Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 421
  • 735
  •   1
Отговори
# 510
Всеки прави врътки и шашми и после системата била виновна.
Абсолютно. В социалните мрежи е пълно с коментари от хора, които питат как да излъжат включително документално. И са си с имена и всичко, не е анонимно. Тук хората в квартала открито коментират, че в едната ясла и ДГ се дават пари, за да се влезе - е, не ми с вярва всички да злобеят.
Живи и здрави да са схемаджиите и децата им.

Малката ще я запишем на частна ясла и това е, точка също няма да има, нито компенсация. Но пък няма да крия мнението за хората, които прилагат всякакви врътки включително и нерегламентирани, само защото те се обиждали Grinning

# 511
Всеки прави врътки и шашми и после системата била виновна.

Е това да се взима компенсация за неприето в държавна каква врътка е,би трябвало за всички частни да се полага компенсация.

# 512
  • София
Ако питате мен е редно и на родителите на неприети деца, които се грижат за тях да се дават компенсации, ето при мен втората година майчинство приключи преди седмица, ще си ползвам платения отпуск,  след което 6 месеца неплатен /нямам право на 5те месеца от таткото, защото е самоосигуряващ се/ и ще напусна работа, имаме една баба която е възрастна и повече от половин час не може да наглежда детето, ЧДЯ няма в нашия район, а и честно казано таксата ми идва непосилна, предвид, че заплатата ми е малко по-висока от нея.

# 513
  • София
Здравейте, служебната бележка удостоверяваща трудовото правоотношение с работодател, трябва ли да се цитира конкретната ясла/градина, в която е прието детето  или може само "да послужи пред детска ясла/градина".
Не е задължително

# 514
Ако питате мен е редно и на родителите на неприети деца, които се грижат за тях да се дават компенсации, ето при мен втората година майчинство приключи преди седмица, ще си ползвам платения отпуск,  след което 6 месеца неплатен /нямам право на 5те месеца от таткото, защото е самоосигуряващ се/ и ще напусна работа, имаме една баба която е възрастна и повече от половин час не може да наглежда детето, ЧДЯ няма в нашия район, а и честно казано таксата ми идва непосилна, предвид, че заплатата ми е малко по-висока от нея.

Съгласна,че трябва и такава компенсация да има.

# 515
Естествено, че има всякакви схемаджии. Непрекъснато се чува за тях, я човек на човека, я дал пари. В класиране на случаен принцип, няма нищо случайно. Разбира се, част от приетите не са с връски и схеми, но масата са. Това не е тайна. Аз също съм на мнението, че ако дете не е класирано и района няма никакво място за него, майката трябва да получи компенсация. Ние искаме да работим, ноо държавата не ни дава възможност и дори средства! Ние също ще сме на частна ясла без компенсации и точки, но аз обмислям да започна работа, в която ще ми дават пари под масата. За щастие в моята професия има такава възможност. Не може ние с таткото да си плащаме всички всички задължения към държавата, а да не налага да ходим по частни лекари, частни ясли, частна детска кухня(не можем да се доредим до държавна). Абсолютно никаква подкрепа не получаваме. Вкрайна сметка с парите под масата ще можем да живеем нормално.

# 516
Тези "пари под масата" после ще има да ги търсите в пенсията... Изумявам се как работодатели успяват да прилъжат служителите си че им правят услуга с тая схема.

# 517
Дори да не я вълнува отсега пенсионирането, ако има второ дете, какво правим с майчинството? Или ще има после мрън-мрън и за него.

# 518
  • София
Момичета, защо се насочва негативна енергия към други майки, вместо към несправедливите решения и незаинтересованост на държавата??? Не така. Всеки работи и се оправя с това, с което разполага. Аз искам друго да ви питам:
Забелязали ли сте как всяка година след класирането пускат по едно петминутно репортажче относно това колко деца са неприети и до там с темата?
Аз пък искам да протестирам, чули ли сте за нещо организирано?

# 519
Момичета, защо се насочва негативна енергия към други майки, вместо към несправедливите решения и незаинтересованост на държавата??? Не така. Всеки работи и се оправя с това, с което разполага. Аз искам друго да ви питам:
Забелязали ли сте как всяка година след класирането пускат по едно петминутно репортажче относно това колко деца са неприети и до там с темата?

Подкрепям!От обвинения помежду ни никой не печели.

# 520
  • София

Абсолютно всяка година се организира и почти няма хора на него.

# 521

Абсолютно всяка година се организира и почти няма хора на него.
Да, защото няма кой да гледа децата. Аз бих отишла, но на кой да оставя детето? Нямаме баба под ръка. Мъжът ми трябва да ходи на работа... Протест майките няма как да направим, защото сме майки... А тези с големи деца или още без деца не се вълнуват. Съответно ние сме последната дупка на кавала в държавата, може да ни мачкат, но ние си траем, защото няма какво да направим.

# 522
Няма как и не трябва да има компенсации за родители, които си гледат детето у дома. Защото на държавата й трябват работещи и печелещи хора в трудоспособна възраст. И яслите, и детските градини, и компенсациите са преди всичко инструмент за насърчаване на заетостта, а не на раждаемостта или облекчение на родителите. А и всички знаем, че има групи, на които компенсации, за да си стоят у дома и децата им да НЕ посещават детско заведение, ще са добре дошли.

Впрочем, не разбирам и как дете може да бъде прието "по втория начин". Нали кандидатстването работи с RNG софтуер, има наблюдатели... Начини сигурно има, но надали е особено достъпно.

# 523
  • София
Да залеем мейлите (чии обаче?) със записи на децата - ревящи, пеещи, кой както иска 😀
После може да пишем на Румен Бахов да го отрази. Майтап, де, но просто ми е безсмислено само да си мрънкаме тук по женски. В крайна сметка сме невидими.

# 524
В случая не мрънкам, защото детето ми посещава държавна ясла и сме сравнително доволни, но знам за дете, прието по незнайно какъв начин в може би най-желаната градина в квартала ни. Знам му точките, знам, че и на първо класиране не го приеха и изведнъж се озова там. Второ класиране нямаше. Предполагам на много места има начин да се приемат деца така.

Общи условия

Активация на акаунт