Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 556
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
Аз мисля, че sweet е права. Подредени са по номера, който им е дала системата. Първото некласирано е с най-малкия номер и би влязло, ако някое дете което е класирано не бъде записано.
Но има всякакви случаи, при които децата не са записани. Ето сега четох за една майка, чието дете е прието, но преди седмица са я съкратили. А тя не е променила статуса си в системата. И сега ще й откажат записване.
Знаете ли дали за второ класиране ще се генерират номера повторно или се запазват номерата/подредбата от първото класиране?

# 391
  • София
Всеки път номерата са случайно генерирани наново.

# 392
Не знам, но логиката ми казва, че номерата трябва да са нови.

# 393
  • София
По ваши наблюдения има ли много незаписали се след първо класиране? Аз така се отчаях, че хич не ми изглежда като перспектива второ/трето класиране
Почти всички приети се записват - тук-там може да се появи някое единично място от незаписано дете, но не разчитайте на прием на второ/трето класиране. Вече няма отделни опашки по общи и социални критерии, т.е. най-отгоре на опашката с чакащи за тези места може да има деца с над 16-17 т., освен това масово родителите от района, които се стремят към прием в общинска градина, а не кандидатстват само заради компенсациите, ще посочат като желания градините с въпросните единични места, т.е. опашките за тях ще набъбнат.

Нови са номерата за всяко класиране и за всеки жребий. Т.е. ако примерно в рамките на едно класиране детето се е врътнало на жребий в 2 различни градини по първо и второ желание, то е получило различни случайни номера за двата жребия. На следващо класиране, ако това дете пак попадне на жребий, пак ще има нов, различен от предходните, случаен номер.

# 394
Дух, сама се идентифицираш, а изобщо не става въпрос само за теб, макар че и ти не си го обмислила много добре. Няма какво да ми се напомня за предучилищна, аз изобщо не я споменавам. В моя случай вероятността да се влезе беше 80% и да, детето ми щеше със сигурност да влезе, ако не бяха отписаните. Имали право, нямали право, изведнъж "открили", че нещо в документите им не е в ред - фактът е такъв.
Иначе можеше и да се взима под внимание подредбата от първото класиране за второ и трето, ако се очаква, че винаги ще има проблеми със записването на няколко деца.

# 395
То хубаво не я споменаваш, но моят случай е такъв:)
Не става въпрос за мен, а за начина на мислене и нуждата от виновни. За поредното разделение в обществото. Ето една жена забравила да махне точки за работа. То подигравки, То чудо във фейсбук. Питам се аз дали мен ако съкратят и се чудя как ще оцелявам ще се сетя да махам точки. Това ме влудява, тази нападатлност и високомерие, че всичко знаем, че дуг ни е виновен. Аз съвсем открито си споделих историята и не ми е особено лесно да говоря за проблемите на детето си.
Отидох в градината с два документа - отказ от записване и заявление за започване. До поредно се чудех дали ше успеем финансово. И след разговора с директорката отказах мястото. Сигурно има и хора злоупотребяващи, но съм сигурна, че далеч не са толкова много и не те са основния проблем. Зад всяко решение като моето седи един детски живот. И да аз разбирам страха на родителите и всичко около финансите. Разбирам яда и болката, че детето не е прието. Моето не беше прието ма стотици класирания. Приеха го на 4 години, когато вече имаше история и контекст. Така че съм била и от двете страни и и разбирам много добре всичко

# 396
Аз пак да питам, за да ми е спокойно. Детето ми ходи на държавна ясла (градина с яслени групи). Има какво да се желае от яслата, но се надяваме в първа градинска група да е по-добре. Пробвахме все пак да го преместим в по-близка и уж по-добра градина, но не се получи. Нищо не трябва да правя сега, нали? Мястото в сегашната градина му се пази и не трябва някакъв action от наша страна? Благодаря предварително.

# 397
  • Sofia
Да, оставате си в старата градина.
Самото класиране не отписва детето.

# 398
Поради някакви неведоми за мен причини тази година имаше ужасно много места за първа ясла в район Овча купел. 55% шанс за влизане с 15 точки в 66 СДЯ не са никак малко.
Като знам едно време, преди 5 години, че имаше 13% шанс за прием пак с макс точки за първо дете и ми става жално.
Добре, че беше точката от ЧДЯ, че да вържем някакво класиране чак на жребий август месец тогава. Какъв абсурд.

Благодарение на него сега сестра му е приета първа яслена. Иначе сигурно през същите мъки трябваше да минем отново. За 5 години нищо, ама нищо в системата не е мръднало, освен наличието на ужасяващ брой ЧДЯ с точки, които лишават всички неприети деца в яслена възраст от възможност да се класират за първа градинска група. Само в район Овча купел ги гледах, че са над 100 места! 100 деца с допълнителна точка от ясла, освен СДЯ.
Пълен абсурд. Пълен. За справка, преди 5г. беше една.

# 399
При постъпване на дете в ново учебно заведение (да приемем на 15.09., като до 14.09. посещава предишното), трябва ли да се подготвят всички изследвания и контактна бележка, които се искат от непосещавали деца?

# 400
  • Sofia
И моето дете не е прието. Меко казано към бясна късо знам какви данъци плащам на държавата.

# 401
И моето дете не е прието. Меко казано към бясна късо знам какви данъци плащам на държавата.
Това колко пъти съм го писала във форума. След това почват да ме нападат, че държавата не ми е длъжна... Не съм родила децата за държавата, а за себе си... Поне сме получили най-дългото майчинство (нищо, че трябва да си бройм жълтите стотинки). Всякакви такива изказвания. На мен също ми е писнало. Сега ще трябва да вадя хиледарки за частна, а дори помощи няма да ми дават, защото не е от Божия списък.

# 402
Поради някакви неведоми за мен причини тази година имаше ужасно много места за първа ясла в район Овча купел. 55% шанс за влизане с 15 точки в 66 СДЯ не са никак малко.
Като знам едно време, преди 5 години, че имаше 13% шанс за прием пак с макс точки за първо дете и ми става жално.
Добре, че беше точката от ЧДЯ, че да вържем някакво класиране чак на жребий август месец тогава. Какъв абсурд.

Благодарение на него сега сестра му е приета първа яслена. Иначе сигурно през същите мъки трябваше да минем отново. За 5 години нищо, ама нищо в системата не е мръднало, освен наличието на ужасяващ брой ЧДЯ с точки, които лишават всички неприети деца в яслена възраст от възможност да се класират за първа градинска група. Само в район Овча купел ги гледах, че са над 100 места! 100 деца с допълнителна точка от ясла, освен СДЯ.
Пълен абсурд. Пълен. За справка, преди 5г. беше една.

Заради новите градини които откриха, едната е обявила цяла група за първа ясла. Така наплива към другите намалява, което всъщност е хубаво. Лошото е, че няма вече нови градини за откриване и скоро отново ще се увеличи недостигът.
Как разграничавате децата с точка от СДЯ и тези от ЧДЯ? Те само около 60 деца с точка излизат от 66та СДЯ. Моето беше в СДЯ в друг район и също е едно от тези 100 деца. Отделно, някои от децата може да са с 16т заради брат/сестра в градината.

# 403
  • sofia
Честито на всички приети дечица! 
Ние днес се заговорихме с близка, която работи фрийланс и е все на граждански договори. Защо всъщност тази форма на договореност не се зачита от системата? Нали родителят работи и получава доход?

# 404
Здравейте, нас ни приеха на трето желание с 12 точки.. Много странно ми стана, изцяло сме боси в системата и не разбираме много, не е ли много нетипична тази ситуация? Възможно ли е самата детска градина да е масово нежелана и то с причина и затова да има толкова свободни места? Става дума за ДГ №126 Тинтява - сграда 2 в Красна поляна. Някой има ли впечатления конкретно оттам? Ще съм благодарна на всички отзовали се.

Общи условия

Активация на акаунт