Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 724
  • 735
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте! Не сме приети в ясла и ще кандидатстваме за компенсация.
Има ли някакви изисквания относно това кога най-късно детето да започне частна ясла и колко дълго трябва да я посещава, за да ни изплащат компенсациите?
Питам, защото малката прави 1г октомври месец и мислим да я пуснем по-късно - февруари-март 2026

# 421
Частна ясла трябва да е в Божия списък на одобрени ясли за компенсации, а много ясли не са......

Има ли някакъв смисъл от следващите класирания? Масата хора не сме приети. Някак си мисля, че тези пренареждания са само за приетите деца, за да сигнат до по-високо желание. Което е абсурдно, аз бих се радвала к на последно желание 😅

# 422
Кандидатства се септември месеци с договор за частна ясла. При одобрение се иска фактура и платежно нареждане. Кандидатства се месец за месец, така че когато спрете да посещавате спирате да получавате пари.

Има смисъл от следвашо класиране

# 423
  • София
Аз пък виждам доста деца да са приети и да не искат да ги запишат…

# 424
  • Sofia
Има ли някакъв смисъл от следващите класирания? Масата хора не сме приети. Някак си мисля, че тези пренареждания са само за приетите деца, за да сигнат до по-високо желание. Което е абсурдно, аз бих се радвала к на последно желание 😅
Няма какво да се лъжем, на следващите класирания приемат все по-малко деца.
След първото класиране за жалост шансовете за прием падат драстично.

Bobby, да, би било хубаво да има цял един ден за пренареждане на желанията преди заключването на системата. Но незнайно защо не го направиха така. Преди нямахме дори и този един час. И до последно не се знаеше тези останали "незаписани" деца дали са реално незаписани или просто още не са отбелязани като записани в системата, което беше много подвеждащо за родителите. Така че пак разправии, за да се даде този един час .

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 15:58 от Brin de muguet

# 425
Здравейте, от миналата година сме на ясла и от догодина ни местят в друга сграда- филиал на нашата градина за 1-ва група. Та, питането ми е, ще трябва ли пак същия набор от документи като за записване?

# 426
Аз говоря за сградата на Усмивка на Монтевидео и да, като няма места и не искаш в частна правиш компромис. Големият ми син беше там, помещенията са малки, но учителките бяха много добри и бях изключително доволна от грижите за децата. Имаха постоянно открити уроци с родители, тържества и изяви. За съжаление  едната госпожа се пенсионира, а другата пое първа група преди две години, иначе и малкия щях да запиша там, само заради нея.

Компромис? Сградата на Усмивка е точно на самото Околовръстно, стара, гадна, дворът също е ужасен. Помещенията вътре малки, тъмни и стари, наистина  ли сравняваме най - желаната градина в квартала с това?
Ясно е, че има хора, които нямат възможност да плащат 500лв. отгоре на компенсациите, за да ходят децата им в частни градини, но точно този пример е супер нерелевантен.
Когато голямото ми дете кандидастваше за първа яслена имаше точно 60 места в целия район и 3 градини по - малко. Изобщо няма база за сравнение, ама то и нов квартал около Монтевидео нямаше. Няма да става по - добре в тоя район, даже точно обратното.
На който му е интересно може да провери колко точно ЧДЯ с точки е имало в този район преди 5г. и колко са сега. Вече имат и задължение да посочват брой деца, които даруват със заветната точица и да си направи математиката. Няма да е приятна.

# 427
  • София
Здравейте, от миналата година сме на ясла и от догодина ни местят в друга сграда- филиал на нашата градина за 1-ва група. Та, питането ми е, ще трябва ли пак същия набор от документи като за записване?
Не, няма да трябва - детето вече веднъж е прието и записано в ДГ с яслени групи и автоматично преминава към следващите групи, независимо от смяната на сградата.
Здравейте! Не сме приети в ясла и ще кандидатстваме за компенсация.
Има ли някакви изисквания относно това кога най-късно детето да започне частна ясла и колко дълго трябва да я посещава, за да ни изплащат компенсациите?
Питам, защото малката прави 1г октомври месец и мислим да я пуснем по-късно - февруари-март 2026
Няма изискване нито кога да започне посещението на частна ясла, нито колко дълго да я посещава. Ако отговаряте на изискванията за компенсации, ще ги получавате за периода от датата на постъпване в частната ясла до датата на прекратяване на посещенията. Дръжте си поне 1 активна кандидатура за детско заведение в района по настоящ адрес за всяко класиране.

# 428
  • София
Винаги има смисъл да се кандидатства на следващите класирания дори да е 1 място (е ако са 0 обявени е ясно, но поне за компенсации). Синът ми го приеха на междинно август при обявени 2 места. Беше със стандартни 15т. Сега вече 2 пъти през годините приемат по 1 ново дете в групата му. Никое не е напускало, просто прехвърлиха места, които държаха за другите опашки. Факт е обаче, че има 2 деца, които за вече 2г не сме ги виждали нито веднъж, а са записани, а на тяхно място можеше да са деца, които наистина имат нужда да ходят.

# 429
Аз благославям тези неходещите. Ако всички винаги бяха налични, персоналът никога не би се справил. Бройката е огромна за повечето бази и заети хора.

# 430
  • София
Винаги има смисъл да се кандидатства на следващите класирания дори да е 1 място (е ако са 0 обявени е ясно, но поне за компенсации). Синът ми го приеха на междинно август при обявени 2 места. Беше със стандартни 15т. Сега вече 2 пъти през годините приемат по 1 ново дете в групата му. Никое не е напускало, просто прехвърлиха места, които държаха за другите опашки. Факт е обаче, че има 2 деца, които за вече 2г не сме ги виждали нито веднъж, а са записани, а на тяхно място можеше да са деца, които наистина имат нужда да ходят.
Ние едно чак сега го виждаме, а децата ще завършват вече🤣

# 431
Има деца, които адски много боледуват. Племенницата ми е така. Отива за 2 дни и е болна. От декември насам почти не е ходила. Декември хвана варицела и после стана страшно. Болна нон стоп, температури, болки в ухото със задържане на течност, лежане в болница и всичко това отново и отново. Другата седмица ще се завърне, да видим докога. Водиха я на 100 специалиста и няма оправия. Но ако има родители, които ги записват и без причина си ги оставят вкъщи вече е кофти.

# 432
  • София
Ковид беше угоден за всички в това отношение. Иначе и моята дъщеря като беше в ясла я имаше 2 месеца цели сумарни за година я нямаше…То беше проблем след проблем. И аз съм водила по доктори все тая.

# 433
  • София
Bobby, тя пак в ходила. Тези деца нямат и 1 присъствен ден вече 2 години. И в групата на баткото има няколко, които боледуват постоянно, но все някой ден връзват ходене и сме ги виждали поне.

# 434
  • София
Е как става този номер, нали има някакъв определен брой дни, разрешени за отсъствие, не ми се вярва тези деца да могат да бъдат в постоянен болничен.

Общи условия

Активация на акаунт