Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 466
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
Ама си си купил апартамент в квартал без училище и градина?
Това не е проблем на системата за кандидатстване.

Така е,ако ми е било важно детето да влезе без проблеми щях да си взема апартамент в Люлин.

Тук не говорим дали да влезе дете без проблеми в градина или училище, а че в квартала няма градина и училище.
Както казах това е друг проблем.

В интерес на истината и аз си мислех, че трябва от ясла за да имаш повече шансове, но не съм следяла предварително как вървят кандидатстванията. Реално, наистина имаш повече шансове. Все пак ще си кандидатствал два пъти т.е. за две групи повече в моя случай, но поне при нас наблюденията ми са, че най-много места се пускат в първа градинска група. Но по-нагоре бе извадена статистика, че в първа яслена са приети горе-долу колкото в първа градинска, та може да е особеност на нашия район.

Точката смятам, че трябва да остане само за СДЯ. Не бих желала детето ми да е влезнало в яслена група с градина, да свикне с жени, място, деца и после да трябва пак да сменя за да е честно за всички. Може би е вариант наистина СДЯ да станат градини с яслени групи. То май е обратното всъщност? Яслените групи в детска градина са “новост”?

И аз съм за такса, която да отива директно в детските заведения. И за по-големи дворове на новите държавни градини (не, че има общо с нещо ама ако казваме какво искаме 😀)

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 15:05 от BlossomStar

# 481
Ама си си купил апартамент в квартал без училище и градина?
Това не е проблем на системата за кандидатстване.
Откриха чисто нова детска градина в близост до апартамента, в който живеем. Имаше си я по план, малко я забавиха, но я има и знаехме, когато се нанасяме. 0 места за първа яслена миналата година, когато отвори. Кел файда, че я има.
Квартала, в който съм с регистрация, от както съм родена е в съседство. Пак не беше приета.
Смених регистрация с квартала, в който ще живеем, съответно уседналост си се брои. Познай Simple Smile Едната сега за втора яслена беше с 0 места Simple Smile
Това, че има детска градина в квартала, четейки и предните мнения, е последния фактор, който има някакво значение.

За яслите конкретно ресурса се спуска от общината. В детските градини са си към детската градина, а в яслите са към общината. Тъй че и да има такса това няма да се отрази на тях Simple Smile А яслите в детските градини не знам са са новост. Поне когато преди милион години съм била в детска имаше и ясла в нея.

Относно трябва ли да има точки, не трябва ли... Който е ощетен откъм точка смята, че не трябва да има, който не е - смята, че детето трябва да си продължава нагоре. Всяка монета има две страни и всеки смята, че неговата трябва да е отгоре Simple Smile Със схемите е същото - който може да смени регистрация у познат, за да си вдигне шанса го прави, за който няма да подобри ситуацията смята че не е редно Simple Smile Надали някой ходи и проверява кой къде живее реално, както никой нямаше да провери аз от кога не живея при родителите си, ако я бяха приели миналата година в съседния квартал Simple Smile

Аз съм искрено против само и единствено шменти-капелите около не-припознаването при двойки без брак.

А искането от преди няколко страници родителите с по-висок доход да не си пускат децата на държавна ясла няма изобщо да коментирам...

# 482
  • sofia
Здравейте, СОЛ каква точно бележка е необходимо да представи при записването, при положение че сам си е работодател?

# 483
Това пък с доходите защо изобщо се споменава,ако изобщо може да има някакво правило в тази посока,то там колко шмекерии ще има не е истина.

# 484
Здравейте, ние не сме кандидатствали, но се интересувам как се събират точки защото ни предстои догодина живот и здраве. Можете ли да ми кажете как се събират 15т. ? защото явно пропускам нещо. 5т. за постоянен адрес над 3 години + 2т. за ясла в твоя административен район + по 2т. за всеки родител на трудов договор прави + 3т. за първо желание и стават 14т. Как се достигат 15т. ?

# 485
Здравейте, ние не сме кандидатствали, но се интересувам как се събират точки защото ни предстои догодина живот и здраве. Можете ли да ми кажете как се събират 15т. ? защото явно пропускам нещо. 5т. за постоянен адрес над 3 години + . за ясла в твоя административен район + по 2т. за всеки родител на трудов договор прави + 3т. за първо желание и стават 14т. Как се достигат 15т. ?
3 са Simple Smile

# 486
Здравейте, ние не сме кандидатствали, но се интересувам как се събират точки защото ни предстои догодина живот и здраве. Можете ли да ми кажете как се събират 15т. ? защото явно пропускам нещо. 5т. за постоянен адрес над 3 години + . за ясла в твоя административен район + по 2т. за всеки родител на трудов договор прави + 3т. за първо желание и стават 14т. Как се достигат 15т. ?
3 са Simple Smile

Много благодаря!

# 487
Здравейте, СОЛ каква точно бележка е необходимо да представи при записването, при положение че сам си е работодател?
Изискват се платежни документи за внесени осигурителни вноски, издадени за месеца, предхождащ месеца на съответното класиране /при нас ги искаха заверени с печат от банката/.
Другият вариант е от НАП да ви издадат удостоверение за размера на внесените осигурителни вноски по фондове за избран от вас период - това също е официален документ, който да послужи при записване.Може да се поиска онлайн през портала за електронни услуги на НАП или на място в техен офис.

# 488
За точката от ясла и аз съм се чудила каква е идеята, но също така се чудя за точката при породени деца предвид че се  очаква майката да е по майчинство с второто дете и на практика да си ги гледа и двете? А много майки са принудени да се върнат на работа заради вече приключилото майчинство, а имат по-малък шанс за прием. Ако някой може да ми обясни?

# 489
За точката от ясла и аз съм се чудила каква е идеята, но също така се чудя за точката при породени деца предвид че се  очаква майката да е по майчинство с второто дете и на практика да си ги гледа и двете? А много майки са принудени да се върнат на работа заради вече приключилото майчинство, а имат по-малък шанс за прием. Ако някой може да ми обясни?

Точката за ясла я разбирам на сто процента, защото както е сега децата,приети в ДГ с яслени групи си продължават,докато децата приети в СДЯ трябва да участват отново в класирането за градина,затова и допълнителната точка е логична

# 490
  • София
За точката от ясла и аз съм се чудила каква е идеята, но също така се чудя за точката при породени деца предвид че се  очаква майката да е по майчинство с второто дете и на практика да си ги гледа и двете? А много майки са принудени да се върнат на работа заради вече приключилото майчинство, а имат по-малък шанс за прием. Ако някой може да ми обясни?

Точката за ясла я разбирам на сто процента, защото както е сега децата,приети в ДГ с яслени групи си продължават,докато децата приети в СДЯ трябва да участват отново в класирането за градина,затова и допълнителната точка е логична

А, тези, които нямат късмет да са приети нито в СДЯ, нито в ДГ ясла, особено в дадени квартали, реално губят всякакъв шанс за прием преди задължителната година.
Ние не кандидатствахме тази година - септември ще е на 1 година и 2 месеца, преценихме, че ще е малък, а не искахме да заемаме евентуално място (ако по чудо бъде приет със само 15 точки) на някое дете, чиито родители нямат избор и им се налага. Обаче с това ни решение - нито частна, нито държавна дори като опит - сме наясно, че най-вероятно ще си го гледаме вкъщи до 4 години. Хайде, за нас не е проблем чак такъв - имаме помощ, но за много родители около нас е. И да, проблемът определено не е в останалите родители, а в системата, но това не променя факта, че е нормално тези, които имат нужда, да се дразнят на родители  на записани, но непосещаващи деца. Или на другия факт - късмет при класиране гарантира място за детето до училище, а което дете е нямало такъв - доста намалял такъв.

# 491
Не си мислете че на 4г има някакъв шанс за прием, нищо че е задължително. В нашия район за набор 2021 имаше 4 свободни места на голямото класиране, за сравнение местата за 1-ва група (3 годишни) бяха 209. Ако държите на прием в държавна ДГ, най-големият шанс е за първа група и ако си държите на една конкретна градина, напълно възможно е да пропуснете този шанс. За това, макар и компромисно изберете градината, в която имате най-голям шанс, а на по-ниските желания избирайте градини където с точките които имате може да бъдете приети. Ще ви дам пример, моят син има допълнителна точка от СДЯ. Огледах градините в съседните райони и си намерих градини в различни райони, където имаше шанс за прием и с 9-10-11-12 точки. Така от 6 наредени желания калкулатора за 5 от тях ми показваше 100% прием, а за тази по второ желание (с 15т) шансът беше над 80%. Ако нямахме допълнителната точка, щях да сложа на първо желания тази която ми дава 80% шанс за прием, а не най-близката, която щеше да ми даде 20% шанс.

# 492
За точката от ясла и аз съм се чудила каква е идеята, но също така се чудя за точката при породени деца предвид че се  очаква майката да е по майчинство с второто дете и на практика да си ги гледа и двете? А много майки са принудени да се върнат на работа заради вече приключилото майчинство, а имат по-малък шанс за прием. Ако някой може да ми обясни?

А, тези, които нямат късмет да са приети нито в СДЯ, нито в ДГ ясла, особено в дадени квартали, реално губят всякакъв шанс за прием преди задължителната година.
Ние не кандидатствахме тази година - септември ще е на 1 година и 2 месеца, преценихме, че ще е малък, а не искахме да заемаме евентуално място (ако по чудо бъде приет със само 15 точки) на някое дете, чиито родители нямат избор и им се налага. Обаче с това ни решение - нито частна, нито държавна дори като опит - сме наясно, че най-вероятно ще си го гледаме вкъщи до 4 години. Хайде, за нас не е проблем чак такъв - имаме помощ, но за много родители около нас е. И да, проблемът определено не е в останалите родители, а в системата, но това не променя факта, че е нормално тези, които имат нужда, да се дразнят на родители  на записани, но непосещаващи деца. Или на другия факт - късмет при класиране гарантира място за детето до училище, а което дете е нямало такъв - доста намалял такъв.

Решението за неприети е ЧДЯ,която дава точка. Да,не може всички да се доредят, вярно е.

# 493
pastelka, много ми е интересно дали си мислиш, че говориш за мнозинството родители и майки. Сигурно визираш по 1 майка за всяка 1 градинска група, която “живее на чужди издръжки” и си почива. Детето ти нямаше да има 100 процента шанс да влезе, ако това малцинство “мързеливи” майки ги нямаше.
Да, моето можеше да не влезе, но други щяха да влязат. Дори и да е по една майка на група, то това са си едни 100 места. Не е справедливо.  Въобще системата за класиране не е ок. Знам програмисти с общ доход 10000 + и детето е в държавна ясла, а семейства с доход 2000 трябва да търсят частна ясла. Съжалявам, но всичко е супер дискриминиращо. Има различни фактори, които не се вземат напредвид. Аз лично съм много изнервена, тъй като дори в частните около нас няма места (тези дето дават точка или помощи) въпреки, че държавата не приема моето дете, дори не иска да дава помощи за частна ясла.

Пред нашата детска градина спират Тесли, Поршета, чисто нови Мерцедеси S-класа. Същевременно има деца на родители с нисък доход, които не могат да си позволят частна градина, защото не са приети. Цялата система е абсолюно сбъркана.
Относно точката от ясла - все тая е дали ще остане или не. Пак същият брой деца няма да бъдат приети. Единственото, което тая отмяна би постигнала, е да накара неприетите да се чувстват по-справедливо ощетени, ако ме разбирате какво имам предвид.

Реална подкрепя за родителите на неприетите деца би била:
1. Значително повишаване на месечната компенсация. Поне с 50% - от сегашните 510 лева на 765 лева.
2. Ежемесечно изплащане на компенсациите, без никакво забавяне.
3. Премахването на задължителния медицински персонал в яслените групи.
4. Акцентът да бъде върху разкриване на градински, а не на яслени групи.
5. Връщане на месечната такса в яслите и детските градини. Събраните средства да отиват само и единствено за материално стимулиране на персонала, особено помощния, чийто заплати са чиста подигравка.

# 494
  • София
Решението за неприети е ЧДЯ,която дава точка. Да,не може всички да се доредят, вярно е.

Е, но първо това също не е кой знае какво решение, тъй като и в тези ЧДЯ местата са ограничени, а и за съжаление, въпреки компенсациите - много хора не могат да си ги позволят.

Иначе, съм наясно, че като стане на 4-ри години задължителната посещаемост не ни гарантира място в най-близката, но все се надявам, че ще дадат такова в някоя от останалите сравнително близки градини. Ако не е приет до тогава де в някоя, но хич не съм оптимист, че ще има особено голям шанс с "мизерните" 15 точки.

Общи условия

Активация на акаунт