Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 621
  • 735
  •   1
Отговори
# 330
Миналата година получих заветния имейл в 13:21, помня го с точност. Но бях от първите, във фб групата до късния следобед получаваха.

# 331
  • София
Благодаря  Bobby@, ще бъде доста инфарктен ден, те да пращат имейли, но не е ли по-бързо и лесно първо да публикуват в сайта резултатите.
Няма лошо да има граждански контрол, но след като компютър върши всичко и да има манипулация, не виждам как някой ще разбере.

# 332
Сайтът е много вероятно да падне в първите часове след класирането.

# 333
Иска ми се само да внеса малко яснота относно "помощите" - това са пари отпускани за всяко българско дете, тези които са приети в държавни градини също получават тази сума под формата на бюджет за градината. Да, има родители, които поради различни фактори предпочитат да влагат пари от заплатата си за частна градина. Случаи много, например детето може да има някакво изоставане в развитието или учебните си способности, при което в частна градина има много повече условия да се навакса и да се обръща внимание на детето. Има деца, които като не са били приемани няколко години вече са намерили своето място и среда, чувстват се щастливи, а родителите спокойни. Създали са си вече живот и рутина, не винаги семейството може или иска да се пренастрои. Отделно в някои общини териториите са огромни, при нас има места в две съседни села, които са към нашата община, като километри са близо, но сутрин и вечер трафика е убийствен.
Друг проблем са болестите, директор на държавна градина в прав текст ми каза "о, вие очаквате бебе? Да знаете, че голямото дете непрекъснато ще е болно, нямаме механизъм да не приемаме болни деца, родителите носят фалшиви бележки или плачат, че не им дават отпуска или ги заплашват заради болнични, при нас има болни деца" и това на фона, че в частната градина детето ми боледува 2 пъти годишно... мерси.

Така че родителите на деца, които са в частни градини по никакъв начин не ощетяват никого. Напротив - освобождават места за тези, които нямат финансова възможност да си плащат градината дори с компенсации. Самата система е измислена тъпо.

# 334
  • София
Не мисля, че някой е обвинил децата в частните детски градини. Да не мислите, че само в държавните детски градини се приемат болни деца? Абсолютно, не. В частните пък съвсем понякога е разпасано положението.
Въпросът е детето да е добре гледано било то в частна или в държавна такава. Всеки прави своят избор и не мисля, че някога има право да съди друг.

# 335
Просто през годините ми прави впечатление, че има или неразбиране или открита враждебност и негативизъм. Темата беше загатна няколко страници назад, за това споделих мнението си. В страницата във фейсбук непрекъснато има грозни упреци.

Да, зависи от частната градина и ясла. В първата на сина ми се пращаха болни непрекъснато. Сега не е така. Той изкара рсв и директорката беше казала, че в периода на епидемията дори с бележки от лекар кашлящи деца няма да се приемат. Понеже имаше остатъчна кашлица го върнахме в градината след 16 календарни дни отсъствие с две бележки от двама лекари, че е здрав. Това не попречи на бебето дс се разболее и да сме на косъм от болница, но стават такива неща. Нормално е. Просто и персонала и родителите в нашата си градина са отговорни

# 336
  • София
Съмнявам се някой родител да му пука за тази ситуация. Всеки избира най-доброто за неговото си дете. Колкото и да не ме разбират или пък да си злобеят все тая тъй като в край на сметка не са в мойте обувки Simple Smile Казвам го като човек с две деца в държавна градина, който никога не се е интересувал кой какви схеми ще върти, за да може детето му да е добре. И пак казвам, те тия хора взимат някакви компенсации, но като гледам с колко месеца назад направо не знам как се оправят...

# 337
  • София
Просто през годините ми прави впечатление, че има или неразбиране или открита враждебност и негативизъм. Темата беше загатна няколко страници назад, за това споделих мнението си. В страницата във фейсбук непрекъснато има грозни упреци.
Нито има неразбиране, нито негативизъм, нито враждебност, още повече  "открита". На мен лично ми направи впечатление това струпване на деца с, на практика, нулеви шансове на фона на градини с по-добри възможности за прием и се зачудих на какво се дължи, без да давам някакви оценки за действията на родителите. Всеки преценява кое е подходящо за неговото дете.
Има доста притеснени родители покрай приема и не е необходимо да напрягаме темата.

# 338
Да кандидатстваш с нулеви шансове - ок, но има и такива, които кандидатстват при много големи шансове, приемат ги и не си записват децата... Заради такива моето дете не влезе.

# 339
Нито има неразбиране, нито негативизъм, нито враждебност, още повече  "открита". На мен лично ми направи впечатление това струпване на деца с, на практика, нулеви шансове на фона на градини с по-добри възможности за прием и се зачудих на какво се дължи, без да давам някакви оценки за действията на родителите. Всеки преценява кое е подходящо за неговото дете.
Има доста притеснени родители покрай приема и не е необходимо да напрягаме темата.
Не, не говоря за темата тук.  Може би не избрах момента или контекста да споделя гледната си точка.
Но определено има открита враждебност и грозни коментари. Просто не сте им обръщали внимание и не са ви засягали. Аь години наред ги чета и дори слушам.

Не мисля, че подобен диалог напряга темата. Никой не говори нападателни, обидно или заядливо.

# 340
  • София
Те темите дето напрягат са доста, но единственият проблем тук е, че местата са по-малко от кадидастващите.

# 341
Да кандидатстваш с нулеви шансове - ок, но има и такива, които кандидатстват при много големи шансове, приемат ги и не си записват децата... Заради такива моето дете не влезе.

И моето не влезе заради такова дете, беше първи в списъка на некласирани, имаше 2 класирани деца и едното не го записаха. Честно не знам защо го правят. Естествено на следващото класиране също не влезе моето дете, но ако детето, което не се записа го нямаше, щеше да влезе.

# 342

Според мен причината за това е, че имаш само един ден на отворените врати, който ако го изпуснеш, то няма как да прецениш дали ти харесва мястото или не. В крайна сметка за тези хора, ако целта бе да не влезнат в държавна, щеше да е по-добре да получават компенсации.

# 343

И моето не влезе заради такова дете, беше първи в списъка на некласирани, имаше 2 класирани деца и едното не го записаха. Честно не знам защо го правят. Естествено на следващото класиране също не влезе моето дете, но ако детето, което не се записа го нямаше, щеше да влезе.
Хм, не мога да кажа дали случая е същия, но миналата година ни изтеглиха на жребий в доста желана градина. След среща разговор с директорката относно дерето ни, аз подадох официален отказ от записване и мястото се освободи на второ класиране.
А тези деца не са записани или какво се е случило?

# 344
  • София
Ако имаш такъв изобщо тъй като доста градини не предоставят ден на отворени врати.

Общи условия

Активация на акаунт