Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 593
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
  • София
При мен имейл получих в 12.20 часа.
Приети сме във 123 училище.

Класирането за училищата не е ли Юни месец?

# 376
То във Витоша ако ви бяха приели банкет трябваше да вдигнете. Blush Най-близката ми градина е във Витоша, но ние сме район Овча купел. Много се ядосвах докато не разбрах, че във Витоша е още по-зле положението. Не че ни приеха и в нашия район.
Ами има 3 приети деца с 15 точки , на късмет разбира се. Да им е честито!

# 377
Да кандидатстваш с нулеви шансове - ок, но има и такива, които кандидатстват при много големи шансове, приемат ги и не си записват децата... Заради такива моето дете не влезе.

И моето не влезе заради такова дете, беше първи в списъка на некласирани, имаше 2 класирани деца и едното не го записаха. Честно не знам защо го правят. Естествено на следващото класиране също не влезе моето дете, но ако детето, което не се записа го нямаше, щеше да влезе.
Хм, не мога да кажа дали случая е същия, но миналата година ни изтеглиха на жребий в доста желана градина. След среща разговор с директорката относно дерето ни, аз подадох официален отказ от записване и мястото се освободи на второ класиране.
А тези деца не са записани или какво се е случило?

Не са записани, да. Нямам представа каква им е причината, но е факт, че прецакаха мен и детето ми, което цяла година става в 6 за да ходи на ясла през 5 квартала и да може да стигне до 8:30. За щастие благодарение на допълнителната точка днес най-накрая влезе в градината до нас.

# 378
При мен имейл получих в 12.20 часа.
Приети сме във 123 училище.

Класирането за училищата не е ли Юни месец?
Това е кандидатстване за 3 та група в училище.
От Септември месец.
Само, че ще отидем да видим условията и евентуално ще го запишем.
Но ако на него не му харесва ще си остане в градината.

# 379
sweet_memory, сърдете се само и единствено на общината/държавата, че сме на това дередже с детските заведения!! Изказванията ви са абсурдни!

# 380
Да кандидатстваш с нулеви шансове - ок, но има и такива, които кандидатстват при много големи шансове, приемат ги и не си записват децата... Заради такива моето дете не влезе.

И моето не влезе заради такова дете, беше първи в списъка на некласирани, имаше 2 класирани деца и едното не го записаха. Честно не знам защо го правят. Естествено на следващото класиране също не влезе моето дете, но ако детето, което не се записа го нямаше, щеше да влезе.
Хм, не мога да кажа дали случая е същия, но миналата година ни изтеглиха на жребий в доста желана градина. След среща разговор с директорката относно дерето ни, аз подадох официален отказ от записване и мястото се освободи на второ класиране.
А тези деца не са записани или какво се е случило?

Не са записани, да. Нямам представа каква им е причината, но е факт, че прецакаха мен и детето ми, което цяла година става в 6 за да ходи на ясла през 5 квартала и да може да стигне до 8:30. За щастие благодарение на допълнителната точка днес най-накрая влезе в градината до нас.
Аха..точно родителите са ви прецакали.
Ходило е през 2 квартала, защото сте държала на градина с точка. Което отново е продукт на системата. Мен кой ме прецака като въпросната точка я даваха и махала два пъти през годините?

И аз пак не разбрах като е свободно мястото за следващите класирания как някой е прецакан? Самият факт, че на такива родители не се отнема наказателна точка за следващите класирания означава, че няма нищо нередно в действията им и те не са санкционирани.
И ви питам и двете дами на тая позиция - ако на вас в прав текст директорката на градина ви каже, че детето ви ще е нещастно там, вие ше го запишете ли?

Много обичаме да съдим и да имаме виновни ,обаче рядко можем с емпатия да се поставим на мястото на друг. Повярвайте ми изобщо не ми е било лесно да взема това решение. Нито в момента ми е лесно по майчинство да плащам 1300 лв градина. Но го правя с цената на много жертви. Защото за мен доброто на децата ми е на първо място. И да ми се каже, че детето ми е виновно вашето да не влезе е толкова абсурдно и грозно, че няма на къде. Всички деца имат равни права пред закона. Всички. Системата е сбъркана. Че 10 чоявка около мен се поздравяват, че децата им не са приети и още 10 плачат, че не са приети . .. и не, не са виновни родителите за това!

# 381
Да, държала съм на ясла с точка, защото 1. Имаме апартамент и в другия район. 2. Имаше най-много места защото са 6 групи само ясла. 3. Исках да влезе в градината до нас, за да не пътувам по 3 часа до работа. 4. Исках да влезе в държавна градина. Когато се редят желания трябва да се мисли искаме ли детето ни да е прието точно там, ако не, не редим желанието. Не е нужно да се редят 20 желания. Но да ти приемат детето в квартал с дефицит на места и да не го запишеш, защото не си искал наистина да ходи в тази градина,  за мен е безотговорно. А най-интересното е, че точно тези, които не искат, ги приемат.
Когато е първия от неприетите и този пред него не се запише си е прецакване, защото ако предишния номер го нямаше, щеше да влезе.
А за градината, би трябвало да я проучите преди да я наредите, аз ходих на ден на отворените врати на градината на 6то желание, защото ако беше прието, щеше да ходи там. Вярно е, че не всички правят такива дни, но има варианти да се проучи.
А че системата е виновна спор няма. Никой не може да ви каже как ще се чувства детето ви, без да сте опитали.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 14:36 от sweet_memory

# 382
Пишат се три градини. Това е задължително условие. Писала съм тази, в която има най малък шанс дс бъде прието.
Този диалог не води до нищо конструктивно. Всеки прави избори. Единствената мотивация да разкажа нашата история беше да споделя, че не е редно да се съди и обвинява, без човек да знае какви са мотивите на другите. И че нито аз, нито другите родители в сходна ситуация са виновни за вашата ситуация. Виновна е дисфункциониращата система.
Ако я нямаше тази точка детето ви нямаше да ходи през два квартала в трети нали? Системата позволява ли ви да ви приемат с предимство в градината под балкона ви? Не, нали? И още доста подобни въпроси и казуси има.

А какво би трябвало или не да правя, моите уважения, обаче не е ваша работа. Както на мен не ми е работа да ви обясня, разни други неща свързани с вашето си дете.

Не са виновни онези, които си плащат, не са виновни онези с фалшивите бележки за болести, не са виновни управата, заради липсата на воля и желание да се справи с проблема. Не виновни са ви родителите, които официално се отказват и освобождават място за друго дете. Сериозно?

А за една цяла градина с групи за всички набори, за които няма персонал пак ли ние сме виновни? Стига моля ви. Това е толкова много пластов проблем ..
Аз напускам тази дискусия. Безсмислено е

# 383
Здравейте, честито на печелившите, ние не сме от тях 😀. Имам въпрос след крайния срок за записване на приетите на първо класиране, има ли в системата обновени списъци със свободни места в случай, че има такива(преди второто класиране)?

# 384
Като няма място в квартала щеше да ходи през 2 квартала, защото ще на почти 4г. в първа група, няма как 2 години да стоя без доход.

# 385
  • София
Здравейте, честито на печелившите, ние не сме от тях 😀. Имам въпрос след крайния срок за записване на приетите на първо класиране, има ли в системата обновени списъци със свободни места в случай, че има такива(преди второто класиране)?
В 16 часа на 23 май ще станат окончателно ясни свободните места за второ класиране (част от тях ще са видими в системата и преди това) и родителите ще имат 1 час време да пренаредят при нужда желанията - системата се затваря в 17 часа на 23 май за второ класиране.

# 386
В 16 часа на 23 май ще станат окончателно ясни свободните места за второ класиране (част от тях ще са видими в системата и преди това) и родителите ще имат 1 час време да пренаредят при нужда желанията - системата се затваря в 17 часа на 23 май за второ класиране.
По ваши наблюдения има ли много незаписали се след първо класиране? Аз така се отчаях, че хич не ми изглежда като перспектива второ/трето класиране

# 387
  • Бургас
.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 22:52 от SanyaM_

# 388
  • София
sweet, няма първо неприето дете. Всички деца, които се въртят на томбола, са с еднакъв брой точки и с равни шансове. Дали дадено дете е  посочено на първо или пето място в редицата на неприетите, няма никакво значение.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 21:55 от sali

# 389
Аз мисля, че sweet е права. Подредени са по номера, който им е дала системата. Първото некласирано е с най-малкия номер и би влязло, ако някое дете което е класирано не бъде записано.
Но има всякакви случаи, при които децата не са записани. Ето сега четох за една майка, чието дете е прието, но преди седмица са я съкратили. А тя не е променила статуса си в системата. И сега ще й откажат записване.

Общи условия

Активация на акаунт