, но родителите със сигурност осъзнаваме какъв късмет имат(имаме). Поне ние. Миналата година в нашия район, Красна поляна, влизаха в първа яслена група деца с под 15 точки. Сега, като разгледах местата, опашките - ще има жребий за деца с 15 точки навсякъде. И местата тази година са по-малко от миналата.
Младост е района.
95 са всички места за 2024 набор

# 294
  • София
Само да вметна, че не само деца от Младост влизат там. Полигона също е към район Мшадост, а децата не са хич малко в квартала.
Дъщеря ми 2020 имаше шанс 0% по калкулатор да влезне, но все пак успя в Младост. Просто късмет… голям!

# 295
  • София
Каква може да е причината освен липса на персонал? Имат ли право да премахнат изцяло яслените групи? Чух и нещо друго интересно: след първа яслена група децата се поемат от госпожите и тази група се нарича вариант. Тоест не е задължително да бъдат гледани от медицински сестри като преди. Това нещо ново ли е? Ако може някой по-запознат да коментира, ще съм благодарна.
Иначе тръпката ми за девети я няма никаква. Дано дечицата, които ги приемат, знаят какви късметлии са в живота. ❤
Липсата на персонал е причината за намаляването на яслените групи, друга причина може да е предстоящ ремонт в конкретно детско заведение, но цялостно - няма хора, желаещи да работят в яслите и имащи подходящо образование за целта.
Групите Вариант ги има отдавна, но не във всяко детско заведение и не официално - т.е. в системата няма прием за група Вариант. С тези групи се заобиколят изискванията на нормативната уредба относно яслите - за яслите има други изисквания за образованието на отглеждащия децата персонал, по-малка бройка деца по норматив и т.н., които в група Вариант, която се води градинска, а не яслена, не се спазват. Което не прави групите Вариант лоши - в много от тях работят чудесни педагози, които се грижат много добре за децата.

# 296
На това класиране това място няма да се прехвърли. Само незаетите социални се прехвърлят.
Системата дава на всяко дете, което отива на жребий, случаен номер. Децата с най-малки номера влизат.
Доколкото четох следобяд на 09.05. ще получим имейл независимо дали детето е прието или не. Blush
П.С. На 1ва страница е обяснено за местата за хронични заболявания:
На първото текущо класиране (29 август) част от незаетите места за деца с хронични заболявания (ХЗ) и специални образователни потребности (СОП) ще бъдат прехвърлени по общ ред и за тях ще могат да кандидатстват и да ги заемат деца, кандидатстващи по общ ред (не очаквайте и не се надявайте на много свободни места – единични са местата, които се появяват в детските заведения от това прехвърляне).
Like_Smoke, колко деца се борят при вас за свободните места? При нас са 86 деца и 30 свободни места. Ужас някакъв. А има и по-зле. Confused За второ и трето желание въобще не се надявам. Нула % шанс ни се дава там.
Благодаря ти за обобщената информация!
Ами малката кандидатства в три от близките градини. В тази, в която е на 1во желание са нещо като 19 деца за 6 места. Обобщено за квартала не знам.
Чувам всякакви конспирации, записване по втори начин, деца с фалшиви допълнителни точки и т.н., но честно казано не мога да го мисля толкова - каквото стане.

# 297
Здравейте.
Във нашата градина в Красна поляна 126 Тинтява
Се освободиха 2 места за набор 2020 г.

Аз искам друго да попитам.
Има ли тук в темата мами на деца родени 2020 г и смятат да посещават подготвителна група в училище вместо детска градина.

# 298
Здравейте! За следващите класирания остават ли същите желания от 1-во класиране, или се редят наново изцяло, като не се взема под внимание какви са били желанията на 1-во класиране?
Също за компенсации достатъчно ли е имаме само 1 желание в нашия район и има ли значение , ако има повече от 1 желание на кое място е яслата от нашия район, за да може да използваме компенсацията?

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 15:25 от nedenese

# 299
Според вас има ли смисъл да се редят повече от 3 желания като дори по 2-ро и 3-то калкулаторът дава 0% шанс? Чудя се дали да нацъкам още някакви. Гледам, че има и хора с по 7-9 точки от ниско желание- Явно хората редят по повече желания. Аз съм наредила само 3-те, за които получаваме допълнителни точки. Вие как процедирате?

Общи условия

Активация на акаунт