Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 421
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
pastelka, много ми е интересно дали си мислиш, че говориш за мнозинството родители и майки. Сигурно визираш по 1 майка за всяка 1 градинска група, която “живее на чужди издръжки” и си почива. Детето ти нямаше да има 100 процента шанс да влезе, ако това малцинство “мързеливи” майки ги нямаше.
Да, моето можеше да не влезе, но други щяха да влязат. Дори и да е по една майка на група, то това са си едни 100 места. Не е справедливо.  Въобще системата за класиране не е ок. Знам програмисти с общ доход 10000 + и детето е в държавна ясла, а семейства с доход 2000 трябва да търсят частна ясла. Съжалявам, но всичко е супер дискриминиращо. Има различни фактори, които не се вземат напредвид. Аз лично съм много изнервена, тъй като дори в частните около нас няма места (тези дето дават точка или помощи) въпреки, че държавата не приема моето дете, дори не иска да дава помощи за частна ясла.

Пред нашата детска градина спират Тесли, Поршета, чисто нови Мерцедеси S-класа. Същевременно има деца на родители с нисък доход, които не могат да си позволят частна градина, защото не са приети. Цялата система е абсолюно сбъркана.
Относно точката от ясла - все тая е дали ще остане или не. Пак същият брой деца няма да бъдат приети. Единственото, което тая отмяна би постигнала, е да накара неприетите да се чувстват по-справедливо ощетени, ако ме разбирате какво имам предвид.

Реална подкрепя за родителите на неприетите деца би била:
1. Значително повишаване на месечната компенсация. Поне с 50% - от сегашните 510 лева на 765 лева.
2. Ежемесечно изплащане на компенсациите, без никакво забавяне.
3. Премахването на задължителния медицински персонал в яслените групи.
4. Акцентът да бъде върху разкриване на градински, а не на яслени групи.
5. Връщане на месечната такса в яслите и детските градини. Събраните средства да отиват само и единствено за материално стимулиране на персонала, особено помощния, чийто заплати са чиста подигравка.

Лошото е, че когато се увеличи кампенсацията, ще се увеличат и таксите.

# 496
  • София
Компенсациите би трябвало считано от 1 март да ги увеличат на 580 лв (поне проектът на заповед на министъра на образованието и науката това предвиждаше).

# 497
За точката от ясла и аз съм се чудила каква е идеята, но също така се чудя за точката при породени деца предвид че се  очаква майката да е по майчинство с второто дете и на практика да си ги гледа и двете? А много майки са принудени да се върнат на работа заради вече приключилото майчинство, а имат по-малък шанс за прием. Ако някой може да ми обясни?
Да то е голям кеф с две у дома. Страхотно е. Особено ако едното е малко по диво. Тия клети майки, освен накрая в психодиспансера да ги пратим на почивка.

# 498
Купонът, когато голямото е на 2, не е по-малък, обаче тогава точка няма.

# 499
Момичета, с риск да ме линчувате ще задам следния тъп въпрос…Детето е набор 2024, не участвахме в първо класиране за първа яслена група, защото изтървахме срока. Може ли да се наредят желания и да участва в следващите класирания?

# 500
  • София
Може, защо да не може Simple Smile

# 501
CaliforniaDreaming, съгласна съм с предложените от теб точки за разрешаване на проблема.

Ама това, че хората си карат децата с Тесли, Мерцедеси и прочее, си е тяхна работа. Ако искат и с хеликоптер да си ги карат, мен ме интересува да не спират на тротоарите и да не карат като обезумели на улици, на които пресичат другите родители с децата си. За съжаление, даже хора, които карат 20 годишни коли, се държат като идиоти на пътя и то си личи от ежедневните инциденти с пешеходци. 

Малко се отклонявам от темата, пред новата градина в квартала направиха паркоместа за родители, тя още не работи, но вече съседите са си ги присвоили и си паркират там.

Относно точката от СДЯ/ЧДЯ, според мен също е несправедливо, въпреки че и ние сме се възползвали от нея. Наистина така другите деца, които не са приети от яслена група, нямат почти никакъв шанс да влязат в системата.

Това с точката за породени имам чувството, че стимулира хората да имат породени. Не мога да преценя честно ли е или не спрямо останалите майки, които имат деца с 2 години разлика. Май съм чувала за случаи, в които майки искат по-рано да им правят секцио, за да не изпуснат точката за градина.

# 502
Много хубаво, че ще увеличат компенсациите, но пак питам какво да правим като няма ясла, за която се дават компенсации. В нашия район има 2 и няма места за години напред. Ние не можем да получим компенсация, защото тази, която сме намерили не е от листа на МОН. Това не е честно! Аз какво съм виновна, че не ми приемат детето и в същото време няма одобрена часта ясла от свети МОН. Още по -тъжното е, че ако на 2 не се дореди детето до ясла, семейството трябва да живее с една заплата, което в днешни дни не знам как е възможно, тъй като МОН казва - Сори, няма помощи, връщай се на работа, въпреки че няма място в яслите за детето.

# 503
Купонът, когато голямото е на 2, не е по-малък, обаче тогава точка няма.
Да.
Аз точката не я коментирам. Само презумпцията, че трябвало майката да си ги гледа у дома и двете. Което на Ников възраст до първи клас не е купон.

# 504
Много хубаво, че ще увеличат компенсациите, но пак питам какво да правим като няма ясла, за която се дават компенсации. В нашия район има 2 и няма места за години напред. Ние не можем да получим компенсация, защото тази, която сме намерили не е от листа на МОН. Това не е честно! Аз какво съм виновна, че не ми приемат детето и в същото време няма одобрена часта ясла от свети МОН. Още по -тъжното е, че ако на 2 не се дореди детето до ясла, семейството трябва да живее с една заплата, което в днешни дни не знам как е възможно, тъй като МОН казва - Сори, няма помощи, връщай се на работа, въпреки че няма място в яслите за детето.

В нашия квартал има такава,която не е одобрена от МОН,но родителите по някакъв малко по-сложен начин успяват да взимат компенсация,проучете дали и при вас не може да се случи нещо такова.Съчувствам наистина...в нашия квартал гъмжи от частни ясли и градини поради липса на много държавни.Иначе и аз търся варианти извън квартала с точка макар да не е по никакъв начин удобно с транспорта.

# 505
Сигурна ли сте, че за ясла получават?
Знам, че градини, ако децата се запишат на самостоятелна форма на обучение към държавна градина, ако са в предучилищна група, получават, но за ясла не съм чувала механизъм.

# 506
Сигурна ли сте, че за ясла получават?
Знам, че градини, ако децата се запишат на самостоятелна форма на обучение към държавна градина, ако са в предучилищна група, получават, но за ясла не съм чувала механизъм.

Всъщност не съм сигурна за ясла дали става. Сега попитах моята позната и каза,че може

# 507
Всеки прави врътки и шашми и после системата била виновна.

# 508
Всеки прави врътки и шашми и после системата била виновна.
Какво имате предвид?

# 509
Здравейте, служебната бележка удостоверяваща трудовото правоотношение с работодател, трябва ли да се цитира конкретната ясла/градина, в която е прието детето  или може само "да послужи пред детска ясла/градина".

Общи условия

Активация на акаунт